Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013

Post »

iwonaPM pisze:No Michale zasiałeś we mnie iskrę nadziei - jutro wybiorę się do ogrodniczego :D gdyby udało mi się zakupić to siać po słonecznej czy pół cienistej stronie :?:
a może już na to za późno :?:
Jakbyś nie mogła znajść nasion to ja je kupowałem w Noord Scharwoude koło Heerhugowaard na północ od Amsterdamu :D Rosły od północnej strony za szklarnią , oświetlane nie bezpośrednio, promienie słoneczne padały przez szyby szklarni na bób. Pamiętam jak moja babcia na polu miała bób to rósł na słońcu i w miejscu bardzo wietrznym tyle, że był niższy i krępy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pat a nie za gęsto rosną te krzewy?

Michale u nas nie kupisz nasion buraków cukrowych, tylko producenci cukru mogą zakupić :lol:
a bób wysyłam koledze do USA :lol:

Jutro przyjeżdżają do mnie krzewy od tego samego ogrodnika, nie zamówiłam tak dużo jak Ty ale może też jakiś gratisik będzie :lol: dzisiaj jeszcze róże dostałam ;:219
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maska pisze:Pat a nie za gęsto rosną te krzewy?
o tym samym pomyślałam ,ale ja się nie znam to cicho siedzę :)
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Pati chyba je na razie zadołowała ...zdaje mi się, że one jeszcze nie posadzone na stałe ;:185
Słoneczka wesołego Patko ;:3 :wit
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

ra_barbara pisze:Pati chyba je na razie zadołowała ...zdaje mi się, że one jeszcze nie posadzone na stałe ;:185
Słoneczka wesołego Patko ;:3 :wit
Tak, tak, one są wsadzone na chwilę na warzywnik... oczywiście, że za blisko, ale wsadzane były bez mojego światłego nadzoru :roll: Ale przez ten tydzień czy dwa, to chyba aż tak się nie rozrosną, żeby był to problem :wink: A jutro dołączą do nich róże z Rosarium - zamawiałam już u nich jesienią i byłam zadowolona, ale moje zadowolenie wzrasta, jak widzę, jak dbają o klienta, nie dość, że pani od marca trzy razy dzwoniła pytać, czy na pewno chcę wysyłkę w śniegu i cierpliwie przekładała, to wczoraj zadzwoniła jeszcze z informacją, że jednej z róż jednak nie ma i wymieni mi na inną podobną, bo sama nie potrafiłam z głowy wymyślić, co chcę w zamian :wink:

A to co piszecie o pietruszce i bobie, bardzo ciekawe...muszę zgłębić temat, czemu na zachodzie Europy są nieznane :wink: Na razie poczytałam w angielskiej Wikipedii i tam kilkukrotnie pod hasłem 'parsley' podkreślają, że generalnie je się natkę, ale w Europie Środkowej i Wschodniej, żyją takie szalone ludy, co też korzeń spożywają :)

Dzięki za rady odnośnie do pnączy....czyli pójdą na drzewa...wiciokrzew to było chciejstwo pod wpływem chwili, a powojnik ku mojemu wielkiemu zdziwieniu wyrósł jednak z nasion :wink:

Basiu, a Ty kiedy wątek z powrotem otworzysz, co? :wink: Bo EwaM unika odpowiedzi na nagabywanie o otworzenie swojego ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Tak samo robi Floribunda-jestem umówiona po niedzieli. Podobnie dobrze kupuje się w e-clematis i u Wędrowskich :D
Słońce wzeszło :tan Mgliście i pochmurno, ale może się przeczyści, zanim wrócę z pracy. I do roboty :tan
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Zakupy krzewowe cudne. A jak fachowo zadołowane. Czy zdrówko się poprawiło, bo dzisiaj znowu do ogrodu trza. U mnie pochmurno, ale temp. 10 w plusie. ;:138 ;:138
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Myślałam, że napiszesz coś o swoim stanie zdrowia, ale wnoszę że stwierdziłaś iż nie warto :?

Potwierdzam profesjonalizm Rosarium jestem pozytywnie zaskoczona, bo rozmowy telefoniczne były pełne spokoju i wręcz przyjazne. Róże już mam następne przyjdą w doniczkach w maju.

