W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Ałła, małe kózki są takie śliczne! :-)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam do Was pytanie i bardzo proszę o pilną odpowiedź ;:180 ;:180 ;:180

Doskonale znacie się na królikach, więc chyba adres właściwy ...

moja sąsiadka znalazła wczoraj na polu bardzo wychłodzonego malutkiego zajączka, jak mówi wielkości kostki masła, zabrała do domu (błąd!), wczoraj wieczorem maluch wesoło hasał w prowizorycznej klatce, a dzisiaj nie chce ani jeść ani pić, trzęsie się i jest wyraźnie osowiały :(

kto ma jakiś pomysł, jak go uratować???, co dawać do jedzenia???
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

Ałła, cudne kózki i opiekunka ładnie się prezentuje ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
Dalmore
100p
100p
Od: 25 mar 2013, o 07:27

Post »

Hej Cynamon tak sie składa że swego czasu też miałam taki przypadek i poraniony zajączek pojechał do lecznicy dla zwierząt zajmującej się żyjątkami dzikimi. Poszukaj w swojej okolicy takiej, naa necie powinno coś być. Ja jestem z podkarpacia i tam m.in. w Przemyślu jest lecznica, która się tym zajmuje. W innych rejonach Pl też takie są. Zostają już mali pacjenci tam i po wydobrzeniu wypuszczani są na wolność:-)
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalmore, dzięki :)

... koleżanka dzwoniła do weta, kazał zanieść w to samo miejsce, z którgo go wczoraj zabrała, ale tam kopny śnieg i szczere pole, żednych śladów matki zajączka :(
Poradziłam, żeby włożyła do klatki butelkę z gorącą wodą zawiniętą w ręcznik i maluch się teraz na niej wygrzewa, popił troszkę mleka (krowiego) wet radził kupić specjalne mleko dla kociąt. Ona mieszka jeszcze kilkanaście km dalej od miasta niż ja, nie pojedzie tam z maluchem.

Dobre rady potrzebne czym go karmić, żeby mu nie zaszkodzić.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mleko dla kociąt ma najlepszy skład. Krowie nie jest właściwe. Owies, siano i sprawdzić czy skubnie marchewkę. 2-3tygodniowe króliki u mnie to jedzą.

Jak dostanie biegunki to już po zajączku...

Wielokrotnie hodowaliśmy zające, w dzieciństwie.
Zając ma tak silną potrzebę wolności, że czasem w klatce nie chce jeść. Najlepsze były dwa wkopane kręgi i siatka u góry. Zając widział tylko niebo i pasł się spokojnie. Potem ja wskakiwałam do kręgu i łapałam zająca. Tata czynił resztę, a mama dokańczała w garze. ;)
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Brzoskwinko za informacje :)

Maluch pije krowie mleko, z braku kociego, póki co nie dostał biegunki i oby tak zostało.
Czy mleko krowie jest za chude, czy z innego powodu nieodpowiednie?

Ałła, przepraszam Cię bardzo, że wpakowałam się do Twojego wątku ;:168
ale koleżanka prosiła o pomoc i radę, jak uratować zajączka, a ja takiej wiedzy nie posiadam.
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Cynamon dla takich zwierząt do odkarmienia najlepsze jest specjalne mleko dla kociąt, jak radzą przedmówcy. Ja karmiłem tym kiedyś porzucony, króliczy miot i tylko jeden osesek padł. Wydaje mi się, że to przez tę pogodę. Być może gdzieś okociła się samica, ale że wiosna idzie jakby chciała a nie mogla to ciężko zajączkom się wiedzie. Na przyszłość, znalazłszy malucha bądź całe gniazdo, nie zabierać do domu. One sobie dadzą radę, a jak nie, to trudno. Nie nasza rzecz mieszać się w sprawy przyrody. BRZOSKWINKA jak wyglądała taka zajęcza hodowla? Miałaś dostęp do młodych? Bo raczej sami nie rozmnażaliście.
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

