Pasja - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja - cz.3

Post »

Dobry wieczór, witam wszystkich miłych gości...

Aniu, to cieszę się że to czytam, bo właśnie mam zamiar sprawić sobie z niej dywany :lol: Kolejna metamorfoza :) Zainspirował mnie jeden blog :)

Ewa zapomniałam, że może być taka piękna :) Dzięki, za przypomnienie nicku, wyleciało z głowy ;:124, a chciałam zapytać kiedy przesyłka będzie szła...

Mariola dzięki :D jak przyjdą te zapowiadane ciepłe dni to zaczynam hartować, bo nie chcę, żeby wybujały za bardzo... Kobea mnie zaskoczyła dosłownie ;:65

Magda jestem w szoku, jak sadziłam róże to bardzo dokładnie przekopałam te miejsca, tak mi się przynajmniej zdawało...
Musiała przeleźć :lol:

Aniu, dziękuję, tak byłam zaaferowana tą wyłażącą cebulą, że w ogóle nie przyjrzałam się róży ...ładnie przezimowała to prawda... Muszę ją jednak spryskać bo chorowała mi na plamistość, a nie chcę powtórki z rozrywki ;:173
Kobee pną się w górę, a tulipanki są czerwono kremowe ;:65 o ile dobrze pamiętam....

Agnieszko wyjątkowo szybko, się topi i jak słoneczko przygrzewa to idzie raz dwa...Mam chęć od razu za łopatę chwytać

Aguś po dzisiejszym dniu, już go coraz mniej...Ale znowu większy przymrozek ma iść, mam nadzieję że to nie prawda. ;:173 Tobie też miłego!

Agato te prognozy są mocno obiecujące ;:138 chciałabym już podziwiać kwiecie w ogrodzie :)

Małgoś a ja się nadziewam nadzieją :;230 Swoją drogą deszcz by się przydał, żeby spłukać wszechobecny brud pozimowy i sól. Od razu by się zrobiło świeżej ;:173

Zanim zacznę metamorfozy właściwe zaplanowane na ten sezon, powiększę jedną rabatę mimochodem ;:224 Co wy na to ;:306
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

magenta pisze:Dziewczyny , czy macie doświadczenie z dąbrówką rozłogową? Czy w nasłonecznionym miejscu się sprawdzi? Czy będzie cierpieć i będzie z tego kiszka ;:131
U mnie też rośnie na patelni, nic a nic jej nie szkodzi. Mam ja też w cieniu - mam wrażenie, że tylko trochę ładniej się wybarwia.
U Ciebie juz powoli widać wiosenkę. U mnie na razie zakwitły 3 (słownie trzy) krokusy. Boję się, że tulipany, które przywiozłam z Holandii trafił.... ;:223 nic jeszcze nie wylazło.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, jak cudnie. O bodziszku odpowiedziałam ci wczoraj u mnie ;:108
A dąbrówka to razej woli w półcieniu. Najgorzej będzie jej u ciebie w upały. Ja swoją kiedyś wyrzuciłam, bo zaczęła wrastać w inne rosliny, a tego niestety nie znoszę.
Kasiu, twoja psianka jest na nóżce? Napisz o niej coś więćej. Ile ją masz? Na jakim stanowisku? No i w ogóle.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, moja dąbrówka rośnie od wschodu i ma się świetnie - tyle słońca w zupelności jej wystarcza. Myślę, że na patelni mogą jej podsychać liście...
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień dobry, jeszcze nie byłam na obchodzie , ale niebawem się wybieram :)

Iwonka w takim razie dąbrówka już postanowiona, posadzę na poszerzonej rabacie :roll: O tulipany się nie martw, z pewnością jeszcze śpią i niebawem wystawią główki. Ja mam inny problem, nie pamiętam co gdzie wsadziłam i czekam z niecierpliwością na niespodzianki :lol:

Wanda wiem coś o znikających bodziszkach :( Po zeszłorocznej zimie padł mi mój największy, najbardziej ulubiony. Dostałam potem od Oliwki przesyłkę z różnymi odmianami i zobaczę jak będzie w tym roku. Jeden mam wrażenie padł... :( A ten twój był wyjątkowo urokliwy ;:108
Co do dąbrówki , dlaczego będzie jej najgorzej w upały? Bardzo się napaliłam na taki dywan :
Obrazek

