Rabatka do cienia

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rabatka do cienia

Post »

Witam po przerwie
Nareszcie uporządkowałam rabatkę przy domku, zajęło mi to 5h czyli godzina na jedną sadzonkę ;:oj poszłam na łatwiznę posadziłam dwie tuje podejrzewam że to odmiana "Danica", jakąś odmianę o żółtych zabarwieniu niestety nie było karteczki podobnie jak przy kulkach.
Skusiłam się na Azalię Japońską Rubinstern i Rhododendrona Silberwolke (piękny jest) mam nadzieję, że w tym połcieniu będzie im dobrze. Posadziłam je w kwaśnym torfie, dokupiłam nawozu do azalii i rhododendronów, który podsypałam przed wysadzeniem i zmieszałam go z torfem.
Wiem że to dziwnie zabrzmi ale może ktoś podpowie jakie odmiany tuj kupiłam ;:131
Po czym poznać, że azalia się przyjęła?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rhododendron rośnie zbyt blisko thuji.
Przesadź w dalszą odległość, bo rhododendron i tuja się nawzajem zagłuszą.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, ja tę tuję bym stamtąd usunęła zupełnie, nie wiem jak to odmian, bo takie kuliste są różne, rosną docelowo nawet do 2 metrów, taka mam u siebie na ogrodzie, na Danicę ma chyba za duże przyrosty. :roll:
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

iga23 szkoda usuwać, 5h pracy mojej pójdzie na marne, może będę ją silniej przycinać co roku, najgorsze, że nie wiem co to za odmiana, poza tym w tym miejscu od rana do godziny 17 jest cień więc może aż tak się nie rozrośnie :roll: ?
Ten po środku żółciutki to Cyprysik groszkowy 'Sungold' a te tuje to do wyboru - odmiana Danica, Globosa, Globosa Aurea lub Bowling Ball
Pozdrawiam
dawidbanan
---

Post »

Przesadź tą tuję.
Thuja rośnie duża, a rh jeszcze większy.

Mój rhododendron:

Obrazek

A one rosną jeszcze większe..
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

dawidbanan ile latek ma twój Rh na tym foto?
Pozdrawiam
dawidbanan
---

Post »

Około 20 lat ;:224
Ale jeśli coś sadzisz, to pamiętaj, że to będzie rosnąć w tym miejscu bardzo, bardzo długo.
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

Nie sądzę, żeby tuje bardzo długo tam rosły. W cieniu będą brzydkie, rzadkie, wyciągnięte, łysiejące od dołu i w końcu je wywalisz :twisted:
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

wiem, że chcecie jak najlepiej ;:oj
kattka24 dzięki za pocieszenie, mam nadzieję że nie okaże się to prawdą, RH już rozkwita więc chyba mu dobrze :D nie wiem po czym poznać azalię, czy się przyjęła :roll:
dawidbanan jak na 20 latka to i tak mały :) tę działkę pewnie będę miała nie więcej jak 5lat i rh zabiorę ze sobą :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
Czy są jakieś kwitnące byliny które nadają się na stanowisko zacienione tylko od południa?
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29

Post »

Ponieważ nie mam ogródka kwiatowego chciałabym na swojej wąziutkiej części działki [niecałe4m] przy płocie zrobić taką mini rabatkę kwiatową na szer około 40-50cm.Mam do dyspozycji te 4m od strony pn i około 5m od wsch[taki mam obszar trawy,który chcę jeszcze zawęzić kosztem tych rabatek .Co na takiej szerokości posadzić?Chciałabym ,żeby było kolorowo,i kwiaty kwitły jak najdłużej.Wolałabym,zeby to były byliny ,ale to nie jest priorytet,no i nie muszą kwitnąć od wczesnej wiosny ,mogą od czerwca do późnej jesieni...Jestem zupełnie zielona w temacie.Pomóżcie mi w wyborze.
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Betiglo, jeśli tak małe pole do popisu postawiłabym na byliny ozdobne z liści. Żurawki, brunnery, funkie, trawy np hakonechloa, paprocie. Jeśli to jest przy płocie można zrobić piętro z pnączy. Wybór jes naprawdę przeogromny.
Pozdrawiam, Kaśka
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak chcesz kwiaty to polecam do tego zestawu co Kasia jeszcze tawułki, prymulki, świecznicę. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Można też jeszcze rodgersie, kokorycze, kokoryczki, kopytniki, serduszka... zawrót głowy :)
Pozdrawiam, Kaśka
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29

Post »

To Wy macie zawrót głowy ,a ja co mam powiedzieć??
Generalnie nie chciałabym zasłaniać tego płotu, jest charakterystyczny z różnej szerokośći lakierowanych zrzynów Na tej wąskiej rabatce chciałabym ,zeby było jak najbardziej kolorowo ,wolałabym kwitnące bylinki i raczej z okresem kwitnienia od czerwca do późnej jesieni Prymulki są piękne ,ale to kwiaty wiosenne ,wolałabym niskie aksamitki mimo ,ze jednoroczne ,ale kwitną b.długo.i na nich kończy się moja wizja ,no może jeszcze z jednorocznych szałwia czerwona .Myślę ,ze b.wysokie -takie powyżej 60cm niekoniecznie Jak to wszystko skomponować w jakieś barwne kolorowe plamy -niższe i wyższe-nie mam bladego pojęcia....Może jeszcze jakieś sugestie???
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”