Minibotanik Jacka cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.7

Post »

Witaj Piotr :!: Wiosna na parapetach; także w ogrodzie nareszcie widać zmiany na lepsze. Wiele części ogrodu jeszcze pod śniegiem ale tam gdzie już stopniał - od razu pojawiają się pączki. Wczoraj znalazłem śnieżniki. Wyprzedziły inne wczesnowiosenne tylko dlatego, że rosną w bardziej ogrzanym miejscu :shock:

Marysiu, cieszę się z Twoich odwiedzin 8-) Z kuklikiem nie spiesz się. Większość ogrodu jeszcze pod śniegiem. Mam jednak nadzieję, że ten tydzień będzie pomyślny. Wczoraj pięknie świeciło słońce i dziś od rana też, choć noc była mroźna. Zaraz biegnę do ogrodu :!:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku ;:167 porzeczka z zielonymi listeczkami wygląda uroczo na domowym parapecie ;:138
Z ciekawości zapytam, jaka to porzeczka :?:
Pewnie jakaś z tych ozdobnych :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też miałam w planach na dzisiaj prace porządkowe na działce. Niestety świeże opady śniegu zniweczyły moje plany. A wczoraj było już tak pięknie, słonecznie...i miejscami kwitnąco. Eh ...życie.
Muszę przyznać, że mocno zaskoczyły mnie zdjęcia z murem. Pokazywałeś je już wcześniej? Przeoczyłam ten fakt czy zapomniałam? :oops: Bardzo podobają mi się wszelkie ceglane mury i marzy się taki widok u siebie.Rośliny pięknie wyglądają na tle cegieł.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, to agrest nie porzeczka 8-) Widać pasuje mu "na salonach" pod troskliwą opieką, skoro nawet zakwitł. Niedługo mu się skończą wywczasy i marsz do gruntu! Nie miałem agrestu u siebie, a w minibotaniku powinien być :lol:

Izo, ceglanego muru wcześniej nie pokazywałem. To nowa rabata robiona przez cały ub. sezon. Tak wyglądało to miejsce w trakcie budowy (było to składowisko gazobetonu, piasku i ogólnie wysypisko śmieci):
Obrazek

tu z wydobytego gruzu zaczynam formować ścieżki:
Obrazek

ścieżka skończona ale jeszcze nie zalana betonem:
Obrazek

i początki zasiedlania nowej rabaty:
Obrazek

w październiku już skończona rabata wyglądała tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Bardzo mi się podoba ten zakątek, Jacku :D A to dopiero początek (jak sądze). Też jakoś umknął mej uwadze...
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Mnie tez umknął ,, Tez miałam sporo gruzu betonowego ale zięć umocnił nimi podwórko bo trudno było wjechać jak było mokro .. Szkoda że nie wiedziałam że tak można było by go wykorzystać , chociaż mniejsze kawałki , byłaby ładna ścieżka ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Jacku co to za drzewko na środku rabaty? Troszkę przypomina judaszowca albo grujecznika z lisci.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Piękne masz zakątki w swoim ogrodzie, Jacku - i potrafisz je wspaniale wykorzystać! ;:138
To co pokazałeś naprawdę wprawia w zachwyt. Był kawałek "śmietnika", a Jacuś zrobił czary-mary
i jest urokliwy fragment ogrodu ;:63 ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ten zakątek czekał 4 lata na swoją kolej. W tym czasie dojrzewał plan jego zagospodarowania - rekultywacji. Musiałem jeszcze wyciąć kilkuletnie dziczki i wykarczować ich korzenie. To była mordęga.
Tego zakątka jeszcze nie pokazywałem w całości, więc nie umknął Ci :)

Janko, gruz świetnie nadaje się na ścieżki i wszelkie utwardzenia. Wam się przydał na podjazd - ja robię z niego ścieżki i skalniak. Staram się wykorzystać te surowce, jakie mam pod ręką. Kupowanie to ostateczność.