u nas koziołek poszedł do "domu dziecka" tzn. oddaliśmy go tym Państwo od których kupiliśmy kozę a kózka młoda nazwana kreska została z nami . Powoli przymierzam się też do nowego chlewika dla tych zwierząt , ale pisanie pracy mgr strasznie mnie ogranicza. W sobotę mam zamiar troszkę podziałać ;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Farmland pisze:BRZOSKWINKA jak wyglądała taka zajęcza hodowla? Miałaś dostęp do młodych? Bo raczej sami nie rozmnażaliście.
Z tym to mam niesamowite wspomnienia. Mój tata był wyczulony i np. gdy przyjechaliśmy na wiosnę na działkę, szliśmy ścieżką i nagle tata hyc pod krzak się rzucił. Zając drzemał a tata go chwycił. Ale to były takie młode, choć już samodzielne zajączki. Jednak nie były tak czujne jak dorosłe. :roll: Pamiętam jak z ryb z tatą wracaliśmy i w trawach tata takiego nygusa przyuważył. Biegaliśmy jak wariaci, wędki rzuciliśmy, klapki pogubiliśmy, ale zając był nasz. Udało się, bo trawa była gęsta, sucha (zeszłoroczna) i sztywna. On nie mógł prędkości rozwinąć a my go z góry widzieliśmy. Oj i widzisz, tak to pozyskiwaliśmy młode. ;) Tata z dzieciństwa to znał, więc miał już doświadczenie. :wink: Potem, tak jak wspomniałam do kręgów i hodowla. Jadł to samo co króle. Gdy po niego wchodziłam to cała w ubraniach, bo to dzikie zwierzę i silne, mógł nieźle podrapać. Ale pasztet lub duszone było wyśmienite. 8-)
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zajrzałam do gniazda trzeciej królicy. Jest co najmniej 7 ruchliwych maluszków. Piękny miot!
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Asiu, super ;:138 ;:138 Masz teraz króliczą hodowle z prawdziwego zdarzenia :tan . Ja swoje będę zapładniać samcem N1, bo N2, niestety, jest już wyeksploatowany, żadna nie zaszła w ciąży :(

Mania, tak jak za pierwszym razem, dopuszcza do karmienia, toleruje i oblizuje, tylko jedno małe, drugie bodzie i gryzie ... nie wiem dla czego tak się dzieje, musimy ją skarcić i przytrzymać żeby obydwa się najadło.

Pozdrawiam wiosennie ... wreszcie :wit
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10

Post »

Powiedzcie mi.... Czy hodowla królików jest czasochłonna? I gdzie je trzymacie przez zimę?

Chciałabym mieć parę sztuk na własne potrzeby [bo ja wiem.... ze 3 samice + 2 samce - na wypadek problemów z kryciem]. Czy tyle wystarczy dla średnio dużej rodziny? W domu, fizycznie, jest nas od 3 do 6 osób... Ew. nadmiar miałabym gdzie "upchnąć" - handel wymienny z sąsiadami [np. za mleko z którego mama przepyszne sery robi] u nas na wsi kwitnie aż miło ;:333 . już teraz wymieniam rozsadę na chleb ;:306 .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Brzoskwinka gratuluję maluszków. Niech się zdrowo chowają, a za 3 tygodnie zdjęcia zrobisz i nam przybytek pokażesz. :heja
Alla, kózki zarąbiste. ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki! Pierwszy przybytek pokazałam na 49 stronie. :D

Jak reszta wylezie to na pewno pokażę. :-)

Bonsai, ja mam jednego króla i obsłużył samiczki jak należy. Przy trzech samicach nie opłaca się trzymać dwóch. Duży koszt utrzymania.

Nas w domu jest 7 osób. Docelowo chcę 4 samice + samiec. Szacuję że 50-60 króli rocznie powinno mi wystarczyć. :wink: Drugie krycie planuję z końcem czerwca/początkiem lipca by były na zimę.

Hodowla wg mnie jest dość prosta. Zimą króliki były w klatkach na dworze. Mrozy, nawet siarczyste, znoszą lepiej niż upały. Byle miały zaciszny kąt i sucho. W zasadzie wystarczy do nich zaglądać raz dziennie, choć ja chodzę częściej bo je lubię.

Ałła, niesamowite to co piszesz o odrzucaniu młodego przez Manię...

Ałła, ile w ogóle masz króli?
Pozdrawiam, Joasia
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”