Nawożenie rzędowe
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nawożenie rzędowe
Jeżeli leży od zeszłego roku to jest przekompostowany. Nie przejmuj się, że mieszany, jest dobry, bierz z pocałowaniem ręki 

-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz proszę Cię o radę. Jestem bardzo początkującą ogrodniczką z dwóją z chemii i nie za bardzo potrafię sobie poskładać to co czytam na tym forum w jedną całość.
Uwolnił mi się w tym roku kawałek ogrodu nad którym przez lata rósł orzech włoski i wymyśliłam sobie tak ,że przy przekopywaniu tej ziemi dodam dolomit i zastosuje nawożenie rzędowe. Piszesz o zastosowaniu superfosfatu przy tym sposobie nawożenia ( albo mi się już wszystko pomerdało
) i nie wiem w jaki sposób ten superfosfat aplikować - mieszać go z obornikiem, czy z ziemią, czy sypać po wierzchu?
Uwolnił mi się w tym roku kawałek ogrodu nad którym przez lata rósł orzech włoski i wymyśliłam sobie tak ,że przy przekopywaniu tej ziemi dodam dolomit i zastosuje nawożenie rzędowe. Piszesz o zastosowaniu superfosfatu przy tym sposobie nawożenia ( albo mi się już wszystko pomerdało

Pozdrawiam Kinga
Przy nawożeniu rzędowym obornikiem bydlęcym i końskim nie ma potrzeby dodatkowego nawożenia . Obojętne czy to fosforem, potasem czy azotem. Istotą tego nawożenia jest przeszło 3 krotna koncentracja obornika w bezpośredniej bliskości korzeni roślin co nawet po uwzględnieniu tzw równoważnika nawozowego daje pełne pokrycie nawozowe. Jedynie w przypadku stosowania pomiotu ptasiego zachodzi konieczność uzupełnienia nawożenia potasem .
Nie można stosować ani wapna ani dolomitu jednocześnie tak z obornikiem jak i superfosfatem. Zachodzi wtedy utrata azotu i blokada fosforu.
Nie można stosować ani wapna ani dolomitu jednocześnie tak z obornikiem jak i superfosfatem. Zachodzi wtedy utrata azotu i blokada fosforu.
-
- 100p
Dziękuję
Czy w takim razie jest jakiś inny sposób na podniesienie pH ziemi, czy muszę odpuścić sadzenie warzyw w tym miejscu w tym roku?
Czy w takim razie jest jakiś inny sposób na podniesienie pH ziemi, czy muszę odpuścić sadzenie warzyw w tym miejscu w tym roku?
Pozdrawiam Kinga
A ile to pH u Ciebie wynosi ?
To naprawdę żadna tragedia. Obornik działa odkwaszająco. Jeśli nawieziesz rzędowo to pH nie będzie miało wpływu na pomidory
-
- 100p
Ufff...dziękuję forumowicz. Jak się laik tak naczyta FO to czasem aż ciężko w nocy zasnąć 

Pozdrawiam Kinga
Gdybyś Kinga miała jeszcze jakieś wątpliwości to poczytaj
http://nawozy.medycyna.czest.pl/Odczyn.htm
To na spokojniejszy sen
http://nawozy.medycyna.czest.pl/Odczyn.htm
To na spokojniejszy sen

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2013, o 21:34
forumowicz poczytałam wątek i chylę czoła przed Twoją wiedzą i doświadczeniem. Od kilku lat "wdepnęłam w romans" z własnymi pomidorami. Efekty bywały różne od dobrych do całkowitej klęski (ZZ i inne
). Dzięki Twoim postom zdobyłam nowe wiadomości o: uprawie 2 krzaki przy 1 paliku oraz o nawożeniu rzędowym. Obydwa pomysły wypróbuję w tym sezonie. Teraz moje pomidorki (część z akcji, część ze sklepu) rosną sobie pięknie na parapecie, a za tydzień pikowanko. A potem przeprowadzka na balkon (zabudowany).
PS Cierpliwości też Ci nie brakuje ? dyskusja jak z Barei