Magda chyba przyśle mi rośliny w maju, muszę doczytać bo mam rośliny wysyłane i 15.04 i 15.05 i zdaje się że nie rozdzielają zamówienia.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaa...nie napisałam, bo go ignoruję :wink: Słaba lekko jestem, ale zdecydowanie zdrowsza...do niedzieli siedzę na 4 literach i nie szaleję w ogrodzie... :roll:
Awatar użytkownika
paputowy dom
200p
200p
Od: 11 cze 2012, o 21:56

Post »

Też kupiłam Wiciokrzew Serotina - miał się piąć po wysokiej czereśni ptasiej ale wczoraj postanowiłam zakupić na to miejsce Lykkefund (Pat ty ją masz?) to gdzie teraz powędruje wiciokrzew?
Pozdrawiam Justyna
DomPodPaputem.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pat
A może kuracja wiosenna w postaci młodych listków ziół np. pokrzywy dodanych do twarożku ?
Lubisz taki serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką plus dzikie zielsko ? Czyni cuda :D
Wszyscy są osłabieni po zimie, a tu nas straszą, że niebawem w klapkach i krótkich gaciach będziemy chodzić ;:oj
Może racja, lepiej przesiedzieć jeszcze parę dni i wydobrzeć bo te pseudowiosenne dzionki bywają zdradliwe :)
Pat życzę mega energii i zdrówka ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati życzę zdrówka i dużo sił.
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Post »

Pati również przyłączam się do życzeń powrotu do zdrowia :D
Nie mogę się nadziwić, że u Ciebie tak już sucho. Jakie róże zamówiłaś z Rosarium?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadłam na chwilkę się poentuzjazmować właśnie otrzymanymi różami z Rosarium (zdjęcie jutro, bo nie mam jak zgrać teraz). Cudne są, dorodne, z pąkami i taaaakimi korzeniami :wink: Spowodowało to moje natychmiastowe ozdrowienie i jutro idę sadzić: pnące na miejsca stałe, reszta do dołownika :wink:

Apropos róż - Justynko, moja Lykkefund wygląda teraz tak:

Obrazek

Nie przestaję się zachwycać jej wytrzymałością: przemarzło jej jakieś 5 cm jednego pędu, a tak rośnie jak na drożdżach, jesienią była sporo mniejsza. W tym roku pewnie jeszcze za wcześnie na kwitnienie będzie, ale mam nadzieję, że solidnie podrośnie. Natomiast Ty przemyśl jeszcze puszczenie jej na drzewo, bo to jest monstrum...do 7 metrów dorasta podobno :shock:

A róże, które zamówiłam to:

Mme Louis Léveque
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Rhapsody in Blue?
Rosa damascena Trigintipetala (Kazanlik)
Rosanna?
Therese Bougnet
Veilchenblau

Część z pierwotnego zamówienia wypadła, bo będzie dostępna dopiero w donicach, ponadto wczoraj okazało się, że nie ma też Ferdinanda Picharda, powiedziałam pani, żeby mi zamieniła na coś innego wg własnego uznania i dostałam taką ślicznotkę:

VariegatadiBologna - znacie? Na stronie jest napisane, że można prowadzić jako pnącą i zastanawiam się czy lepiej jej jako pnącej będzie czy w moim żywopłocie różanym?

Agnieszko
, no muszę się jakoś podbudować zdrowotnie...pewnie fakt, że od czterech lat nie licząc krótkiej przerwy na poród i poharataną rękę nie miałam urlopu nie pomaga, no ale jak się nie ma co się lubi, to się człowiek opycha Bodymaxxem i pokrzywą :wink:

Jutro więcej zdjęć i relacja ogrodowa, bo kolejne fajne rzeczy się z ziemi wyłoniły...i parę niefajnych, które wyłoniły się wbrew woli własnej, a zgodnie z wolą psa :evil:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale będziesz miała pięknie, zamienna różyczka podoba mi się chociaż nie lubię pstrych, ale ta jest delikatna jak piwonia ;:215 Ja jutro będę sadzić monstrum i nie mogę się zdecydować gdzie ;:219
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”