Chleb żytni domowy na zakwasie
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Kto robi sery domowe?
ja tylko biały i smażony z kminkiem
na zółte nie mam odpowiedniej wilgotnej piwniczki 

To rzuć małe co nieco na ten temat.Fotki i technologia oraz odczucia smakowe osób postronnych mile widziane
p.s.A Chudziak przepowiadała,że potem sery,a ja niewierny wątpiłem w to.Materiał na wędzarnie juz zebrany,tylko czekam lepsza pogodę,a teraz walczę z winoroslami( oj ja głupi! Już około 30 odmian), a miejsca brak.

p.s.A Chudziak przepowiadała,że potem sery,a ja niewierny wątpiłem w to.Materiał na wędzarnie juz zebrany,tylko czekam lepsza pogodę,a teraz walczę z winoroslami( oj ja głupi! Już około 30 odmian), a miejsca brak.
Axel ja nie robię tej części wstepnej, ale moja przyjaciółka. Ja tylko dodaję dodatki typu orzechy włoskie...jesssu jakie to dobre.
Ale do tego co ja pamiętam potrzebne jest świeże mleko od krowy, chyba jakaś podpuszczka
enzymy
i termometr, bo ja widzę jak ona coś z tym wyrabia. Potem skrzep kroi i coś tamm, a potem doprawiamy już to białe, co jest w smaku jakby mozzarella tylko lepsze, ziołami, orzechami - czym kto chce, i jakoś kulki z tego się robią
ale nie same. Aaa i czasami to jest wędzone. Ja wolę białe.
W sumie to jest baaaanalna robota, tylko trzba mieć te dodatki (ona ma z mleczarni)
Jeśli chcesz to ja Ci dokładnie podam przepis, ale za jakiś czas bo ona jest teraz aut.
Ale do tego co ja pamiętam potrzebne jest świeże mleko od krowy, chyba jakaś podpuszczka

W sumie to jest baaaanalna robota, tylko trzba mieć te dodatki (ona ma z mleczarni)
Jeśli chcesz to ja Ci dokładnie podam przepis, ale za jakiś czas bo ona jest teraz aut.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
axel40 pisze:A Chudziak przepowiadała,że potem sery

Sery żółte wymagają zastosowania kultur i dłuższego dojrzewania ale są sery typu podpuszczkowego czyli a'la oscypek czy koryciński .A masz źródło dobrego mleka w ilości z 10 litrów jednorazowo ??
A to nie jest wątek o chlebie przypadkiem
? Może niech ktoś założy oddzielny watek. Bez urazy, ale nie wszystkich mięso i sery interesują 

Kasia
Ja pierdziele to juz znikam tam skąd przyszedłem.Ale wojna.Strach się bać!
-
axel załóż wątek np "Sery , mięsa i inne domowe frykasy" i daj link skoro tutaj nas pogonili
- choć akurat na serach znam sie tylko teoretycznie ( podpuszcza leży w lodówce od dłuższego czasu) ale na WD jest kilku seromaniaków 

Zapraszam wszystkich chętnych na pogaduchy o zdrowym,aczkolwiek nie zawsze zdrowym(goloneczko,czy boczuś) jedzonku na http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p3822659
A mnie interesuje co stało się z założycielem wątku TeBe i 1 stroną? A tu nagle ganio4 założycielem się stała?ganio4 pisze:A to nie jest wątek o chlebie przypadkiem? Może niech ktoś założy oddzielny watek. Bez urazy, ale nie wszystkich mięso i sery interesują
Axel, wrzuć na luz
i trzymaj się tematu. Ja pierwszej strony nie zjadłam 

Kasia
-
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obawiam się, że założyciela wątku już nie spotkacie na tym forum. Znalazł sobie bardziej przyjazne miejsce w sieci 

"Na początku był Smok."
-
Tzn gdzie??Pani Bestia pisze: Znalazł sobie bardziej przyjazne miejsce w sieci
-
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chudziaczku, nie prowokuj
, ja już jednego bana zaliczyłam 

"Na początku był Smok."
-
A to przepraszam nie wiedziałam