Ibrakadabra wita w zielonych pokojach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra wita w zielonych pokojach

Post »

Forumowicz Jagoda wita :wit wszystkich Forumowiczów.

Wczoraj słońce i cieplutko, dziś wilgotny chłód. Ot kwietniowe kaprysy. A w wiaderku prostują swoje zmęczone, wygięte do góry i sprasowane korzonki oraz pleśniejące łodyżki ;:145 marketowe różyczki. Ale zanim róże - trzeba zająć się miłymi gośćmi. Zatem stawiam kawkę ( bez ciasta - Dukan! ) i odpowiadam.

Adrianno, jak miło, że się zjawiłaś ;:180. Zawsze, kiedy patrzę na swoje goryczki, myślę o Tobie. Ciekawe dlaczego ;:306. Zdumiało mnie, jaki postęp dokonał się w dziedzinie kociej mody! Dotychczas projektanci wyżywali się na psach ;:306.

Margo, niewiele wczoraj zdziałałam, czekałam na gości, więc tylko prace porządkowe i ustawienie mebli tarasowych, żeby dało się wypić kawkę ( cieplutko było ), a i tak taras umyty był tylko w połowie. Kiedy goście odjechali - spadł deszcz. Dopiero po nim dokończyłam szorowanie tarasu, który po zimie zawsze jest okropny. Rozpakowałam marketowe róże i wpadłam w złość: korzenie sprasowane i wygięte do góry, łodygi pleśniejące, ale za to hojnie oblane woskiem :evil:.
A Ty, dzielny ogrodniku, nawet w deszcz... ;:224. Za to nawozy od razu ekspresem trafią do miejsca przeznaczenia...Ja, niestety, takiego fajnego ubranka nie mam.
Margo, jak to jest, że jesteśmy jednocześnie masochistami i hedonistami ;:218.

He, he, Marysiu i Michale, co my właściwie wiemy o kotach, istotach tajemniczych?
Kto je tam wie, ile one mają żywotów i jakie kocie sprawy je absorbują, kiedy my śpimy ;:224.

O, właśnie Pati potwierdziła nadzwyczajne możliwości kotów z umiejętnością szyfrowania wiadomości włącznie ;:oj. Pati, czy to czasem nie miał być mały donosik na Ciebie :?:
To wycięte, to dereń syberyjski Cornus alba Sibirica. Z nim naprawdę trzeba uważać. Po każdym wiosennym przycinaniu z jeszcze większą energią powiększał swoje gabaryty. I to jest plus ujemny. Plusy dodatnie, to bardzo dekoracyjne bordowe gałązki (świetne do wszystkich kompozycji dekoracyjnych), jesienią ciemnoczerwone liście i białe owoce, które uwielbiają szpaki.
Toteż - czuj duch :!:

Justi, po napchaniu ogrodu różami i liliami o pastelowych barwach, zachciało mi się trochę bardziej wyrazistych akcentów ;:306 i stąd moje poszukiwania...
Z przerażeniem wyczytałam u Ciebie o tych popękanych łodygach róż ;:oj. Moje na szczęście tego nie mają. Pewnie jest jakieś logiczne wytłumaczenie tego zjawiska. Może Gosia - Deirde będzie wiedziała. Moje róże przezimowały rewelacyjnie (tfu, tfu). Najgorzej ta, którą kocham najbardziej, czyli Avalon ;:145.
Och, te masochistyczne westchnienia: wszystko boli... ach, jak bosko... ;:306.
PS. Masz szynszylki ;:oj.

