Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ja zawsze piszę listę zakupów. I zawsze zapominam jej zabrać do sklepu :roll:
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Yoannak
500p
500p
Od: 2 kwie 2011, o 22:23

Post »

A ja dzisiaj miałam kartkę i i tak połowy nie kupiłam.
Chciałam zrobić kajmak i chyba niepotrzebnie kupiłam mleko skondensowane niesłodzone, więc jutro czeka mnie kolejne gotowanie puszki przez 2 godziny ;:145 i jak tu się nie wkurzać na siebie, ehhh ;:306.
Joasia
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu, zdrowych, wesolych i rodzinnych Swiat Wielkiej Nocy dla ciebie i calej Twojej rodzinki ;:196

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Yoannak
500p
500p

Post »

Olu,

Wesołych Świąt życzę Tobie i całej Twojej Rodzinie ;:168.
Joasia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Dziewczyny kochane dziękuję za pamięć i życzenia ;:196

Naprawdę nie wiem jak przeżyłam te święta. Miałam kilkanaście osób w gościnie. Dzielnie mi pomagał EM, ale i tak doba wydała się za krótka. Do piątkowego popołudnia musiałam pracować, a potem zająć się domem i gotowaniem. Nie miałam ani chwilki aby zerknąć w komputer. Teraz dopiero odpuszcza napięcie i zaczynam czuć wszystkie mięśnie. Oj przydałby się odpoczynek po świętach :;230 .
Nie zrobiłam wielu fotek potraw. Zbyt byłam przejęta aby dopiąć wszystko na ?ostatni guzik?.
Jaja po polsku (w skorupkach) wejdą na stałe do menu świątecznego i nie tylko, bo zniknęły w oka mgnieniu. Z foremek jajkowych nie skorzystałam, bo napiekłam inne ciasta. Po raz pierwszy targnęłam się na babkę drożdżową z rodzynkami i skórką pomarańczy. Zrobiłam też moje pierwsze mazurki na kruchym cieście : jeden w kształcie jaja z lizakowym wypełnieniem, drugi chałwowy

Obrazek Obrazek

No i następna nowa u mnie przystawka świąteczna, to jaja w galarecie z warzywkami i łososiem zamiast kurczaka :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

Jajeczka w galarecie cudne :)
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mniam,mniam ;:oj
Yoannak
500p
500p

Post »

Olu,

jaja piękne, piękne, piękne muszę się Ciebie podpytać ja je robiłaś. Wiem, że ktoś wcześniej opisywał metodologię, ale jak przyjdzie czas odezwę się do Ciebie ;:215 ;:168.
Joasia
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Z ogrodu do kuchnie ,całkiem nieźle ,a nawet smakowicie . Myślałem ze u Ciebie też już oznaki wiosny w ogrodzie . Poczekam . :wit
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojojoj, nie zaglądałam do kuchni już jakiś czas :oops:
Beatko, miło mi Ciebie gościć. Wrocław i okolice do mnie zaglądają. Jak bardzo się cieszę :heja

Joasiu, to bardzo proste , takie jajeczka to betka. Wcześniej robisz rodzince ze dwa dni po kolei jajecznicę na śniadanie :D Skorupki rozbijasz tylki na czubku jajka. Potem je myjesz i jak uzbierasz odpowiednią ilość, to wypełniasz czym chcesz. U mnie nie jedzą mięsa, to zastąpiłam go łososiem. Z powodzeniem można dać gotowanego kurczaczka w małych kawałkach z dopełnieniem kolorowych warzywek. Zalewasz rosołkiem z żelatyną i studzisz. Potem do lodówki. Skorupki delikatnie zdejmujesz przed podaniem.

A nam posmakowały tegoroczne jajka po polsku, czyli zapiekane w skorupkach, że postanowiłam z takiego farszu zrobić kotlety "mielone" :wink: Dla mnie pychotka. Oto szybki przepis:

KOTLETY
posiekaną cebulę razem z czosnkiem podsmażam na patelni. Potem dodaję zblendowane pieczarki i duszę dodaję curry. Następnie dodałam zblędowane (tzn posiekane w blenderze) jajka ugotowane na twardo. Mieszam, doprawiam pieprzem, solą . Aby kotlety się nie rozpadły i dały formować daję jak zwykle w takich wypadkach surowe jajo i kilka łyżek tartej bułki (wchłania nadmiar wilgoci i spulchnia). I na gorący tłuszcz a potem do brzuszków :D

Olku witaj serdecznie , ogród powoli zaczyna budzić się do życia. Już nawet pierwsze zasiewy zaliczyłam :D Na razie robię fotki i jak już bedzie co pokazać, to założę wątek :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Poczekam :wit
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Sorry, że się wtrące, ale łosoś to też mięso tylko że ryby ;:3
Kasia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasne Kasiu, ale moi panowie uznali że ryby jeść mogą :D I całe szczęście. Nie zostali wegetarianami w 100%. Na początek zostało odrzucone mięso czerwone, potem białe. Mam nadzieję, że z ryb nie zrezygnują. Niestety coraz cześciej można wyczytać informacje, że hodowlane ryby są faszerowane substancjami nie zawsze dobrymi dla człowieka. Teraz staramy się kupować morskie ryby, ale już coraz trudniej o takowe, a ceny już całkiem z kosmosu za dobrą rybę.
Cieszę się zbliżającym sezonem na warzywka. Większe pole do popisu dla mnie w kuchni.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Yoannak
500p
500p

Post »

Olu,

czy Ty zioła kupujesz jako gotowe sadzonki do ogródka czy wysiewasz i sama je hodujesz??
Joasia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, różnie to bywa. Np miętę, szałwię, melisę,lubczyk, szczypiorek siedmiolatę, tymianek mam w ogrodzie porozrzucane i rosną jako byliny z roku na rok. Powinnam wreszczie zrobić im porządną rabatkę ziołową :wink:
Rozmaryn kupuję co roku jako dorodną sadzonkę. Majeranek sieję lub też kupuję sadzonkę. Bazylię wysiałam niedawno do pojemniczka. Na razie taka malutka, że jeszcze nie ma co pokazać. Kolendrę posieję wprost do gruntu. Kiedyś posiałam ogórecznika, ale nie wiedziałam do czego go zastosować, a raczej jakoś nie byłam przekonana. Podobno nawet kwiaty można w sałatkach. Tak samo z kwoatami nasturcji i młodymi listkami mlecza :wink: Jakoś nie mogę się przekonać. Pewnie jeszcze o jakichś ziółkach zapomniałam wspomnieć. Jakby co to pytaj. O, jeszcze mam laur, ale w domu na parapecie.
Ostatnio kupiłam doniczkę piętrową na zioła. I od razu dokupiłam marketowe sadzoneczki (do szybkiego zużycia) melisy, mięty, bazyli i natki pietruszki. Melisa i mięta powędrują do gruntu a doniczkę ustawię na tarasie i coś tam podręcznego posieję :D
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”