Ogrodowe zacisze Mandragory

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory

Post »

Aniu - u mnie widoku z tarasu nic już nie jest w stanie bardziej zasłonić niż 2-3 metrowe iglaki ;:306 Myślałam, żeby budleje posadzić na obrzeżach tej skarpy tarasowej. Ogólnie mam strasznie mieszane uczucia do skarpy tarasowej, z jednej strony drzewa są stare, nie miałabym serca ich się pozbyć, z drugiej - wizualnie i praktycznie tragedia ;:185 Tolerancyjna to ja jestem :uszy Brak mi tylko ich śpiewu. Może u mnie to kosy niemowy? Na szczęście różnorodność śpiewu innych mi to wynagradza.

Sylwuś - w sumie masz rację, będzie cieszyć, gdy cała reszta już przekwitnie :D Jak Ci minął dzień? Pogoda dopisała?

Mirko - czytałam, czytałam ;:215 Też jestem styrana, najgorzej w dole pleców, ale przecież tak bardzo na to czekałyśmy :heja

-- N 14 kwi 2013 19:09 --

Popracowałam dziś dość intensywnie, pogoda super do pracy, choć przez moment deszcz już chciał mnie przegonić. Trawnik częściowo wygrabiony, niestety marcowe grabienie poszło raczej na marne, po tych ilościach śniegu trawnik wymagał przeczesania, no i liści i innego badziewia też sporo. Iglaki też częściowo zasilone nawozem (100 dniowy Agr...), podlane, zamontowana ręczna studnia, poprawiona sosenka - między podkładkę podłożony worek jutowy. Niby niewiele zrobione, ale zawsze już do przodu :tan

Mam krzew i nie mam pojęcia, cóż to jest, a może wymaga właśnie teraz cięcia. Macie jakieś pomysły? Fotki kiepskie, jak nie da się zidentyfikować z tych, postaram się zrobić lepsze. Krzew wysoki na ok. 60 cm, ma zaschnięte kwiatostany. Wygląda bardzo brzydko, taki suchy patyczak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po tych owocostanach wygląda mi na aronię. Możesz prześwietlić krzaczek czyli powycinać stare gałęzie( czyli kora się łuszczy na nich) pozostaw na ten rok trzy ,cztery gałęzie zdrowe (kora gładka ). Resztę wytnij przy samym podłożu. I wszystkie krzyżujące się . Po zaowocowaniu będziemy wiedzieć co to za krzaczek czyli jesienią lub wcześniej jak będą owocki dojrzewać. Może jakieś makro zdj, fragmentu z tymi zaschniętymi owocami.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mówisz, że aronia? To uschnięte to nie owocostany, tylko kwiatostany. Sama nie wiem... Jutro zrobię lepszą fotkę ;:108
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Trochę wygląda ,jak pięciornik ,ale lepsza fotka by się przydała . ;:196
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Milenko :wit ogarnął mnie leń niepisania. Poza tym choroba trzymała mnie dość długo i tak naprawdę mam dalej jakieś jej oznaki. Byłam na weekend na działeczce. W sobotę była piękna pogoda a dzisiaj tak wiało.. Nie jestem zmarzluchem a dzisiaj miałam tyle warstw ubrań na sobie że sama z siebie się śmiałam. Praca niestety coś wolno szła. Skręciliśmy tylko tą donicę dużą i wsadziliśmy róże w nią i takiego jednego krzaczka. Pomalowałam ją iii..wylałam farbę na podłogę na tarasie. Oj jak M się wkurzył :D Przycięłam thuje i właściwie to wszystko. Nie wiem czemu to tak wolno szło. Jakoś brak sił.. czy zręczności po tej długiej zimie?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś - zmieniłaś avatarek, bardzo ładny ;:196 Pięciornik raczej nie, pamiętam z jesieni, że ten krzew miał liście podobne do krzewuszki. Kiedy wąteczek? ;:65 Nie mam gdzie rano kawki wypić :(
Madzia - fajnie, że zajrzałaś ;:215 Rozumiem Cię, też tak miewałam na forum, że czasem pół roku się nie odzywałam (ale to głównie w ramach snu zimowego, choć gadułą na forum wcześniej nigdy nie byłam, ostatnio mi się pozmieniało, bo przecież kto lepiej zrozumie moje radości i smutki ogrodnicze, jak Forumowicze ;:4 ). Mam nadzieję, że niedługo wrócisz do formy (szczerze, to już się wystraszyłam, że zniknęłaś na amen) :) A jak sobie poradziliście z tą wylaną farbą? Dało się doczyścić? My przycinać tuje to będziemy chyba z tydzień, muszę poczytać, jak temat ugryźć, chyba sznurek jakiś będzie trzeba rozciągnąć :wink: Już nas widzę na przemian na tej drabinie, mam nadzieję, że się nie pozabijamy ;:306
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Milenko szalona moja dziewczyno przecież wątek już jest ;:306
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ;:oj ;:oj faktycznie, no to pędzę ;:306 ;:65
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko no wylało mi się całkiem sporo.. była wieeeelka plama. Malowałam donicę z farby z podłogi. Była czysta więc żal mi było ją po prostu sprzątać. Umalowałam podłogę a tu jeszcze sporo farby zostało to wzięłam się za malowanie kratek od tarasu od wewnątrz. I wtedy zaczęło lać. Resztę farby M wytarł. Myślałam że podłogę będę miała do odmalowania. Ale kolor podłogi farby nie przyjął. Także spoko. Podłoga jest mahoniowa a farba piniowa. Muszę odmalować domek właśnie na piniowy. Teoretycznie producent mówił że dwa razy był malowany. Ale ja będę spokojna jak sama to zobaczę. Także dokupiłam farbę i w tym roku min. jedna warstwa pójdzie. Zrobiłam jeszcze małą dosiewkę trawy. Mieliśmy nazbierać kamieni na wylewkę w garażu i zrobić szalunek na schody. Ale tak jak mówię..jakoś praca baaaaardzo wolno szła.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najważniejsze, że praca szła, w końcu to nie wyścigi :) Dopiero co wyszłaś z choroby, więc lepiej się oszczędzać. Dobrze, że nie ma plamy na tarasie, choć jak domek i tak ma być malowany, to wielkiego problemu by nie było. Też muszę podosiewać trawy, u mnie trawnik to tylko z nazwy, rośnie na nim prawie wszystko poza trawą ;:306 Choć parcia na piękny trawnik jakiegoś wielkiego nie mam, wręcz najbardziej lubię te jego części, gdzie jest najwięcej mchu. Czekam też na pergolę z ławeczką, powinna być może już w przyszłym tygodniu. M. zrobił mi prezent, wywiózł gdzieś na obrzeża miasta i zamówiliśmy. Będzie trochę inna, niż ta z LM :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to super że marzenie się spełni (związane z pergolą). Co do domku..ma być malowany domek. Podłogę dobrze zabezpieczyłam w tamtym roku :)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Milenko widzę że wielkie sprzątanie trwa...jak ja lubię się tak spracować w ogrodzie, chociaż szczerze mogłamy wysprzątać jeszcze z 5 takich ogrodów, tyle mam powera :tan
Zamówienia widzę trwają ;:224
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Mandragora pisze:Sobota nie zachwyciła słońcem, dzień był "przekropny" do tego stopnia, że padał deszcz w słońcu. Długo wyczekiwany wiosenny deszczyk :) Zdążyłam trochę posprzątać suchych gałązek, wyrwać chwastów aż dotarłam w najgęstszy róg ogrodu, gdzie rozwaliłam sobie głowę o daszek na słupku ogrodzeniowym ;:172 Krew się nie lała, ale będę straszyć guzowatą wysepką na czole przez najbliższe kilka dni :D
Wczoraj poszalałam z zamówieniami:
- Grujecznik japoński
- Hortensja bukietowa Polar Bear
- Hortensja krzewiasta Anabelle
- Hortensja bukietowa Vanille Fraise
- Macierzanka piaskowa
- Budleja Davida Black Knight
- Budleja Davida Santana
- Trzmielina oskrzydlona Fire Ball
- Clematis botaniczny Purple Spider
- Clematis Vyvyan Pennell
- Clematis wielkokwiatowy Mrs. N. Thompson
- Clematis wielkokwiatowy Lasurstern
- Clematis wielkokwiatowy Nelly Moser (idealny do cienia)
- Clematis wielkokwiatowy Viola
(jeden z klematisów pójdzie do ogródka Mamy)
We wtorek wychodzą do mnie róże, będę szaleć :tan

