Abecadło ogrodowe

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Abecadło ogrodowe

Post »

Witaj Zyto,masz bardzo interesujący wątek.Zadbany ogród i otoczenie wokół domu.Podziwiam oczko wodne i jego najbliższe sąsiedztwo.Zyto ta roślinka na ostatnim zdjęciu to batat(wilec ziemniaczany),czy się mylę?.Ja też kupiłam bulwę batata,listki ma w kształcie serduszek.

Pozdrawiam cieplutko Ania :D
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Zyta....jak tam,widzisz gdzieś wiosnę za opłotkami????
a piesio jak się czuje ???
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Zytko czy odstraszacz kupiony?
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Zytko ;:196 ;:167
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witam Wszystkich Poświątecznie

Znalazłam oznaki wiosny:

Obrazek Obrazek

Dziękuję za życzenia jakie dostałam od Was rożnymi drogami a ja cóż z rumieńcem ;:171 chylę czoło.

Anuś niestety nie znam nazwy tej rośliny, kupiłam w ubiegłym roku trzy
- każda inna, bulwy mają ta pierwsza wypościła liście jest wątła bo stoi jeszcze w piwnicy.

Grażynko. U nas w wielki Piątek nikt do kościoła nie dojechał. Tir stał w poprzek szosy i blokował drogę. dwa dźwigi go przestawiły dopiero po północy.
Dmuchawy nad ranem już zrobiły przejazd.
Piesio zdrowieje. Rana goi mu się jak w tym przysłowiu:

Obrazek

Jolu Odstraszacz kupiony

Obrazek

Misiu ja również ;:196
Dla Ciebie - coś z parapetu....begonie budzą się do życia.

Obrazek

Janusz Proszę popatrz fachowym okiem na moje siewki trawy i kany...

Obrazek Obrazek

Pomidorki
rosną jak na drożdżach - w święta trochę zaniedbane....

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Zytko dzięki a co to jest obok begoni na oknie... :?: moje pomidorki juz bardzo wybujały do donic bęę dawać bo mam pomidory koraliki...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Zytko, nie chcę Cię martwić, ale u mnie kret nawet obok tego odstraszacza kopał ;( . Miałam identyczny.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ja jestem bardzo ciekawa czy podziała na kreta odstraszająco bo tak jak mówiłam Kaziowi czytałam że jedni są zadowoleni a inni nie.
Zytko czy u Ciebie śnieg wywieziony że taka ładna wiosna na rabatkach?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zytuś , zasiewy śliczne . Ciekawi mnie ta bulwa, nie spotkałem się z taką . Jadalne to czy ozdobne :?: :?:
Co do kretów , wierzę tylko w pułąpki , te są bardziej skuteczne , może nie zawsze od razu , ale wlezą. ;:124 ;:124
Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

tade k pisze: Co do kretów , wierzę tylko w pułąpki , te są bardziej skuteczne , może nie zawsze od razu , ale wlezą. ;:124 ;:124
Popieram. Tylko tak się ich pozbyłam kilka lat temu.
Są niby jeszcze te pułapki zabijające prądem, oraz środek Quickphos (dostępny dla profesjonalistów, który też zabija)ale ja nie potrafiła bym tego użyć. Szkoda by mi było zwierzaczka ;)
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana Zytko

U mnie tez dziś piękny dzień, aż sie gęba sama śmieje. Krokusy wyłażą spragnione słońca i rażą po oczach kolorami. Nareszcie!

