Jaśminowiec( Philadelphus) nie kwitnie,nie pachnie - odmiany ,wymagania
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jaśminowiec - w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa ...
Tak, jaśminowce obcina się po kwitnięciu, czyli po czerwcu. Wtedy przekwitłe pędy skraca się mniej więcej o połowę. Pamiętajmy, że jaśminowce kwitną na zeszłorocznych pędach, więc jeżeli się wytnie już jednoroczne, to kwiatów nie będzie. Jeżeli jest taki problem to warto go nie przycinać w ogóle i zobaczyć co się stanie na wiosnę ;).
Lorrie, jeżeli Twój jaśminowiec nie kwitnie już od 3 lat to może czegoś mu brakuje?
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Lorrie, jeżeli Twój jaśminowiec nie kwitnie już od 3 lat to może czegoś mu brakuje?
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wojtek, na pewno, możesz zaproponowac jakiś specyfik?
-
- 200p
Ciężko coś polecić skoro nie wiadomo do końca co może być przyczyną. A opcji jest kilka: Stanowisko? na słonecznych kwitną znacznie obficiej (wiadomo), chociaż to nie powinno aż tak rzutować w tym przypadku na kwitnienie. Może przyczyną jest słaba, sucha gleba? Kiedy pąki kwiatowe zawiązują pąki należy zwrócić uwagę czy gleba jest dostatecznie wilgotna i żyzna, bo jaśminowce nie lubią długotrwałej suszy. Innym problemem może być za mało składników mineralnych w glebie. Mimo, że jaśminowce nie są wymagające to warto raz w roku zasilić glebę nawozami wieloskładnikowymi. Często się też zdarza, że w glebie jest za dużo azotu, przez to rzutuje to na kwitnienie rośliny. Wtedy stosuje się nawozy z siarczanem potasu i magnezu żeby zniwelować azot w glebie. I ostatnią opcją jaka przychodzi mi do głowy są mszyce. Chociaż wtedy pewnie byś zauważyła je na roślinie. Wtedy zastosować środki owadobójcze. Nie wiem, może jakieś rozwiązanie przypadnie Ci do gustu i je zastosujesz ;)
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Lorrie
- Kontakt:
Najprędzej chwilami sucha ziemia. Słońca mnóstwo, nawożone też są (może za mało bo 2 razy w roku). W tym roku lato było dość wilgotne i zaczęły delikatnie kwitnąć w sierpniu.
-
- 200p
Może ta sucha gleba. Nawożenie dwa razy w roku powinno wystarcza w zupełności. Nawet raz do roku wzbogacenie gleby nawozem wieloskładnikowym w teorii wystarcza 
Pozdrawiam,
Wojtek - LM

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
By roślina dobrze rosła, proponuję obłożyć ją obornikiem (oczywiście ziemię wokół rośliny). Ja stosuję obornik koński, choć słyszałem ,że lepszy jest kurzy. Taki obornik można kupić w sklepie ogrodniczym, ale ja wolę się ruszyć na wieś, do stadniny, na łąkach leży masa placków po krowach. Moim skromnym zdaniem nie ma nic lepszego dla oczywiście zdrowych roślin.
- Lorrie
- Kontakt:
O tej porze roku można jeszcze obkładać rośliny nawozem bydlęcym?
- iksjon28978
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 lis 2010, o 19:39
Re: Jaśminowiec - w poszukiwaniu zapachów z dzieciństwa ...
Ja też mam problem ze swoim nowym jaśminowcem. Kupiłem w hipermarkecie około 25cm sadzonkę w woreczku z samymi pąkami. Póki były przymrozki trzymałem go w domu w donicy i przez jakieś 3-4 tygodnie wypuścił młode pędy i listki. Wszystko było ok. Po niedawnym posadzeniu w gruncie zdarza mu się w słoneczne dni zupełnie oklapnąć mimo, że ziemię ma mokrą
Natomiast gdy pada deszcz i jest chłodniej odzyskuje witalność i staje na baczność. Posadzony został w mieszance ziemi kompostowej i ziemi kupnej standardowej dla roślin domowych, w miejscu słonecznym.
Przesadzić go w mniej nasłonecznione miejsce, czy czekać aż się przyzwyczai?

Przesadzić go w mniej nasłonecznione miejsce, czy czekać aż się przyzwyczai?
Jasminowiec
Witam,
od kilku lat walcze laten z mszycami na jaśminowcach.Dotychczas walkę rozpoczynałam juz za bytnosci mszyc na roślinach tym razem chciałabym zastosować jakis srodek jeszcze przed wypuszczeniem lisci.
Czy możecie coś polecic na teraz?
dziękuję
od kilku lat walcze laten z mszycami na jaśminowcach.Dotychczas walkę rozpoczynałam juz za bytnosci mszyc na roślinach tym razem chciałabym zastosować jakis srodek jeszcze przed wypuszczeniem lisci.
Czy możecie coś polecic na teraz?
dziękuję
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 lip 2011, o 13:07
Może ktoś mi polecić jaśminowca który kwitnie w lipcu ?
Iksjon, przesadź w cień w jakieś niezadarnione trawą miejsce. Na stałe miejsce przesadź (z bryłą) dopiero przyszłej wiosny jak sadzonka się wzmocni.Może to być nawet za dwa lata, bo takie sadzonki z kartonika są bardzo małe, potrzebują sporo czasu.Jaśminowce ogólnie wolą półcień i niezbyt suche miejsca, dłużej wtedy kwitną.
I liście nie klapną.Mój co prawda rośnie od strony południowej, ale jest osłonięty leszczynami czyli wypisz wymaluj pół cień 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Mój 20-letni bardzo pachnący jaśminowiec NN jest właściwie bezobsługowy, jedynie co kilka lat jest odmładzany.
W okresie kwitnienia jego przyjemny zapach roznosi się po całym ogrodzie.

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
W okresie kwitnienia jego przyjemny zapach roznosi się po całym ogrodzie.

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam Zenek
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Jaśminowce, to dziwne stwory - 6 lat trzymałam jednego i cackałam się z nim jak jajkiem
- nie zakwitł ani razu - czytałam, szukałam, pytałam, gdzie się da, żeby znaleźć przyczynę - nie udało się - więc się pożegnaliśmy. Był kupowany w szkółce. Inny, sadzony z tzw. patyka- rośnie, jak szalony i pachnie w całym ogrodzie
Zenobiuszu - piękny okaz

Zenobiuszu - piękny okaz

Pozdrawiam, Iwona.
Poradźcie proszę w jaki sposób i w jakiej porze można odmłodzić jaśminowca?Mój liczy sobie blisko 20 lat
W ciągu ostatniego roku bardzo "wyciągnął" się w górę.Przypuszczam,że do słoneczka,które zasłoniły mu nowe drzewa.Zaczyna kwitnąć ale tylko czuprynka u góry.Boję się,że zbyt radykalne cięcie może mu zaszkodzić.Nie wygląda teraz uroczo ale JEST.Jak mu pomóc?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Joanna
Joanna