źródło: http://lifeinrobinsnest.blogspot.com/20 ... chive.html

Prawa strona od wejścia przez furtkę aż prosi się o kolorowy dodatek :)

Psiankę Wandziu, kupiłam w zeszłym roku w maju. Przezimowałam ją na klatce z bardzo małym dostępem do światła. Do domu wstawiłam dwa tygodnie temu. Już ma sporo listków ale bardzo delikatnych... Jak tylko temperatury wzrosną zaczynam ją hartować. Rośnie w dość dużej donicy i w zeszłym roku stała w pełnym słońcu od ok. 13.30 W tej chwili zbyt wybujałe gałązki uszczykuję, żeby nadać jej kulisty kształt. Zobaczymy co będzie dalej.

Aguś tego troszkę się boję...ale dziewczyny nie piszą, że im podsychają ;:131 Z tym, że u mnie patelka niezła...

Mam natomiast inny problem. Muszę zastosować walkę biologiczną z opuchlakiem w swoim ogrodzie. Mianowicie muszę kupić preparat z nicieniami i podlać nim ogród. Już mi jeden opuchlak wylazł z donicy z lantaną. A ich larwy czynią jeszcze większe spustoszenie. Jestem :evil: że przytrafia się to mojemu ogrodowi....
I teraz problem: jak wprowadzę nicienie do gleby to nie mogę zastosować chemii np. na róże....a chciałam je przed plamistością ustrzec. Może najpierw popryskać miedzianem, albo czymś, a potem te nicienie? ;:131
Jestem ;:124 ;:219
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

No to zabiłaś mnie tą dąbrówką ;:oj Takiego efektu nie osiągam ;:185 Moja kwitnie raczej pojedynczo, nie takim łanem i ma kwiatki raczej fioletowe niz błękitne. Ta jest obłędna.
Z nicieniami nie pomogę.

Tak wyglądała w 2010, teraz jest więcej kepek, ale jakos nie mam zdjęć ;:218 . Tu na prawdę jest cały czas słońce:
Obrazek
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko to odmiana Ajuga 'Chocolate Chip' :) nie wiem czy u nas dostępna. Ale twoja też cudnie wygląda. Ja chciałabym od razu posadzić gęsto roślinki, żeby się zadarniły szybko. W sumie prosty pomysł na kolorowa rabatę, czyż nie? Jest jeszcze jedna wersja z floksem :

Obrazek
źródło to samo http://lifeinrobinsnest.blogspot.com/20 ... chive.html

mniam:)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Kasiu, dąbrówka w odpowiednim dla siebie miejscu jest ekspansywna, mojej Mamie denerwująco włazi w trawnik, a u mnie zaplątał się kiedyś przy przesadzaniu irysów od Sąsiadki kawałeczek i teraz już zapanował w tej kępie :roll: . Bardzo ładne odmiany dąbrówki miał na targach w Skierniewicach pan Szewczyk, bywasz może w Łodzi? - bo on ma tam sklep, nie prowadzi sprzedaży internetowej. Możesz zajrzeć do oferty, o ile dobrze policzyłam 8 odmian :).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agata, bywam czasem w Łodzi dzięki za kontakt!
Jest tam ta odmiana ze zdjęcia za 3 zł super! Spisałam nazwy , będę oglądać :)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Szkoda, że nie bliżej mnie :( raczej rzadko w jeżdżę do Łodzi.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale cacany ten dywan :shock: cos takiego chce uzyskac przy miejscu parkingowym - wiesz tam przed domem kolo tego wielkiego iglaka - tylko ze obsadzam tam floksikami szydlastymi.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwona trzeba przejrzeć ofertę tych co wysyłają , może mają tę odmianę.

Julka to świetny pomysł ;:108 Zero roboty przy tym ;:173
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Kasiu :wink: mam wrażenie, że te dąbrówki to takie piękne z fotoshopa. :lol:
Coś nie bardzo wierzę w takie efekty.
Ale może warto spróbować.
:wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu, chyba jednak nie...to jest całkiem inny klimat niż u nas, mimo,ze podobny...Zaglądałaś na tego bloga?
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Kasiu i jak wyszedł tort podjęłaś się wyzwania ;:131 , powiem Ci ten na fotce wyglądał rewelacyjnie mega kolorowy ;:333
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”