Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
_fox_

Re: Budowa tunelu

Post »

I tu jest + dla Ciebie :) Praca w nich a stawianie takich tuneli bądź szklarni to dwie różne sprawy. Moim zdaniem postawienie krótszego jest bardziej ekonomiczne pod względem ogrzania tego / no chyba że myślisz tylko o produkcji sezonowej. Miałem 7 x 7 m ogrzewany, CO /przyznam że to było z premedytacją , aby ominąć w fiskusie podatek, który był od 50m2/
Rurki na pałąki 3/4 cala, podstawa 1,5 cala z powodzeniem wystarczą. rozstaw pomiędzy pałąkami 1,2-1,3 m. Drzwi według uznania, cały front i tył otwierany, bądź mniejsze.
grand203
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2012, o 16:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

na razie chciałbym aby te tunele służyły mi do produkcji rozsady... jeśli będę miał czas i oczywiście jeśli mi się to opłaci zainwestuję więcej...
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak naprawdę wszystko zależy jaką ilość i jakich roślin chcesz produkować. Wtedy będzie można doradzić jaki obiekt będzie Ci potrzebny. Ja własnie zaczynam od zera i najpierw myślałem o zbudowaniu samemu tunelu z rur PE. Ale w końcu stwierdziłem że to nie najlepszy pomysł i na początek łatwiej będzie kupić gotową konstrukcję. I toteż uczyniłem. Zakupiłem tunel używany do drobnych poprawek i do pomalowania z rurek stalowych. Sprawdzona konstrukcja i bez niepotrzebnej straty czasu i kasy. Wymiary 6 x 23m, z możliwością rozbudowy do standardowych 30m. Koszt 2100 z wliczonym transportem 300 km w obie strony. To chyba niedużo, jak na początek. A jeśli miałbym robić tunel od podstaw do podejrzewam że kosztowało by mnie to znacznie więcej. Na pewno więcej nerwów i czasu :D Nowe konstrukcje stalowe bez transportu zaczynają się od 5000 więc doradzałbym przemyślenie tematu na spokojnie. Jak zauważył przedmówca praca w obiekcie a budowanie go od podstaw to dwie różne sprawy więc na początek polecam zakup gotowca :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Forest321
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lis 2012, o 19:23

Post »

Jeżeli chodzi o tunele zblokowane to mają swoje wady i zalety.
wszystko zależy od wykorzystania (produkcji) a przede wszystkim finansów.
na pewno tańsze są tunele pojedyncze 6,8,10x33 - standard. Koszt tunelu nowego około 5-6tyś. + montaż i folia.
Natomiast jeżeli chodzi o zblokowane tunele to koszty zakupu są dużo dużo większe sięgają kilkunastu tyś zł.

Jeżeli chcesz wykonać tunel zblokowany sam wg projektu to wydaje mi się ze ma kilka wad:
przede wszystkim to masz ostre krawędzie w szczytach, lepiej było by wykonać tak jak w standardowych tunelach półłukiem ( najlepiej wzmacniane ) .
Słupy w środku są zbędne przy odpowiedniej grubości kabłąków , i będą bardzo kłopotliwe w komunikacji .
Jeżeli chodzi o wietrzenie to przy długości 30m wystarczą wietrzniki w frontach ponad drzwiami.
rozstaw co 130 powinien wystarczyć ale w zależności od grubości wykorzystanego materiału.
dodatkowo musisz doliczyć rynnę pomiędzy blokami no i listwy do montażu folii, całkiem nieźle sprawdza się przy "blokowcach" podwójna folia (pompowana) mniejsze spadki temp.
Polecam jeszcze na fronty poliwęglan, kosztowny ale bardzo wytrzymały i bezproblemowy w przeciwieństwie do szła lub folii.

pozdrawiam
Ja tu tylko sprzątam
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

A ja wręcz przeciwnie jestem zwolennikiem tuneli blokowych. Stosuję u siebie od kilkunastu lat. Konstrukcja drewniana o szerokości 5 m. długość 30 m. Największy z moich obiektów ma 12 naw, czyli 1800 metrów kwadratowych powierzchni.
jaszczur438
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 paź 2012, o 14:19

Re: Tunel foliowy ...

Post »

Samo położenie cegieł coś tam pomoże. Na wiosnę zamierzam postawić tunel (konstrukcja stalowa) i zamierzam pożyczyć od kolegi zagęszczarkę i cały obrys tunelu porządnie utwardzić kładąc dodatkowo płyty chodnikowe na utwardzonym gruncie. Po takim zabiegu tunel powinien stać stabilnie bez zmieniania swojego pierwotnego kształtu.
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zdravko pisze:Jak długi można zrobić tunel oparty na stelażu namiotu NS 64 ?
Oryginalnie ma 5 metrów i nie przekraczałbym tej długości. Rozumiem, że nie masz elementów poziomych?
szczytnica38
200p
200p
Od: 26 gru 2011, o 16:36

Post »

Jeżeli jest to obiekt bez fundamentów, żadne pozwolenia nie są potrzebne.
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00

Post »

Z tego co pamietam to pomieszczenia gospodarcze, altany, szklarnie itp. mogą zajmować 25 (35 na wsi) m kw na 500m kw działki. Nie podlega zgłoszeniom ani innym formalnością, ale limit powierzchni obowiązuje. No chyba, że mozna to obejść ?!
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

dorotaa pisze:Mój tunel powstał w ubiegłym roku na jesień .Jest zrobiony solidnie i fachowo przez stolarza.Mam tylko obawę czy zdołam go wywietrzyć przez te drzwi ,czy one nie są aby za małe ?To jest mój pierwszy w życiu tunel i nie mam wyobraźni jaką może osiągnąć temperaturę w lecie :roll:
http://img267.imageshack.us/img267/7186/zoo146.jpg
Mam pytanie jak jest montowany ten tunel do ziemi.?
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Z tego co widzę jest obkopany dookoła, patrz na rowek. Przy naciąganiu folii na konstrukcję drewnianą nadmiar folii jest układany w tym dołku i przysypywany ziemią. Ciężar ziemi gwarantuje, że foliak nie odfrunie.
darusek6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2011, o 21:42

Post »

Witam mam zamiar zrobić kolejny tunel i tak się zastanawiam nad kupnem folii i nie wiem czy wziąć polską z Płocka, czy niemiecką Gardenvit, może coś poradzicie :roll:
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33

Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)

Post »

Gdzie w Płocku kupisz folię?
darusek6
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2011, o 21:42

Post »

OBR PŁOCK- producent folii, ale chyba wezmę z Bierunia
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39

Post »

A oto i mój tunel (który będzie zbudowany na bazie dwóch stelaży wojskowych) w trakcie montażu

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”