Obrazek

Skoro tak lubimy - życzę wszystkim solidnego bólu - Jagoda
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj ja to nawet za tymi zakwasami tęsknię...Może we wtorek albo we środę uda mi się na działkę dotrzeć
Na poprzedniej stronie napisałaś:
JagiS pisze: .....(trzeba będzie się do tego Hortulusa wybrać!)......
- Jagoda[/b]
.....a może pasażera na gapę byś zabrała :wink:
Ja byłam w 2011 roku w czerwcu ale bardzo chętnie bym tam wróciła
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może zmieściłby się jeszcze jeden pasażer? ;:167
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

JagiS pisze: niewiele wczoraj zdziałałam, czekałam na gości, więc tylko prace porządkowe i ustawienie mebli tarasowych, żeby dało się wypić kawkę ( cieplutko było ),
Oj dało się dało, kawka pyszna, słoneczko grzało. To ja byłam tym szczęśliwcem, któremu udało się zwizytować zielone pokoje w "realu" (wiem narażę Ci się tą angielszczyzną, ale co tam) Czułam się jak w domu, przecież w tym wątku poznałam wcześniej każdy pokoik.
JagiS pisze: a i tak taras umyty był tylko w połowie.
Nie zauważyłam.
JagiS pisze: Kiedy goście odjechali - spadł deszcz.
Ma się te układy ;:224 Goście bardzo zadowoleni, pobyt u tej Pani która ma mieszkanie (pokoje) w ogródku, a ogród w domu bardzo się podobał moim dzieciakom.
JagiS pisze:Rozpakowałam marketowe róże i wpadłam w złość: korzenie sprasowane i wygięte do góry, łodygi pleśniejące, ale za to hojnie oblane woskiem
Ja byłam tylko kurierem, ale na moich marketowych nie było pleśni, może zaszkodziło im to za długie przesiadywanie w kartonie.
JagiS pisze:Skoro tak lubimy - życzę wszystkim solidnego bólu
Dziękuję za życzenia, boli, oj boli - dzisiaj pierwsze porządki w moim ogródku. Ledwo się dowlekłam do komputera, ale muszę podziękować za gościnę
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jagódko, w tym wypadku jedno nie wyklucza drugiego, a w dodatku masochizm to swego rodzaju przyjemność dla niektórych :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na alejce posypanej świeżym piaskiem,
Przy rabatce obsadzonej pelargonią,
Ktoś udusił panią sznurkiem, albo paskiem.
Kto :?: Nie wiemy ;:185. Przypuszczalnie, chyba on - ją ;:oj.

A poza tym nic na działkach się nie dzieje,
Co niedziela działkowiczów barwny tłum,
Gwoździkami zbijesz ławkę, gdy się chwieje,
Pszczółki bzykiem ukołyszą cię do snu... ;:224

Ta pioseneczka Barbary Krafftówny przypomniała mi się na okoliczność... ;:170.

Niedziela, cicho wszędzie, pusto wszędzie, więc tylko cichcem wykonałam oprysk róż i iglaków miedzianem i Promanalem, podcięłam powojniki i trawki, zrobiłam kilka zdjęć kotom i roślinom i tyle.

A teraz relacja fotograficzna. Uwaga - bez krokusów, bo te są wszędzie,w każdym wątku :!:

Oczyszczony wlot do czarnej dziury, lub wylot z czarnej dziury - zależy skąd się patrzy.

Obrazek

Bluszczyk dzielnie pokonuje skalną półkę.

Obrazek

Urocza skrzydlinka naprzeciwlistna.

Obrazek

Wyłazi kozłek lekarski (waleriana), w którym Szuwarek już zdążył się wytarzać.

Obrazek

Jedyny niezawodny ciemiernik o paskudnej nazwie - cuchnący ;:oj.

Obrazek

Gęsiówka macedońska Variegata.

Obrazek

A co się dzieje u Was na działkach :?: - :wit Jagoda
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Co za cudny dzień ...co nie ;:138
Jaguś jak zobaczyłam blusz to o łojeju...cudny ;:oj podasz mi nazwę co to za jeden :wink:
Machnęłabym takiego i ja na mur -beton :uszy i powiedz mi kochana gdzie przydybać kozłka...bo dybie na niego :wink:
Poza tym super umocnione masz te stopnie, świetnie to wygląda...podam powoli ale wskoczyłam na chwilkę :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Też moje oko przyciągnął ten bluszczyk. Ostatnio mnie rajcują bluszcze :heja
No moje działki (czy. ogrody) wylegli sąsiedzi: łażą, oglądają, coś tam sobie prawią - jeszcze trochę a włączą samograje w samochodach na podwórkach i zapach grillowanej kiełbaski się rozniesie ;:224
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaga piękny bluszczyk, czy tak samo wyglądał zimą? Czy znasz nazwę tego jegomościa?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to teraz do rzeczy...

