Hibiskus bylinowy, bagienny ( Hibiscus moscheutos ) wszystko o uprawie
Re: Hibiskus bylinowy(Hibiscus moscheutos)-wszystko o nim
Przecież nie była oferta handlowa,tylko dałem znać,że będę miał wiosną,po co ludzie mają
kombinować,gdzie kupić.Jak sadzonki podrosną,zamieszczę w ofertach informację,a jak zmarzną,nie zamieszczę.
kombinować,gdzie kupić.Jak sadzonki podrosną,zamieszczę w ofertach informację,a jak zmarzną,nie zamieszczę.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zagladałeś mirzan do pędu?
Jest taki "bambusowaty- na pewno woda może sie do niego dostać.
Zajrzyj do tych grubszych nie tych młodziutkich...
Jest taki "bambusowaty- na pewno woda może sie do niego dostać.

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
A co tam widać? Wczoraj kilka obciąłem,zaschnięte,łykowate,sekator musi być dość ostry.
Skąd mam teraz wziąc młode pędy? Te które są,mają grubość kciuka.Sprawa z hibiskusem wygląda tak-obetniesz,możesz okryć nie obetniesz,nie ma jak okryć,bo badyle wysokie na połtora metra.
Dyskusja nad całkiem nieważną sprawą,w ogóle bez znaczenia. Mam te rośliny wiele lat,wcale
nie potrzebują rozpieszczania.
Skąd mam teraz wziąc młode pędy? Te które są,mają grubość kciuka.Sprawa z hibiskusem wygląda tak-obetniesz,możesz okryć nie obetniesz,nie ma jak okryć,bo badyle wysokie na połtora metra.
Dyskusja nad całkiem nieważną sprawą,w ogóle bez znaczenia. Mam te rośliny wiele lat,wcale
nie potrzebują rozpieszczania.
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Jak ja wytrwam jeszcze tyle czasu.... Czy przezimowały i jakie będą... 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku hibiscusy bylinowe dobrze przezimowały. Kilak mam zadołowanych w folii i nie mogłem się powstrzymać wiec jedna wyciągnąłem. Korzenie widać ,że są żywe. Najciekawsza zabawa jest z nasion bo hibiskusy są zmienne i nie zawsze powtarzają wzorowo cechy rodziców. Wypowiadam się na temat hibiscusów rosnących w ogrodzie gdzie mają dostęp do innych z odmiany. Nie sprawdzałem wysiewanych z nasion w profesjonalnych plantacjach gzie pilnowane są aby nie doszło do zapyleń z innymi.
Jeszcze jedno mirzan ma ciekawe okazy i na pewno wszystkich nie zaprezentował byłem i widziałem jak kwitną.
jarek
Jeszcze jedno mirzan ma ciekawe okazy i na pewno wszystkich nie zaprezentował byłem i widziałem jak kwitną.
jarek
Nie orientuje się ktoś jak duży system korzeniowy ma hibiskus bylinowy? Konkretnie chodzi mi o odmianę fireball, wg opisów dorasta do 120cm wysokości. Mam rabatkę z cebulami tulipanów, narcyzów i lili, i ze względu na późne kwitnienie pomyślałem, że hibiskus dobrze zatka lukę późnym latem po cebulowych i zostawiłem obok cebulowych taki placek o średnicy 30cm, ze tam wsadzę hibiskusa na wiosnę. Pytanie, czy nie poprzerasta mi cebul nadto korzeniami i im krzywdy nie zrobi. Stąd moje pytanie, jakie korzeniska zapuszcza hibiskus, przesadzał ktoś? Sprzedają hibiskusy w donicy 1-2 litry, wiec nieduża, ale co jak będzie miał 3 lata?
Odkryłam hibikusy, nie przycinałam na jesień teraz tak wyglądają,

Odciąć suche pędy do zielonych części czy jeszcze zostawić tak jak jest i ciąć dopiero jak pojawią się nowe pędy ?
Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...

Odciąć suche pędy do zielonych części czy jeszcze zostawić tak jak jest i ciąć dopiero jak pojawią się nowe pędy ?
Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
Al 56 - Ogród Alicji
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Po trzech latach przy dobrym podłożu to nie mniej jak 20 cm będą liczyły wyrastające pędy. Korzenie rosną na ok. 40 cm w głąb i około 50 ? 60 cm przekątna karpy.
jarek
jarek
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
A ja wpadam tu z paniką. Bo mój nadal śpi. Nie widać oznak życia. Czytam tu, że późno budzi się do życia, ale stresuję się trochę. Nie okrywałam niczym, pędów nie ściełam. Mam bordo.
Kupiony w sierpniu. Pan sprzedawca zarzekał się, że nic nie okrywać, absolutnie, odbija na wiosnę. No to czekamy. Ale ja go znajdę jak coś i pójdę po moje 55 zł
Kupiony w sierpniu. Pan sprzedawca zarzekał się, że nic nie okrywać, absolutnie, odbija na wiosnę. No to czekamy. Ale ja go znajdę jak coś i pójdę po moje 55 zł

Za wcześnie, bardzo póżno budzą się zimowego snu . Cierpliwosci
Al 56 - Ogród Alicji
Hibiskusy czasem budzą się dopiero w czerwcu, trzeba cierpliwie czekać 

pozdrawiam Ela
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
No to mnie uspokoiliście. I daliście nadzieję. W takim razie jeszcze sporo czasu ma, biorąc pod uwagę długą zimę tego roku. 

-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Moje już ruszyły, tylko zimowane były w piwnicy i jakiś czas temu przeniosłem je do ciepłego tunelu foliowego.

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Moje w gruncie też już ruszyły.