Tak prawdę mówiąc Jagodo to boje się doradzać, bo i ja z nim praktykowałam te dwa sposoby.Ten z woda mi nie wypalił. Roślinka z której masz sadzonkę zaczęła mi ginąc więc uratowałam jej czubek i posadziłam do ziemi pod słoiczek. Ładnie mi się przyjął i teraz wygląda tak. Sam wypuszcza boczne łodygi. i nawet zakwitł w zimie
Wtrącę się, bo często go ukorzeniam. Najbezpieczniej jest cięte sadzonki wsadzić od razu do ziemi i nie przykrywać. Po posadzeniu, jeśli ziemia wilgotna przez kilka dni nie podlewać. Dopiero po kilku dniach. I generalnie podczas ukorzeniania dawać wody skąpo.
moje szczawiki sa cały czas w domu,nawet uśpione i szybko się budzą. A ten zielony to wygląda jak wodospad. Donica stała daleko od okna i tak wydłużył swoje łodyżki.
(zdjęcie zrobione pod światło)
A jak jestem przy glosie to jeszcze mój odzyskany fiołek
I pistacjowy storczyk, kwitnący od listopada i nie zrzucił ani jednego kwiatka
fiołek słodziak ale szczawik wiszący wygląda ekstra nie wpadłam na taki pomysł, a swojego zasuszam właśnie dlatego, że zimą wyciągały mu się bardzo łodyżki i liście przylepiały się do szyby okna
Marylko pistacjowy storczyk super,fiolek tez pieknie zakwitl.szczawik rosnie jak wsciekly-ja sobie dzis kupilam szczawik
Pokaz prosze caly parapet,bo widac,ze tam masz cudenka
do mnie dzis przyszly nowe hibiskusy z Holandii ,ale zaden nie ma paka niestety,wiec jeszcze poczekam na kwiaty
Marylo, Kasiu, bardzo dziękuję za porady, widzę, że najlepiej z nim postąpić mniej więcej tak jak z małymi fuksjami. Od razu mi raźniej, bo fuksje to coś, z czym odpukać daję radę. Chyba poczekam jeszcze z tydzień, żeby zrobiło się bardziej wiosennie, bo wiosna jak wiadomo służy roślinkom.
Aniu moja różowa Kohleria ma sporo paków, jest to moja pierworodna Kohleria którą dostałam od Izy. Była malutka niepokaźna.
Dorotko jak będzie słoneczko i będziesz je często zraszać to szybko pokażą pąki.Mój parapet mieści sporo doniczek, aż do przesady, bedzie na nim luźniej ja wyniosę Pelargonie i Adenia na balkon. No i muszę pomyśleć gdzie przenieść fiołki i skrętniki jak przyjdą upały?
Jagoda ja dzisiaj wyniosłam moje fuksje na cały dzień na balkon. Na noc wniosłam do domu. Już się martwię że mi się rozmnożyły a na balkonie wyginą jak będzie upalnie