-- So 13 kwi 2013 19:10 --

Sylwia :wit Prostowanie sosny to proces długotrwały :) Ale już wygląda o wiele lepiej, niestety smycz w postaci sznurka będzie musiała zostać przy niej na dłużej :)

No to poleciałaś po całości kochanieńka :uszy Moje clemki już dojechały. Jak mi założą nawodnienie, to pójdę w długą (daleko nie mam ;:306 ) i będę buszować w grządkach ;:306
Miłego d :wit
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Milenko wydaje mi się , ze to moze być pięciornik albo duży krzak tawuły.
Dzisiaj jeździłam po ziemię i jutro jak dobrze pójdzie sadzenie :tan Pogoda dzisiaj zdecydowanie lepsza od wczorajszej. Słoneczko i cieplej.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie na zakończenie tego pięknego dnia :wit Dzień spędzony w większości w ogrodzie, choć nie tak aktywnie, jakbym chciała z przyczyn niezależnych, ale znowu coś do przodu. Przede wszystkim zerwana darń pod mini-warzywniaczek, miejsce jest przy murku ogrodzeniowym, więc nie było łatwo, bo pełno kamieni. Dziś już rano składałam do kupy wszystkie kosteczki, jutro będzie pewnie jeszcze lepiej, ale jakie to przyjemne ;:306

Moje sundaville po zimowaniu, może coś z nich będzie:

Obrazek

Anemony posadzone jesienią:

Obrazek

Drobne pierwiosnki:

Obrazek

Krokusy:

Obrazek

I moje maleństwa :wink:

Obrazek

Obrazek

Trochę lepsze zdjęcia niezidentyfikowanego krzewu ;:180 ;:180 ;:180 Bardzo bardzo proszę o pomoc:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaschnięte kwiatostany w zbliżeniu (mają ok. 10 cm):

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”