Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Joluś ;:196 tak, tak psikus Gosi się udał ;:306
Co do pomocników to, na to, że się sami domyślą, co, gdzie i jak, to za bardzo bym nie liczyła :;230, ale perspektywiczne plany dawno już zrobiłam, wytłumaczyłam i ziarenko zasiałam, bo się im spodobały, nawet nie musiałam szczególnie nic mówić, tym bardziej, że nie za bardzo się czuję (stresowa sytuacja, wysokie ciśnienie), więc póki co szaleć nie mogę, mam jednak nadzieję, że za kilka dni minie. Pergole już stoją w miejscach docelowych, wszystko to ich zasługa, ja nawet nie miałam sił na fotki ;:223. Pergole kupiłam na allegro, na pw wyślę Ci namiary i cenę.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pergola wyglada na solidną. Jak bedzie dobrze zabezpieczona, długo Wam posłuży. Ja będą musiała coś podobnego skombinować, bo cień nad rodkiem potrzebuję, ale chyba rozejrzę się za czymś prostszym :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka zawsze marzyły mi się łuki i w końcu je mam :heja, są już zabezpieczone i odpowiednio osadzone, żeby nie gniły od dołu.

Basiu, dziękuję ;:196, trawy mam, ale nie wiem o które Ci chodzi, bo jeśli o hakonechloa, to na te dopiero czekam (mam zamówionych 5 sztuk)

Dzisiaj dostałam różyczki ze szkółki Floribunda :tan piękne duże sadzonki jestem taka szczęśliwa
Obrazek
Penny Lane (Hardwell)
Marjorie Marshall (Hardenier)
Claire Marshall (Harunite)
Easy Does It (Harpageant)
Kronprinsesse Mary (Poulcas018)
Summer Song (Austango)
Queen of Bermuda
Burgundy Iceberg (Prose)

i przecudny gratis moją wymarzona Chandos Beauty
Obrazek

a w sobotę odbieram kolejne różyczki od Ewki ;:108

Krysiu, kolejny aniołek jest mój, ciekawa jestem jak będzie się komponował na rabacie ;:306, jak przyjdzie zrobię fotkę.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż westchnęłam! Świetne zakupy! W zeszłym roku kilka kupiłam, w tym 3 zakupione (Harkness z Auchan) 3 zamówione miododajne z Rosarium i inne i 1 u Gosi. I starczy, bo jeszcze dalie trzeba posadzić! I kanny!
Miłka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ilonko, piękne sadzonki. Moje przyjdą z tego źródła po niedzieli. Zawsze byłam zadowolona z tej szkółki. Ja niestety nie przygotowałam jeszcze docelowych miejsc dla róż i wszystkie powędrują do donic, a dopiero potem, powolutku, jedna po drugiej w końcu przycumują do portu.
Gratis otrzymałaś pierwszorzędny ;:108
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

melduję, że gdy rano przeczytałam o waszych zakupach w tej szkółce to sama zamówiłam 18szt róż ;:303 zaszalałam ale mam nadzieję, że warto było.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Cześć Ilonko ;:196 no, to zaczynamy sezonik?.. :heja :heja :heja
Dostałaś śliczny prezencik..... będziesz z tej różyczki bardzo zadowolona. :heja
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej ale pergole :shock: ;:oj no i avatarek super! ;:196 ;:168
do mnie też przyszły już różyczki od Floribundy :tan
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

A, właśnie zapomniałam pochwalić to co widzę w okienku po lewej stronie ;:215
Ja różyczki dostanę dopiero w przyszłym tygodniu..... może będę mogła już kopać :heja :heja
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka poszalałam fakt a teraz mam problem, gdzie to posadzić ;:306, róże juz swoje miejsce docelowe mają, gorzej będzie właśnie z daliami i kannami, ale coś się wymyśli :;230

Wandziu nie masz pojęcia jak bardzo się cieszę z tego gratiska, strasznie chciałam ją mieć, ale jak chciałam kupić to nie było, nawet pisałam, że jakby coś się zmieniło to dopłacę, a tu taka niespodzianka, wiedzą jak zadbać o klienta. Moje róże, nie dość, że mają miejsce docelowe, to już posadzone, ale to głównie zasługa mojego M i po części też młodszego syna, ja nie dałabym rady, bo po pierwsze fiksuje mi ciśnienie, a po drugie tam sama glina, którą taczkami wywozili poza działkę, a w dziury, co tam nie poszło skórki banana zasypane kompostem, potem wióry rogowe, następnie dobra ziemia z worków i dopiero na końcu zienia ogrodowa wymieszana ta z worków mam nadzieje, że będzie im dobrze. Jak posadzę te, po które jadę jutro do Ewki (19 sztuk ;:223 ), gdyż część została z jesieni, to chcę opryskać miedzianem i podsypać nawóz do róż.

