Ibrakadabra wita w zielonych pokojach

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ibrakadabra wita w zielonych pokojach

Post »

Ja miałam Jagodo z kolei kapelusz na głowie ;:306 ...a w głowie mam zawsze ...maj ...chociaż słońca brak ;:174 .

Nawet Lisica wróciła ...pewnie wiosnę poczuła ...zamiata ...ogonem ...eee...lepiej ...kitą ;:306 . Ciekawe , czy futerko ma już liniejące - skoro wiosna idzie ...WIELKIMI KROKAMI ?

Przypomniała mi się piosenka A. Zauchy - ale kierowana ku płci pięknej ...Baby , ech te baby - człek by je łyżkami jadł ...i doigrała sie przez te łapczywe jedzenie ....to odnośnik do postu Aguni .

Pozdrawiam niedzielnie ;:196 :wit , w iście szalonym nastroju ...chyba będę góry przenosić ;:oj , tyle mam energii - dzięki Tobie i słowom piosenki T. Rossa .
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

nononono...stoicka Jagoda, co to miesiąc temu oznajmiła, że nie będzie szukać śladów wiosny jednak się złamała? ;:224 Ja to już nawet szukać nie muszę, wiosna była cały czas pod tym śniegiem, jak zszedł to w ciągu jednego dnia wszystko rosnąć zaczęło :wink: U nas przepiękne słońce, już nawet pokazowa zaspa stopniała, dobrze będzie :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaga ;:oj nie masz już śniegu...no nie do wiary ;:oj U mnie obrodziło ostatnio w toto i powoli zamienia się w błoto ;:196 Tworze już , tworzę z tej głupawki wiosennej ;:130 Ale mam słońce od samego rana...i czuje się wspaniale, co prawda nic u mnie nie wygląda spod śniegu...ale jutro będę czatować co się pierwsze wyrżnie ;:306
ps.Kadabra cudna z akwarelą w tle...i widać ,że od razu się lepie czuje bez teko coco wdzianka
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Jagodo jak mogłaś mi to zrobić? ;:oj
Nie dałaś znać, że znowu wątek otworzyłaś ;:223 Nie dałaś znaku ludowi pracującemu?
Nie, nie i jeszcze raz nie.

Wiem, że nie jestem dobrym gościem, bo za rzadko się wpisuję, ale czytam cały czas Twoje opowieści.
Hm... ;:224 chyba sobie zasłużyłam na takie traktowanie wywodami u Marysi.....

Buzaki obrażone
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Constancjo ;:303 , hop, hop!

Aguniu, nawet wiosnę wolę jeść nie łyżkami a oczami ;:218. Dukan się kłania w pas po tej zimie!

Mańka, Ty śpiochu ;:306. Żadne takie, w tej drażliwej kwestii mało już w narodzie poczucia humoru. U mnie już nawet dziś nie bardzo jest jak pobiegać w klapkach po śniegu, bo znika w oczach! A w maju... sama zobaczysz ;:oj.

Rewi, dzięki :!:

Jagódko, bo Ty damą małopolską jesteś :!: Wyobrażam sobie Ciebie w tym kapeluszu, owiniętą tym cudownym szalem w dzwoneczki, kiedy z pieskiem na smyczy spacerujesz, dajmy na to, po Plantach... ;:215. Jeśli Ci już z T. Rossem poziom energii podnieśliśmy - tak trzymaj ;:138.

Pati, no ileż można, najbardziej zatwardziałego stoika ta sytuacja by skruszyła ;:14Poza tym stwierdziłam, że coś za bardzo zaczęłam odbiegać od normy i niektórzy popatrywali na mnie co nieco dziwnie... ;:208.

Baśka, Twojemu M stawiam wielkiego kielicha za Ibrakadabrę ;:136.

Daffo, no już nie krzycz ;:218. Jaki z Ciebie lud pracujący, chyba, że Dolomity masz na myśli ;:306). A gościem zawsze dla mnie jesteś najmilszym.
Buzaki proszące o wybaczenie.
PS. Twoje zdjęcia zrobiły furorę u mojej siostry, która też uwielbia tę zabawę i niedawno wróciła z alpejskich stoków ;:oj.

A teraz, wszystkim, komu wiosna w głowie, pokażę coś z Archiwum X, rok 2003, z cyklu "Ech, łza się w oku kręci".

Taras mój od sąsiedzkiego oddzielała malownicza i smakowita winorośl, która wlazła nawet na moją ścianę.

Obrazek

Obrazek

Rolę parawanu pełniła też moja olbrzymia drzewiasta datura, która pewnego roku wydała ponad 350 kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak się wówczas piło kawkę ... ;:224.

Obrazek

I komu to przeszkadzało :?: Pewnego roku pani sąsiadka ( porządnicka nadzwyczaj :!:) wyharatała winorośl, moja datura osiągnęła tak monstrualne rozmiary, że nie byłam w stanie wciągać jej na zimę do domu (że też, durna, nie zachowałam sobie sadzonki ;:223) i oba tarasy zrobiły się gołe i nijakie ;:219 . Och, jak mnie kusi, żeby tamte okoliczności przyrody odtworzyć... ;:170.

