Ochrona upraw i drzewek przed sarną, zającem itd
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zając. Szkodnik,czym go przepędzić
To jam mam wypróbowany sposób na zajace i sarny. Musisz zakupić solaryczne lampki. Sa tanie można je kupić w supermarkecie za 4 zlote. Działaja na zasadzie nagrzewania sie w dzień od promieni slonecznych i świeca w nocy. Proponuje wsadzić je obok siebie , zeby emitowały świecace oczy drapieznika . Serio to działa.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
damek1718 - dzięki, wypróbuję Twój sposób.
Śmieszne to, ale ... zobaczymy.
Dziś pozakładałem kilka "oczek" z cienkiego drutu. Dziś znowu kolejna funkia trochę ucierpiała.

Dziś pozakładałem kilka "oczek" z cienkiego drutu. Dziś znowu kolejna funkia trochę ucierpiała.

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
wiem, że to śmieszne, ale działa. Takie sposoby stosowane sa m. in. przy drogach szybkiego ruchu wzdluz lasów ( u nas w Polsce raczej nie stosuja i nie wiadomo czemu, ale zagranica to normalka). Słupki na ktorych są swiatelka odblaskowe, przypominaja swiecące oczy draieznika w momencie kiedy zbliża sie samochodów i oświetla drogę. Dzięki temu zwierzak nie ryzykuje spotkania '' z drapieznikiem '' i wycofuje sie. Bezpiecznie przechodzi przez jezdnie kiedy nic nie jedzie. 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Re: Jak odstraszyć sarny .
Ja też mam problem z sarnami. Ostatnio zjadły mi wszystkie tegoroczne pędy naokoło 10 sztukach winorośli
Wczoraj znajomy polecił mi prosty, wręcz banalny sposób na odstraszanie tych żarłoków, mianowicie mydło.
Podobno wystarczy kostkę pokroić na kilko kawałków i powykładać w miejscach zagrożonych i po problemie. Robi tak od dwóch lat i problem z sarnami u niego zniknął.
Nie mogę jeszcze wypowiedzieć się na temat skuteczności bo dopiero dziś powykładałem kawałki mydła jednak uważam, że warto spróbować, bo wiele to nie kosztuje.

Wczoraj znajomy polecił mi prosty, wręcz banalny sposób na odstraszanie tych żarłoków, mianowicie mydło.
Podobno wystarczy kostkę pokroić na kilko kawałków i powykładać w miejscach zagrożonych i po problemie. Robi tak od dwóch lat i problem z sarnami u niego zniknął.
Nie mogę jeszcze wypowiedzieć się na temat skuteczności bo dopiero dziś powykładałem kawałki mydła jednak uważam, że warto spróbować, bo wiele to nie kosztuje.

Pozdrawiam, Jacek
-
- 100p
- Od: 17 sty 2011, o 20:57
Sąsiedzi na plantacji truskawek wbili kilka palików do których przywiązali po 2 puszki np. po piwie (nie działa na terenie osłoniętym od wiatru). Obecnie i u mnie nie widać szkód wyrządzonych przez sarny. Wcześniej podgryzały truskawki, aronię, leszczynę.
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do listy szkodników w moim ogrodzie mogę dołączyć małego, słodkiego zajączka. Problem polega na tym, że wyłazi z lasu i przeciskając się pod bramą dostaje się na teren posesji. Nie pozostaje mi nic innego, jak poczekać, ze urośnie i nie zmieści się.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słodkie.
Ale możesz też na noc, kiedy włazi, kłaść jakąś żerdź pod bramą.
Ale możesz też na noc, kiedy włazi, kłaść jakąś żerdź pod bramą.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
albo na dole bramy przyczepić kawałek plastikowej siatki - jest dość sztywna i jeśli dotyka ziemi powinna zniechęcić szaraka
Ten zając zasrany nie chce sobie odpuścić!
Wsadziliśmy parę dni temu arbuzy, dobre 40m od miejsca, w którym wcześniej siał największe spustoszenie, one też niestety się z nim zapoznały.

Wsadziliśmy parę dni temu arbuzy, dobre 40m od miejsca, w którym wcześniej siał największe spustoszenie, one też niestety się z nim zapoznały.
- bioy
Tydzień temu porozkładałem mydło przy winorośli i od tej pory nie zanotowałem odwiedzin sarenek 
Wygląda na to, że to faktycznie działa. Oby...

Wygląda na to, że to faktycznie działa. Oby...
Pozdrawiam, Jacek
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja od kilku lat odstraszam sarny i dziki włosami
przynoszę włosy od fryzjera u którego sobie zamawiam wkładam w kawałki rajstop i rozwieszam co parę metrów i mam spokój
oczywiście jak włosy zmokną parę razy to już nie wydzielają zapachu to po prostu wymieniam 

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

- bioy
Teraz mogę już wypowiedzieć się na temat skuteczności podawanego przeze mnie sposobu z mydłem. Minęły już dwa miesiące od kiedy wyłożyłem 2 kostki mydła pokrojone na 6 kawałków każda na terenie około 5 arów i nie zanotowałem do tej pory żadnych odwiedzin sarenek, kiedy u sąsiadów "strachy", sznurki i zakupione w tym celu preparaty nie zdały egzaminu.
Tani i skuteczny sposób. Polecam
Tani i skuteczny sposób. Polecam

Pozdrawiam, Jacek
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Re: Obgryzione krzewy przez sarny. Ggdzie mam ubiegać się o odsz
Zwróć się do koła łowieckiego działającego na Twoim terenie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Re: Obgryzione krzewy przez sarny. Ggdzie mam ubiegać się o odsz
Zima była straszna dla zwierząt i ptakow.Ja za ogrodzeniem wysypywałam im mnóstwo jedzenia.I Jakos mnie oszczędziły.Zajaczki jednak przedostały się pod ogrodzeniem.ale jakos przeżyłam.Przykro,ze masz taka szkodę. Pozdrowienia petris