Priam - odległy cebulkowy świat.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Priam - odległy cebulkowy świat.

Post »

Grażynko - muszę przyznać, że w tym roku ptaki muszą mieć wyjątkowo ciężko. U mnie na balkonie co roku do karmnika zlatywały 2 sierpówki i kilka sikor. W tym stadko powiększyło się o wróbla, 2 kosy, 2 kawki, 4-5 szpaków i co ciekawe kopciuszka. Zmienna pogoda powoduje, że muszą mieć problem ze znalezieniem źródła pożywienia. A na wsi widok kosa jedzącego słoninkę tez nie należy do normalności. Tym bardziej, że do tego osobnika podszedłem na dosłownie 3-4 metry i nie uciekał. A przecież ptaki z rejonów wiejskich są znacznie bardziej płochliwe niż w miastach...
Obrazek -- Obrazek

Comcia - krokusy to moje ukochane cebulowe!!!
Obrazek
Gdybym miał nieograniczony budżet to posadziłbym je dosłownie wszędzie. Zapewne powstałyby nowe zwierzaki i barwne plamy. No ale cóż musi mi wystarczyć to co mam... Poza krokusami lubię też irysy cebulowe i puszkinie.
Obrazek -- Obrazek
A ponadto uwielbiam ogrodowe cyklameny, ale nie mam do nich szczęścia. Biały, którego miałem na skalniaku, tegorocznej jesieni się nie pojawił. Wynika z tego, ze wiosna była za mokra i się stracił..

Ale trzeba wrócić do rzeczywistości i pogodzić się z widokiem za oknem...
Jukka karolińska i borówka amerykańska
Obrazek -- Obrazek
Magnolia - muszę przyznać, ze na ten moment prezentuje się bardzo dobrze. Najwyraźniej trafiłem z miejscem i podłożem dla niej.
Obrazek -- Obrazek
Widok ogólny na zaśnieżone podwórko na wsi
Obrazek -- Obrazek
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Przemku przeczytałm u Izy-Tamaryszka, że będziesz w Keukenhof 20.04. Jeśli mogę coś poradzić to koniecznie kup bilet wejściowy przez internet. Tego dnia w tym roku jest Flower Parade i ciągną tam tłumy. Kolejki po bilety są wszędzie i baaardzo długie. Sprawdź opcje dojazdu na ich stronie. Miłego zwiedzania i wąchania. :D
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Ewo,
źle sprecyzowałem pytanie ;) Do Holandii jadę z biura podróży FunClub http://www.funclub.pl/node/1000554 Wydaje mi się ze termin 19-21 kwietnia jest najciekawszy m.in. dlatego, że ma odbyć się parada kwiatowa.
Obrazek
Ciekawi mnie jak dużo czasu należy poświęcić na zwiedzanie ogrodu? W różnych opisach ogrodu Keukenhof można przeczytać o kiermaszach - co jest tam do kupienia i jak duże są to ceny?
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Przemku, patrząc na opis Twojej wycieczki myślę, że raczej nie obejrzysz Parady bo ona odbywa się po południu a Ty w tym czasie będziesz już w Amsterdamie. Ale nie ma czego żałować. Ona jest wg. mnie trochę sztuczna. Samochody i ruchome podesty udekorowane kwiatami w dość specyficzny sposób sposób http://www.youtube.com/watch?v=nXvD6zW6j44 przejeżdżają drogą, która znajduje się na zewnątrz ogrodu a turyści tłoczą się na poboczach i usiłują robić zdjęcia ponad głowami. Samo Keukenhof natomiast zachwycające. My tam spędziliśmy prawie cały dzień. Podejdź do brzegu ogrodu i spójrz na zewnątrz to zobaczysz miliony hiacyntów na polach wyglądających jak łowicki pasiak. A wiatr niesie woń....
Co do kiermaszu to raczej pamiętam tam w kilku miejscach sklepiki z sadzonkami tulipanów i z cebulami itp. Na ceny nie patrzyłam.
W Keukenhof wszystkie nasadzenia są podpisane na tabliczkach więc wiesz na jakie odmiany patrzysz.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

ewazawady pisze: Podejdź do brzegu ogrodu i spójrz na zewnątrz to zobaczysz miliony hiacyntów na polach wyglądających jak łowicki pasiak. A wiatr niesie woń...
Ewo - już się naciąłem na tą paradę :( ale cóż atrakcji i tak będzie dużo jak na jeden dzień intensywnego zwiedzania Holandii. W końcu nie da się być wszędzie... Hiacyntów na pewno będę wyglądał bo kwiecień to czas ich intensywnego rozkwitu ;) Jeżeli chodzi o tulipany w doniczkach to nie jestem nimi zainteresowany ;) Dziękuję za wszystkie informacje. :tan

Żeby nie było tak kolorowo - trochę realizmu:
Obrazek -- Obrazek -
Obrazek -- Obrazek -
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Przemku ciekawie wygląda ta paleta barw kwiatów ;:138

