Arbuz rosario
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Arbuz rosario
jak pewnie już zauważyliście po ingerencji w korzenie arbuzów....przy sadzeniu z tzw wielopaków do gruntu, że wasze arbuzy dobre 3 tyg ani drgnely lub drgnely o milimetry, nauczony na własnej skorze...juz nigdy nie wysieje wiecej niz 1 arbuza/melona/kiwano do 1 pojemniczka 

W tamtym roku wysiałem 20 kwietnia do doniczek nasiona Rosario i żółtą odmianę Złoto Wolicy wszystkie nasiona z allegro.
Po wykiekowaniu jednak przetrwały tylko Złoto Wolicy tamte sadzonki padły.
W połowie maja posadziłem 4 sadzonki na polu i 2 szt. w ogrodzie na bardzo kiebskiej ziemi 6 klasa przy dożeczu Bugu.
Pod koniec września jeden owoc był całkowicie dojrzały chodź mało słodki a reszta dojrzewała aż do połowy września gdy zaczęły się przymrozki. W sumie miałem może 2-3 arbuzy z 5 sadzonek gdzie tylko jeden był całkiem dojrzały i w miarę smaczny.
Czy tak słabe zbiory i późne dojrzewanie może być spowodowane słabej jakości ziemią ?
Czy jeśli mając nasiona z zebaranych arbuzów i ewentualnie dokupione Rosario F1 mogę wysiać je np 15-20 marca za miast 15-20 kwietnia ?
Zamierzam trochę doświetlić sadzonki specjalną żarówką do roślin a po wysadzeniu na pole, dać trochę kurzego obornika z słomą.
Czy taki obornik jest dobry do arbuzów ? zmieszać go z ziemią czy wysypać na ziemie ?
Dzięki.
Po wykiekowaniu jednak przetrwały tylko Złoto Wolicy tamte sadzonki padły.
W połowie maja posadziłem 4 sadzonki na polu i 2 szt. w ogrodzie na bardzo kiebskiej ziemi 6 klasa przy dożeczu Bugu.
Pod koniec września jeden owoc był całkowicie dojrzały chodź mało słodki a reszta dojrzewała aż do połowy września gdy zaczęły się przymrozki. W sumie miałem może 2-3 arbuzy z 5 sadzonek gdzie tylko jeden był całkiem dojrzały i w miarę smaczny.
Czy tak słabe zbiory i późne dojrzewanie może być spowodowane słabej jakości ziemią ?
Czy jeśli mając nasiona z zebaranych arbuzów i ewentualnie dokupione Rosario F1 mogę wysiać je np 15-20 marca za miast 15-20 kwietnia ?
Zamierzam trochę doświetlić sadzonki specjalną żarówką do roślin a po wysadzeniu na pole, dać trochę kurzego obornika z słomą.
Czy taki obornik jest dobry do arbuzów ? zmieszać go z ziemią czy wysypać na ziemie ?
Dzięki.
- Prazyn
- 200p
- Od: 30 lip 2012, o 16:31
Arbuz lubi mieć żarcie może dlatego takie słabe były plony. Oczywiście że daj ten obornik, a nawet musisz dać. Zrób gnojówkę z pokrzyw i podlewaj rozcieńczoną w stosunku 1:10 

Karol
Jestem tam rzadko co 2-3 tygodnie więc muszę nawozić na sucho. Zmieszać ziemię z tymi kupami czy wysypać na wierzch ;)
Posadzę możliwie blisko oczka wodnego aby miał wodę.
Posadzę możliwie blisko oczka wodnego aby miał wodę.
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dla przypomnienia 2009 

W tym roku kupuje gotowe sadzonki . Moja kuzynka tak zrobiła rok temu i porosły jej arbuzy w gruncie po 5 kg

W tym roku kupuje gotowe sadzonki . Moja kuzynka tak zrobiła rok temu i porosły jej arbuzy w gruncie po 5 kg

Maniak roślin egzotycznych 

- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
Czy miałby ktoś na zbyciu kilka nasionek arbuza Rosario?? Szukałem w swoich okolicach i za chiny nie mogę go znaleźć
Proszę o PW

Pozdrawiam Krzysiek
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
NO nie przesadzaj .. Na allegro masz mase nasion .. za grosze
Maniak roślin egzotycznych 