PS Cierpliwości też Ci nie brakuje ? dyskusja jak z Barei

- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Witam ,proszę o poradę.Chcę w tym sezonie zastosować nawożenie rzędowe.Doczytalam,że rowek szpadlem na glębokość szpadla,szer 20 cm.I tu mój problem ,10 litrów obornika na 5 m dl rowka,ale czy jeżeli zrobię to już teraz min dwa tyg.przed sadzenie ,to może być to świeża kupa prosto spod grzędy ,tzn.od spodu ma ok. miesiąca na wierzchu dzisiejsza .Chodzi mi o kurzeniec.Oczywiście te dwa tyg.to czysto hipotetyczny termin jeżeli idzie o sadzenie.Będę sadzić pomidory pod folią i w gruncie.Mam też stertę obornika od jesieni tzn ciągle jest tam coś dokladane od królików czy od kur ale jest tam sporo slomy ,siana i wszystkie odpadki gospodarcze jak to na wsi.
Pozdrawiam MalgosiaR
Pozdrawiam MalgosiaR
Zupełnie spokojnie możesz dać taki świeży obornik spod kur. To jest nawóz szybko mineralizujacy się. Dwa tygodnie to jest minimalny odstęp miedzy nawożeniem a sadzeniem i jest on podyktowany groźbą uszkodzenia roślin przez wydzielający się z nawozu amoniak. Im wcześniej przykopiesz tym lepiej.
- edziolek
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 kwie 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

pozdrawiam:)
Edyta
Edyta
a nawet tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=12121Obornik owczy, kozi i króliczy są nawozami gorącymi zawierającymi spore ilości azotu, nawet dwukrotnie większe od obornika bydlęcego. Po przekompostowaniu nadają się pod uprawę bardzo żarłocznych roślin jak żadne inne.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
forumowicz ja też w tym roku zastosuje nawożenie rzędowe, jeśli można prosić o jakieś zalecenia...
Gleba w ogrodzie nie nawożona, w zeszłym roku tylko pod korzeń przy sadzeniu i później dolistnie i jakieś gnojówki, pH 6-7 (heliga test)
Uprawa w gruncie, rzędy co 60cm, pomidor(metoda 2w1),papryka i jeden rząd ogórek krótki.
Do dyspozycji mam,(oczywiście moge dokupić):
-obornik koński Ecolon podsuszany NPK 5,4-2,9-9.0 g(kg)
-obornik bydlęcy Fauna i Flora granulowany N(0,5-0,7) P(0.25-0,4) K(0,6-0,8) %
i w razie potrzeb
-Saletra wapniowa
-Superfosfat wzbogacony
-Siarczan magnezu
-Saletrzak z magnezem
-Saletra potasowa
-Azofoska
Jeśli Możesz podać co, ile i czego. Rzędy będe robił jakieś 4 tygodnie przed wysadzeniem, rozsada raczej mała (późno wysiana).
Pozdrawiam...
Gleba w ogrodzie nie nawożona, w zeszłym roku tylko pod korzeń przy sadzeniu i później dolistnie i jakieś gnojówki, pH 6-7 (heliga test)
Uprawa w gruncie, rzędy co 60cm, pomidor(metoda 2w1),papryka i jeden rząd ogórek krótki.
Do dyspozycji mam,(oczywiście moge dokupić):
-obornik koński Ecolon podsuszany NPK 5,4-2,9-9.0 g(kg)
-obornik bydlęcy Fauna i Flora granulowany N(0,5-0,7) P(0.25-0,4) K(0,6-0,8) %
i w razie potrzeb
-Saletra wapniowa
-Superfosfat wzbogacony
-Siarczan magnezu
-Saletrzak z magnezem
-Saletra potasowa
-Azofoska
Jeśli Możesz podać co, ile i czego. Rzędy będe robił jakieś 4 tygodnie przed wysadzeniem, rozsada raczej mała (późno wysiana).
Pozdrawiam...