Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cebula dymka - zeszłoroczne problemy z wielkością cebul
Jeśli chodzi Ci o to czy trzeba załamywać szczypior ręcznie to odpowiadam, że nie ma takiej potrzeby. Gdy cebula będzie dojrzewać to szczypior sam się złamie. Nie ma to już żadnego wpływu na wielkość tylko na stopień dojrzałości do zbioru.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 paź 2012, o 23:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cebula ozima?
Dzień dobry
Chciałam się poradzić doświadczonych ogrodników. Do tej pory myślałam, że dymkę wsadza się na wiosnę i później wyciąga dużą cebulę (lub nie, jak się coś zepsuje). We wrześniu zeszłego roku znalazłam jakieś dymki, pomyślałam, że pewnie się zmarnują przez zimę, więc wsadziłam je do ziemi w ogrodzie na szczypior. I, standardowo, zapomniałam o niej. Ale teraz widzę w ogródku, że ta cebula żyje i ma 5-7cm szczypior zielony. W sieci dowiedziałam się, że istnieje coś takiego, jak cebula ozima, i można ją zbierać już pod koniec maja. Czy to, co ja zrobiłam, kwalifikuje się pod uprawę ozimą? Czy raczej należy ten fragment ogrodu przekopać i przeznaczyć na coś innego? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Agnieszka
Chciałam się poradzić doświadczonych ogrodników. Do tej pory myślałam, że dymkę wsadza się na wiosnę i później wyciąga dużą cebulę (lub nie, jak się coś zepsuje). We wrześniu zeszłego roku znalazłam jakieś dymki, pomyślałam, że pewnie się zmarnują przez zimę, więc wsadziłam je do ziemi w ogrodzie na szczypior. I, standardowo, zapomniałam o niej. Ale teraz widzę w ogródku, że ta cebula żyje i ma 5-7cm szczypior zielony. W sieci dowiedziałam się, że istnieje coś takiego, jak cebula ozima, i można ją zbierać już pod koniec maja. Czy to, co ja zrobiłam, kwalifikuje się pod uprawę ozimą? Czy raczej należy ten fragment ogrodu przekopać i przeznaczyć na coś innego? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Agnieszka
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Skoro przeżyły zimę to nie widzę powodu żeby miały nie przeżyć kolejnych,
więc można założyć, że masz dymkę ozimą
więc można założyć, że masz dymkę ozimą

Pozdrawiam, Jacek
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebulę z dymki można sadzić jesienią podobnie jak sadzi się czosnek zimowy. Wrzesień nie jest odpowiednim miesiącem na taką uprawę. Cała idea polega na tym żeby przed nastaniem mrozów dymka się ukorzeniła a nie wypuściła szczypiorku.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 paź 2012, o 23:41
Znalazłam informację, że są dwa terminy wsadzania dymki jesienią: 5-10 września, cebula zimuje z wytworzonymi liśćmi, większe ryzyko nieprzetwania zimy, ale za to b. wczesne zbiory, i drugi termin: w październiku, kiedy do zimuje bez liści, tylko się ukorzenia.
http://www.warzywnictwo.com.pl/3130__Up ... ej-z-dymki
Dziękuję za odpowiedzi, cebula zostaje na miejscu, ciekawe, co z niej wyrośnie.
http://www.warzywnictwo.com.pl/3130__Up ... ej-z-dymki
Dziękuję za odpowiedzi, cebula zostaje na miejscu, ciekawe, co z niej wyrośnie.
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Tak są dwa terminy, tylko ten wrześniowy nie gwarantuje przezimowania cebulek, to bardziej loteria 

Kupiłam dzisiaj w Lidlu 300g cebuli dymki za 1.69zł. Ucieszyłam się jak głupia! Odmiana to Stuttgarter Riesen (czyli w wolnym tłumaczeniu: olbrzymia ze Stuttgartu) 
Po przyjściu do domu okazało się, że na etykiecie jest przekreślony widelec (w sensie, że nie do jedzenia) i jest napisane, że to roślina ozdobna
Na stronach internetowych po angielsku jest napisane, że ta odmiana charakteyzuje się dużymi, pysznymi, słodkimi cebulami, idealnymi do sałatek czy kanapek
No i nie wiem, posadzić - posadzę, ale czy zjem?
Macie jakies doświadczenia z tą odmianą? Jadalna czy nie?

Po przyjściu do domu okazało się, że na etykiecie jest przekreślony widelec (w sensie, że nie do jedzenia) i jest napisane, że to roślina ozdobna

Na stronach internetowych po angielsku jest napisane, że ta odmiana charakteyzuje się dużymi, pysznymi, słodkimi cebulami, idealnymi do sałatek czy kanapek

No i nie wiem, posadzić - posadzę, ale czy zjem?

Macie jakies doświadczenia z tą odmianą? Jadalna czy nie?
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Jak najbardziej jadalna
Miałam tą odmianę 2 lata temu, rosła ładnie, tylko denerwował mnie kształt, takie płaskie cebule rosną, niewygodne do krojenia. Ale przechowywała się dobrze. Teraz sadzę wolską, ma lepszy kształt. 

Pozdrawiam Joanna
Super! Dziękuję za odpowiedź
Lidl jak zwykle się popisał

Lidl jak zwykle się popisał

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
U mnie w Lidlu jest Stuttgarter Riesen, ale w cenie 5,50 zł za 500g, w dodatku bardzo gruba, więc mało wydajna 

Pozdrawiam, Jacek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2012, o 22:42
Ja już wczoraj Wolska i Stuttgerten posadziłem. Zobaczymy co z tego będzie.
Niech szumi i rośnie
Niech szumi i rośnie
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Czy można już sadzić dymkę Stuttgerten do gruntu ?
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Nie wiem co znaczy bardzo gruba, ale gdzieś tu czytałam, że najlepsza do sadzenia jest dymka rozmiaru II, więc zakładam, że na dymka mini to rozmiar I, a dymka większa to rozmiar II.bioy pisze:U mnie w Lidlu jest Stuttgarter Riesen, ale w cenie 5,50 zł za 500g, w dodatku bardzo gruba, więc mało wydajna

Wczoraj kupiłam sobie dymkę mini (normalną - nie znam nazwy, bo pani na targu też jej nie znała

Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Można, innych odmian teżViola K pisze:Czy można już sadzić dymkę Stuttgerten do gruntu ?

- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Jeżeli nie masz dużego błota to sadź . Ja posadzę dymkę i szalotkę po niedzieli