Pozdrawiam nostalgicznie - Jagoda
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Odtwarzaj! Ze szczególnym uwzględnieniem datury i tej cudnej cukierniczki z wiatrakiem :wink: Datury bardzo mnie kuszą, ale tyle się naczytałam, że śmiertelnie trujące, że się boję przy bachorkach więc muszę jeszcze parę lat napawać się widokami w zaprzyjaźnionych ogrodach...na przykład u Ciebie? :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Wyharatać tak pięknie owocującż winorośl...co za pomysł ;:145
Na daturkę tez miewam ochote...szczególnie z tych Adriana ;:173 podwójnych....ale jakoś sie skutecznie opieram :wink:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati! Przyjmuję Twój głos za. Teraz tylko muszę znaleźć kogoś z patyczkiem tego gatunku. Zwróciłaś uwagę na olbrzymi, żyłkowany kwiat :?: A jaki zapach to draństwo wydziela ;:oj. Z cukierniczką gorzej - pękła i trzeba skleić (już ją chciałam wywalić, masz pojęcie ;:14), a jest jednym z elementów "błękitnej rapsodii", co to ją Ci obiecałam zaprezentować. Wtyczki co prawda nie znalazłam, ale mam wariant awaryjny. Zdjęcia będą pojutrze, bo do takiej sesji trzeba zrobić porządek w domu, a jutro cięcie jabłoni.
PS. A winorośl fundnę sobie ozdobną, japońską, bo mnie ta golizna wkurza :evil:.

No widzisz, Keetee, ludzie dziwne są ;:219. Pani Władzi przeszkadzały owocki, bo ptaszki je skubały i zostawiały na kaflach sine rozpryski, owoców zbierać się nie chciało, a jak na złość było ich bardzo dużo, poza tym trzeba było gadzinę przycinać, no i źle się machało mopem przez te gałęzie :evil:. Sama rozumiesz - wyrok musiał zapaść ;:222.
Ja szukam datury pojedynczej, ale z tak szeroko otwartymi kwiatami, jak na załączonym obrazku. Zatem, ktokolwiek widział..., ktokolwiek wie...

Na razie - Jagoda
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Jagódko pomysł z winoroślą japońską doskonały :D Owoce nie będą Pani Porządnickiej brudzić kafelków, a Ty będziesz miała jesienią prawdziwie wspaniałą feerię barw, zaś całe lato przesłonę. Ja mam posadzone dwie przy pergoli tarasowej i jedna z nich już pokazała swoje możliwości, czarując swym jesiennym pięknem. Druga trochę się ociąga, bo zeszłej zimy jednak trochę podmarzła /sadzona jesienią/ ale może w tym roku już ruszy z kopyta. Rośnie szybko, nie przemarza, nie choruje, nie jest wymagająca, można ciąć - same plusy, nie wspominając o niewątpliwej urodzie ;:215

Datura bardzo, bardzo urodziwa i biała, co dla mnie duży atut. Jak znajdziesz chętnego do dzielenia się patykami, to poproszę jeden, maleńki, taki zupełnie niepotrzebny, niepozorny i zapomniany dla mnie :oops:
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, dzięki za poparcie inicjatywy :!:
Wyobraź sobie, że ja taką winorośl miałam. Oto dowód, choć zdjęcie z lipca 2004 lekko nieostre.

Obrazek

Tutaj ja przejawiłam głupotę. Przeraziłam się ekspansji tej rośliny (tym bardziej, że do mocowania gałęzi wlazłam na stary stołek i skończyło się szyciem głowy ;:oj) i wycięłam. Do przesadzenia się nie nadawała - za gruba już było. Ale jej barwy jesienne zaiste wspaniałe.

;:196 niedzielne - Jagoda
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

O zielono się zaczyna robić u Ciebie :wink:
W wątku i w ogrodzie :roll:
U mnie jeszcze cały ogród w śniegu,oprócz skarpy dookoła domu.
Wiem,że jak jutro przyjadę do Pruszcza do będzie szok,że u was wiosna,już :D
Urocze zdjęcie Kadabry.Za nią zobaczyłam obraz,malujesz może? :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:oj Jagis taką piękną winorośl japońską wycięłaś ! Pewnie ten upadek Cię do tego zdeterminował ;:202 Trzeba było nieco ochłonąć i dopiero łapać za siekierę :pogon

Pomyślałam tylko, że możesz mieć problem z podporą dla niej, bo potrafi rosnąć na ponad 10 m w górę...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, nie maluję, Kadabra była w Święta w gościach. A śniegu w Pruszczu już na lekarstwo. Ze zdumieniem patrzyłam jak dziś znikał w oczach ;:oj. U Ciebie tez zniknie lada dzień ;:108.

Marysiu, za głupotę się płaci ;:14. Zrobiłam z niej sadzonki, ale nie przyjęły się. Z podporą nie powinno być problemu - pójdzie po balustradzie tarasu, oczywiście po stronie Pani Porządnickiej ;:306.
Wiesz, wszystkie przeróbki w ogrodzie uważałam za twórcze, dopóki nie spojrzałam na stare zdjęcia. Wtedy zaczynałam wątpić... Samo życie.
PS. To był taki krwawy spektakl, że długo nie mogłam ochłonąć ;:306.

Miłego wieczoru - Jagi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jaguś, zeznawaj jak tam nasionka? Posiane? Wschodzą? A może w szufladzie? :;230
Ja się nie brałam za sianie w domu, ale dobra sąsiedzka dusza mi podarowała gotowe siewki.
W razie czego siej prosto do gruntu
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zrobiło się krwiście zielono w tym wątku ;:oj
A sąsiadkę porządnicką ukarałabym mandatem za wyharatanie TAKIEJ winorośli ;:224
Wiesz, wszystkie przeróbki w ogrodzie uważałam za twórcze, dopóki nie spojrzałam na stare zdjęcia. Wtedy zaczynałam wątpić... Samo życie.
może gdyby zdjęcie było bardziej ostre to widziałabyś to inaczej :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”