bebos pisze:Gasteria batesiana, Pongola - zadziwiająco jak na ten gatunek gładka i zielonkawa
A haworcje super - choć to takie groszki, że mi by ręka drżała przy opiece...oprócz większych okazów, z tegorocznych zakupów w STC zaintrygowana skusiłam się na jednego takiego mikrusa: H. irmiae - drogie cacuszko, a wygląda na razie fatalnie - gdyby nie dobry system korzeniowy, byłabym zła, że mi takiego skwarka podesłali...mam nadzieję, że dojdzie do siebie, choć nie mam ręki do takich niemowlaków.
Pangola jest prawdopodobnie kultivarem, gość zebrał kilka roślin z tego stanowiska, porozmnażał i reintrodukował z powrotem w tym rejonie. Takie rośliny też tam występują.
Kod: Zaznacz cały
The plants in the field are very variable. From Pongola Dam the late Dave Hardy introduced plants bearing long strap-shaped leaves. The cultivated plants have been given the cultivar name 'Pongola'.
http://www.plantzafrica.com/plantefg/gasterbates.htm
stanowisko ma to dla mnie dzikus
H. irmiae - też mam, to po prostu h.venosa i to bardzo ładna, rzadka
też mam kilka groszków, z nimi najtrudniej bo zimę mogę nie przetrzymać.
hen_s pisze:No proszę: ładne rośliny, ładne fotki. Chciało by się rzec: nareszcie!
Haworthia magnifica var. major JDV 87-165 oraz
Haworthia emelyae var. major JDV 95-23 to prawdziwe ślicznotki. Może jeszcze w tej chwili tego nie widać ale jak podrosną będą ozdobą
każdej kolekcji. Gratuluję
takich nabytków.

Chyba je masz? jak są opisane? bo stanowiska znalazłem w necie a stc podaje same numerki jdv?
Doniczki 6cm to takie małe nie są :P
Kupiłem je by zobaczyć czym się różnią.
Akwelan_2009 pisze:Haworsje

- szczególnie te dwie ostatnie - z tych co również bardzo mi się podobają co nie oznacza, że pierwsza nie jest ładna, ale jakoś nie jest mi po drodze z H. arachnoidea, coś im w mojej opiece nie odpowiada i nie wiem co

, miałem dwie i obie zimą zasuszyłem

.
Ja mógłbym mieć same takie arachnoidea, decipiens, i bolusii, rosną w 90% u mnie dobrze, co roku stracą po zimie po liściu to je wyczyszczę i jest dobrze. W zimie je lekko podlewam a temp. jest ok 12C i dają radę

Gasteria pillansii Kourkamaberg ex Pavelka ref. PV4976