Widzę, że u Ciebie jeszcze pełno śniegu, u mnie już zaczyna się topić, a temperatury są coraz to większe. W końcu pokazały się oznaki wiosny dzisiaj dopiero widziałem przebiśniegi , krokusy maja już bardzo duże pąki i możliwe, że niedługo zakwitną :tan I wreszcie będzie prawdziwa wiosna :tan
Pozdrawiam i życzę dużo ;:3
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Priam pisze:Witaj Ewo,
źle sprecyzowałem pytanie ;) Do Holandii jadę z biura podróży FunClub http://www.funclub.pl/node/1000554 Wydaje mi się ze termin 19-21 kwietnia jest najciekawszy m.in. dlatego, że ma odbyć się parada kwiatowa.
Obrazek
Ciekawi mnie jak dużo czasu należy poświęcić na zwiedzanie ogrodu? W różnych opisach ogrodu Keukenhof można przeczytać o kiermaszach - co jest tam do kupienia i jak duże są to ceny?
Przemku byłam na wystawie kwiatów w Keukenhof 2 kwietnia.
Jest to bardzo nie odpowiednia pora do zwiedzania, ponieważ jeszcze nie kwitną tulipany ani hiacynty.
Jedynie tulipany botaniczne, krokusy, iryski kwitły na dworze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
za to napatrzyłam się na kwitnące cebulowe i nie tylko w pomieszczeniu.
Zdecydowana większość roślin była posadzona w ziemi, część w doniczkach
i część w wodzie.
Oto kwiaty HOLANDII :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zazdroszczę Ci (w pozytywnym sensie :D ) tego co zobaczysz w naturze.
Dywany kwiatów.
Obiekt ma 32 ha i jest co oglądać.
Były stoiska z cebulowymi i różne byliny.
Ceny powiedziałabym, że podobne do naszych.
Kupiłam wielkie kłącze Incervilli za ok 2 euro.
Podobnie było z kłączami np liliowców za ok 3 euro.
Były również tańsze cebulki,
ale również cebule amarylisów za 100 euro. ;:131
Naładuj baterie i pstrykaj zdjęcia.
Na pewno będzie bardzo kolorowo już w ogrodzie
kiedy będziesz zwiedzał.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

przemo1669 - moich krokusów w tym roku nie zobaczę, gdyż w kwietniu nie wybieram się na wieś. Przebiśniegi od Oliwki tez mogę zobaczyć dopiero za rok... Natomiast co do AF to uważam, że aktywność na Forum trzeba doceniać ;)

Mariola54 - dziękuję za informacje. teraz przynajmniej wiem więcej i wiem jak wygląda sytuacja w Holandii. Szkoda, że tak mało widziałaś :( Zbyt wiele pustych luk jest w tych nasadzeniach. Za dwa tygodnie an pewno rośliny bardziej rozkwitną - co mnie baaardzo cieszy ;)

U mnie widać niewielką poprawę. przy południowym oknie śnieg zaczyna się topić i odsłania pierwsze rośliny.
Mam nadzieję, że to definitywny koniec zimy...
Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przemku szkoda, że nie zobaczysz krokusów, to są bardzo piękne kwiaty i kwitną tak szybko. Ja już codziennie chodzę na ogród i sprawdzam czy nie kwitną. Kupiłem je w tamtym roku jako mix kolorów i jestem ciekawy jakie kolory mi się trafiły ;:108 Ja tylko czekam aż konwalie zaczną kwitnąć, to pójdę do lasu zrobić zdjęcia jak wygląda u mnie cześć lasu zarośnięta konwaliami. Widok świetny, a jak się pójdzie koło strumyka, to aż biało jest ;:108 Jeszcze raz dziękuję za zgłoszenie do konkursu :uszy
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Priam pisze:Mariola54[/color] Szkoda, że tak mało widziałaś :( Zbyt wiele pustych luk jest w tych nasadzeniach.
Tak wyszło i nie ma co żałować,
ponieważ ja jechałam w odwiedziny do córki
a wystawa to była jako fajne spędzenie wolnego czasu
i przy okazji zwiedzanie tego wspaniałego kraju.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemku - ja jesienią zawaliłem. Czekałem na znajomego, z którym miałem zamawiać krokusy i za długo czekałem. W związku z tym w sklepie internetowym wykupiono wszystkie promocyjne opakowania krokusów 100 szt za 10 zł! Byłem mega zły na siebie. Mimo że mam dużo krokusów to za taką cenę grzechem było nie kupić...
Obrazek -- Obrazek

Mariolu - fajnie jest móc wybierać sobie dowolny termin na wyjazd do Holandii ;) Najważniejsze, że był udany. Córka na pewno też zadowolona.

Moje domowe wysiewy
- lwia paszcza
- szałwia
- papryka
Obrazek -- Obrazek -
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przemku za tą cenę, to ja też bym się nie zastanawiał i brał. Przecież 100 cebulek za 10 zł, to prawie ja nic. Ja mam tylko kilka i się ciesze :D jakbym wiedział, gdzie tak sprzedają, to już bym kupił ;:108
Widzę, ze u Ciebie jeszcze wiosna jeszcze nie zawitała u mnie już się zaczęła. Śnieg leży tylko miejscami, a oznak też pełno ;:173 sieweczki super wyglądają i jeszcze takie zdrowe ;:333
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Ale uprawy super ;:138
śnieg to chyba już stopniał, bo u nas już go bardzo mało :wit
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemku - tak niezwykła promocja na krokusy była na http://www.swiatcebul.pl - jak to mówią mądry Polak po szkodzie ;) A z siewkami jest różnie. Wszystko ładnie wzeszło, ale astry Ofelia wszystkie mi padły a z lwiej paszczy zostało 10 siewek. Za to papryka nie zawodzi.

bodzia3012 - u mnie jeszcze trochę brakuje do wiosny. Widać już prześwity, ale śniegu nadal dużo - niestety...

Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wschodnia wystawa w ogrodzie. Poza tym miejscem mam nadal dużo śniegu...
Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek --
Obrazek -- Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”