Mam podobny odstraszacz i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolona. od kiedy go mam, nie mam problemu z kretami. Czasami tylko z nornicami.
Zauwazyłam, ze przy tego typu odstraszaczach kret musi mieć gdzie uciekać. czyli np usytuować odstraszacz między budynkiem a wolną przestrzenią w ten sposób by nie zagonić kreta w fundamenty.
Co do pułapek mam zupełnie inne odczucia niż Tadek. W kilku łamały mi się te wichajsterki, które miały zatrzymać szkodnika w środku. A w innej uszkodził sie "sygnalizator" ze ofiara sie złapała. Myślałam, ze nic się nie złapało, a jak po "jakimś czasie" sprawdziłam pułapke to .... denat starej daty nie chciał opuścić pułapki. :twisted:
Wolę odstraszacze. Ale każdy ma prawo mieć własne doświadczenia, dlatego, życzę Ci abyś sama sprawdziła i z sukcesem pozbyła się intruzów.
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witam ;:196
lora pisze:Zytko dzięki a co to jest obok begoni na oknie...

Misiu
- to Hebe "Nicola's Blush" obok niej w tej samej doniczce Hebe "Baby Marie" - jeszcze nie kwitnie.
Miałam też dwie inne odmiany Hebe: "First Light" i Champion" ale nie przetrwały.

Beatko trzeba próbować, bo mojemu małżonkowi brakuje już cierpliwości do tych małych stworków.

Jolu śnieg był zgarniany turem i wypychany na łąkę za budynki, tam można jeszcze teraz wybudować igloo, z pod domu Kazio wywoził go taczką przez kilka dni po parę godzin.
Zaspy były nie równomierne więc śnieg zalega nie wszędzie.

tade k pisze:Zytuś ... Ciekawi mnie ta bulwa, nie spotkałem się z taką . Jadalne to czy ozdobne :?:...
Tadek kupiłam je w ubiegłym roku oddzielnie trzy kolory w malutkich doniczkach bo miały bardzo dekoracyjne liście.
Wysadziłam je do jedne długiej doniczki z przeznaczeniem na parapet zaokienny przy tarasowy.
Rozrosły się tak pięknie że zszyły całą doniczkę zwisając ku dołowi i kwitły do mrozów. Zabrałam je do domu a po miesiącu zaczęły gubić liście więc wyniosłam z donicą do piwnicy i zapomniałam o nim aż zobaczyłam że jeden żyje chciałam go posadzić do mniejszej doniczki - odkopałam a tam wszystkie trzy bulwy zdrowe i każda o innym kolorze.
Zmieniłam ziemię i czekam aż pozostałe wypuszczą liście.
Jak znajdę stare zdjęcie to wstawię.

Ewuś - Kazio przez dwa lata wylewał krety ale to pochłaniało dużo czasu i mnóstwo wody... jak widział że krecik pracuje podłączał węża z wodą i wlewał do tuneli tony wody bo nasze podwórze z górki krecik zalewany wypływa dolnym otworem w tunelach czasem żywy a czasem niestety jak był upory nawet martwy.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zytuś , dzięki za info. ;:168 ciekawy jestem , jak to kwitnie. :?: ;:oj Nie spotkałem tego u siebie.
Co do kretów , próbowałem wiele różnych metod na kreta. Praktycznie zero efektu. Ekstremalnie śmierdzące wynalazki powodowały tyle , że zasypywał stary korytarz a robił niewiele dalej nowy. Na akustyczne nie reagował , obok puszki na drucie zrobił kopiec. Pomagają mi koty , one pewnie więcej złapały ode mnie . Wieczorem pokazuje się sowa , ma też na pewno swój udział. Nie jestem zwolennikiem zabijania kretów, ale nie znalazłem innego skutecznego sposobu na pozbycie się tych uciążliwych lokatorów. Do tego nornice, gdybym nie reagował , nic bym nie miał. ;:185
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Zytko
Widzę że wiosna i do Ciebie pomalutku dociera, już są pąki na krokusikach i przebiśnieg rozkwita, u mnie jeszcze ogrom śniegu a do tego dziś zimno i brak słoneczka. Pomidorków też sporo nasiałaś, ja mam tylko jedną admianę wysianą resztę dokupię gotowe sadzonki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Zyto :wit witam po świątecznie...proszę podaj adres jeśli jeszcze chcesz sadzonkę wierzby smoczej.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”