Ambo i Grażynko, jakoś się dogadamy na wspólny wypad do Hortulusa. Np. za flaszkę, co ;:306.

Margo, masochizmy, hedonizmy, pracoholizmy - ile jeszcze "zboczeń" można znaleźć u ogrodników ;:306.

Keetee, rany, ile pytań ;:oj. Nazwy bluszczu nie znam, choć można by poszukać. Jeśli Ci się podoba - mogę Ci nachlastać gałązek do ukorzenienia. Kozłka dostałam od naszej forumowej koleżanki, Alki, ale nie wiem, czy biedaczek przy kotach przeżyje ;:218. Jeśli tak - to też Ci dziabnę. Na profesjonalne schody pożałowałam kasy. To tzw. prowizorka, którą wykonał mój syn-harcerz. Jak to prowizorka - długo się trzyma ;:306.
A dzionek super, zaiste ;:215.

Marysiu,...i żadnej pani sznurkiem nie udusili :?:

Grażynko, nazwa bluszczu nieznana. Tę zimę przeżył bardzo dobrze, ale rośnie na ciepłej ścianie.

A teraz Alicja . Skoro sama się zdekonspirowałaś, że to Ty byłaś na kawce, to i ja skomentuję. Dawno nie widziałam tak uroczej rodziny :shock:. Alicja, sami zobaczycie, mąż-ornitolog, niezwykle sympatyczny młody człowiek; a dzieci ;:oj. Miła nastolatka, chłopiec, który dziwił się, że pokoje są w ogrodzie, a ogród w domu i Tosia, która udawała motyla i wypatrzyła pierwszego w moim ogrodzie. Dzieci grzeczne, że aż... i żywo zainteresowane ogrodem, macie pojęcie ;:oj.

Kawa na tarasie, Alicja z synkiem. W tle ogród pani Porządnickiej ;:219.

Obrazek

Motylkowa Tosiunia.

Obrazek

I nowy dzwoneczek do kolekcji. Ależ utrafiony podarek ;:138. Alicjo, dzięki :!:

Obrazek

I to wszystko dzięki Forum ;:180 - Jagoda
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poznałam Alę i wiem ,że bardzo sympatyczna i ciepła osoba a jeśli Ona taka to i rodzina musi być również .Oglądam z zaciekawieniem zdjęcia Pana Męża ornitologa jestem zachwycona bo to moja bajka. Dzieci bardzo miłe a Tosia skóra zdjęta z Ali.Syn pewnie z męża.To miałaś cudny dzień z takim towarzystwem.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

No to wydało się ile "ogonów", za sobą przywlokłam (teraz nikt mnie nie zaprosi ;:145 )
Wyjaśniam, że planowałam zostawić ich gdzieś po drodze, ale gościnna Jagusia sama tego chciała.
Jednocześnie informuję, że żadne koty, ani roślinki nie ucierpiały. (liścicy nie spotkałam)
Druhno Graziu, bo my z tej samej gliny ulepione.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,szkoda, że na spotkaniu tak krótko porozmawiałyśmy ale wszystko do nadrobienia .Jaga przepraszam za prywatę.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy Pan Mąż zapytał, czy "ogony" wypuścić z samochodu - byłam przekonana, że ma na myśli...
no, na pewno nie dzieci ;:306. Alicja opowiada dowcipy. Takie "ogony" każdy chciałby gościć, nie dość, że nic nie zniszczone ( :;230 ), to jeszcze było z kim fachowo porozmawiać ;:108.

Tak, tak, Grażynko :!: Bardzo mnie ta wizyta ucieszyła.

Jutro też ma być piękny dzień, czego wszystkim życzę - Jagoda
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Jagusiu ...jak możesz mi chlasnąć to ja będę skakać do góry z radosci , obawiam się ,ze wysoko ;:138 ;:138 ;:138
Ale miałaś cudnych gości ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”