Znacie jakiś sprawdzony nawóz posypowy do arubuza ? pewnie trzeba szukać takich do roślin dyniowatych.
Może będę mieć dostęp do gnojówki ale nie wiadomo co z tego wyjdzie.
Ps. kiedy siejecie nasiona ? moje powoli wschodzą ale mija już tydzień, w tym roku chciałem zrobić to 3 tygodnie wcześniej aby więcej arbuzów dojrzało.
Może będę mieć dostęp do gnojówki ale nie wiadomo co z tego wyjdzie.
Ps. kiedy siejecie nasiona ? moje powoli wschodzą ale mija już tydzień, w tym roku chciałem zrobić to 3 tygodnie wcześniej aby więcej arbuzów dojrzało.
-
- 100p
- Od: 20 lis 2011, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posialiście już swoje arbuzy?
Ja się zaczynam namyślać, czy nie posiać w tym roku wcześniej niz w ubiegłym. W ubiegłym siałem z początkiem maja a w tym roku zastanawiam się nad połową kwietnia. Chcę je wysiać w litrowych kubełkach. Specjalnie je po to dziś kupiłem.
Niestety nie udało mi się kupić odmiany rosario. zamówiłem je bezpośrednio z centrali nasienniczej i do mnie zadzwonili i powiedzieli, ze mają juz tylko janosika. Musiałem się więc z tym pogodzić, choć wiadomo, ze rosario jest znacznie lepszy
Ale w zamian za to będę miał czysto gatunkowe nasionka janosika na akcję, więc w jakiś sposób zemszczę się na centrali, ze go nie miała
9 kwietnia to jeszcze zbyt wcześnie. za duze jest ryzyko ze pogoda się zmieni. zastanawiam się nad szczepieniem na dyni figolistnej, ale zniechęca mnie to, ze ona się tak wyciąga.
Niestety nie udało mi się kupić odmiany rosario. zamówiłem je bezpośrednio z centrali nasienniczej i do mnie zadzwonili i powiedzieli, ze mają juz tylko janosika. Musiałem się więc z tym pogodzić, choć wiadomo, ze rosario jest znacznie lepszy

9 kwietnia to jeszcze zbyt wcześnie. za duze jest ryzyko ze pogoda się zmieni. zastanawiam się nad szczepieniem na dyni figolistnej, ale zniechęca mnie to, ze ona się tak wyciąga.
Ja w zeszłym roku siałem 20 kwietnia i na 4 rośliny tylko 3 owoce mi dojrzały a raczej 2 a trzeci po mimo uschnięcia szypułki i sporych rozmiarów był na wpół dojrzały a był już 20 września...
Prawdopodobna przyczyną jest brak nawożenia, rosły zwyczajnie na polu na kiepskiej ziemi no i wschodniej Polsce gdzie temperatura względem np. Warszawy jest 2-3 stopnie niższa.
W tym roku będzie inaczej, dam nawóz, rośliny wysiane 30 marca dopiero powoli mi schodzą, do gruntu trafią pod koniec maja.
Prawdopodobna przyczyną jest brak nawożenia, rosły zwyczajnie na polu na kiepskiej ziemi no i wschodniej Polsce gdzie temperatura względem np. Warszawy jest 2-3 stopnie niższa.
W tym roku będzie inaczej, dam nawóz, rośliny wysiane 30 marca dopiero powoli mi schodzą, do gruntu trafią pod koniec maja.
Da się po liściach rozróżnić odmianę Rosario F1 od Janosika ?
Zeszły mi wszystkie nasiona, mam ponad 20 sadzonek, chętnie pozbył bym się kilku Janosików których mam więcej
Zeszły mi wszystkie nasiona, mam ponad 20 sadzonek, chętnie pozbył bym się kilku Janosików których mam więcej

-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Jak tam wasze Rosariooo?:)
-
- 100p
- Od: 15 mar 2013, o 12:01
W piątek wysiałam i czekam na wschody na razie spokojnie 

Faktycznie, Rosario wschodzi trochę dłużej, u mnie (ok. dwóch dni niż Sugar Baby)
I przeciętnie na dwa nasiona wysiane do doniczki wschodzi jedno (nasiona kupione w PNOS-ie Ożarów)
Czy też tak macie?
Pozdrawiam.
romekp
I przeciętnie na dwa nasiona wysiane do doniczki wschodzi jedno (nasiona kupione w PNOS-ie Ożarów)
Czy też tak macie?
Pozdrawiam.
romekp