Michał brawo :!: To grujecznik japoński. W tym roku przetestuję, czy będzie się tam dobrze czuł, bo jednak mur nie daje zbyt dużo cienia. Przypiekał się trochę. Może teraz będzie lepiej zakorzeniony i da radę.

Izo, dziękuję :) To nie żadne czary-mary tylko brak pieniędzy na nowe materiały. No i trochę dłubaniny, a to akurat lubię 8-)
Często moje pomysły są na krótką metę, np. pniaki, kafle i cegły ulegają ładnie mówiąc - biodegradacji. Ale cieszą mnie, bo zrobione własnoręcznie, no i uczę się, zdobywam doświadczenie. Stopniowo jednak mogę udoskonalać fragmenty ogrodu, wymieniać pewne elementy, coś dokupić. Wszystko jednak musi być obliczone na moje siły i chęci 8-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku wspaniale ogląda się takie ogrodowe metamorfozy. Stworzyłeś przepiękny zakątek..... a ten ceglany mur jest cudny.... bajeczne tło dla roślin.... taki zaczarowany zakątek..... normalnie aż czeka na ławeczkę ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, wielkie dzięki 8-) Mi też ten ceglany zakątek pobudzał wyobraźnię aż w końcu się udało go urządzić. Dziś stopniał tam w końcu śnieg i zacząłem go porządkować. Trawy trzeba doprowadzić do ładu, bo po zimie wyglądają nieciekawie. Żurawki - tylko mały lifting i już będą ładne. Ławeczki tam nie będzie. Po pierwsze - szkoda na nią miejsca, a po drugie - za murem jest szosa a co za tym idzie - hałas.

wiosna nadrabia zaleglości
Obrazek

ale nie wszystkie rośliny mają lekko
Obrazek

tulipany też były jeszcze dziś pod śniegiem
Obrazek

przebiśniegi muszę zebrać i posadzić razem, bo się - rozproszyły ;:224
Obrazek

szafrany błyskawicznie nadrabiają spóźnienie
Obrazek

miłą niespodzianką są pierwsze prymule; wczoraj jeszcze były pod wodą
Obrazek

niestety niektóre części ogrodu nadal pod wodą:
Obrazek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Witaj Jacku
Śliczne te wiosenne kwiatuszki, u mnie też co nieco zaczyna kwitnąć ale wciąż jeszcze sporo śniegu na jednej rabacie, mam nadzieję że jutro znów go trochę zginie bo dziś też sporo wyrzuciłam.
Ten zakątek z ceglanym murem śliczny, taki klimatyczny jak z tajemniczym ogrodzie.
Pozdrawiam i życzę dużo ;:3 na weekend żeby wysuszyło tą wodę.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iwonka :!: Wiosenne kwiatuszki śliczne i jest ich coraz więcej. Szafrany rozkwitają na wyścigi, jakby zdawały sobie sprawę ze swego spóźnienia :wink: Dziś zakwitło kilka kolejnych odmian.
Też zalega śnieg. zwłaszcza, gdzie zsunął się z dachu i powstały duże pryzmy. No i wysoki poziom wody zalewający ogród :(
Zakątek ceglany - fajny jest, bo właśnie - jest zakątkiem. Na płaskim terenie mojego ogrodu taki akcent wyróżnia się 8-)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Jacku. :wit
Widzę, że ogród też ma przygody z woda.
U mnie przy tych roztopach też w kilku miejscach stała a raczej płynęła woda.
Ścieżka super pomysłowa. ;:215
Tego muru z cegieł to na prawdę Ci zazdroszczę / pozytywnie oczywiście /.
Aż się prosi o zakątek śródziemnomorski ze starą różą wspinającą się po nim i stoliczkiem z krzesełkami albo stylowa ławką, otoczone lawendą i innymi kwiatami.
Czekam na dalsze relacje z ogrodu. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Jacku czy te duże drzewa na zdjęciu z wodą stoją u Ciebie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”