Majka (slimak900) widzę, że i Ty zachorowałaś na różyczkę, coś mi się wydaje, że na tych 18-tu się nie skończy ;:306, ja jeszcze do nie dawna nie przepadałam za nimi, ale jak zobaczyłam te wszystkie odmiany to oszalałam, na pewno będziesz zadowolona, ja co prawda mam od nich po raz pierwszy, ale słyszałam same superlatywy.

Majka super, że jesteś ;:196 , brakuje mi Twoich wspominkowych zdjęć, ale jeszcze troszkę i będziemy nimi cieszyć oczy na żywo, jak je sadzę, to oczyma wyobraźni widzę zawsze Twoje różane rabaty, które niesamowicie mnie zainspirowały. Jak zobaczyłam tę Chandos Beauty, to skakałam z radości, już siedzą w ziemi, odpisując Wandzi napisałam, co dostały, jak myślisz będą zadowolone czy może przedobrzyłam.

Martuś dziękuję ;:196, widziałam Twoje pięknotki, często zaglądam, ale nie zawsze piszę z braku czasu, a na firanki czekam ;:108

Majka mam nadzieje, że jak przyjdą, to nam je pokażesz, dobre :;230 zastanawiałam się co Ty widzisz w okienku po lewej stronie, wertuję raz zdjęcia, drugi raz i wciąż widzę tylko wycieraczkę na tarasie, dopiero po chwili dostałam olśnienia ;:306 , dzięki ;:196

Dzisiaj dotarła następna paczucha od Pana Marka Podstolca, piękne duże sadzonki (zdjęcie robiłam na szybko i nie bardzo widać, ale są naprawdę piękne i zdrowe, wszystko już puszcza) póki co zasypałam je ziemią i czekają na wsadzenie, jak w takim tempie będzie teraz wszystko przychodzić, to sadzić będę chyba przy latarce ;:306 a tu zajrzę za tydzień ;:306.
Obrazek
piwonia Yellow Crown
piwonia Laura Dessert
mikołajek eryngium alpinum blue star
ostróżka pacific Astolat
przetacznik Rotfuchs
jerzmianka major Sunningdale Variegata

i jeszcze jedno z osadzonymi pergolami, tam, gdzie stoi taczka i wiadro sadzone były dziś róże, to rozryte po prawej stronie kołków to miejsce dla traw hakonechloa
Obrazek
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Ja się dopiero rozkręcam i daleko mi do takiego pięknego ogrodu jak Twój ale może z czasem....... ogród mam dopiero drugi rok więc wszystko małe. A co do róż mam już 20 rabatowych czerwonych i kwitły do czasu aż śnieg je zasypał :wink: Teraz zamówiłam różnokolorowe dzięki Wam bo w końcu znalazłam jakąś szkółkę co ma wiele przeróżnych odmian ;:202 no i pewnie na tym się nie skończy ;:172
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niewielkie dalie i kanny można wrzucić w donice, ale.... przeważnie to są rosliny o słusznych rozmiarach i bardzo łakome ;:173
Miłka
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka jak na tak młody ogród, to róż masz już całkiem sporo, a z czasem będzie ich na pewno więcej, ani się obejrzysz jak to wszystko pięknie się rozrośnie.

Miłka donice też już mam rozplanowane ;:306, ale coś będę musiała wymyślić, teraz też chodzę po ogrodzie i próbuję upchnąć, to co przyszło ;:306

Póki pogoda sprzyja lecę dalej sadzić, chodzę po działce i się zastanawiam na co ja zbierałam fusy kawy, przeczytałam gdzieś, że mogą też służyć za nawóz, ale pod co je dać ?
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Ilonko kiedy tam czytałam, że pod kwaśnolubne czyli rodusie, azalki etc....ale głowy nie daję :roll:
ja na działkę na razie nie dam rady wejść ale pewnie w tygodniu polece sadzić już pierwsze roślinki :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

....ja też chyba wyczytałam , że fusy to pod rodusie i kwasoluby....
Iwonko.......podczytuję ale troszkę czasu brakuje na pisanie....ale Ty sobie piękną kolekcję róż robisz, będę miała co podglądać.....ja w tym roku myślę kupić do donic bo grunt jeszcze nie ruszony......a może pomożesz i zasugerujesz jakie mogę posadzić w donicach....
...nasionka od Ciebie pięknie wschodzą teraz tylko czasu na pikowanie potrzeba.........bardzo obficie rozwar mi powschodził....ale trzeba go chyba po pikować, czy dobrze myślę :?: i jeszcze pytanie jak wysoki on rośnie....

pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”