Ogród Marty
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Marty
Oczary są śliczne a wspomniany już przeze mnie 'Pallida' ponoć także pachnie. Widziałam w ofercie bodajże Plantmaru (tu na FO znaleziona firma) oczary nawet 2m po około 250 zł.
Dziwne, że nie czułaś zapachu grujecznika, bo wszyscy zgodnie twierdzą, że jesienią po deszczu słodki zapach unosi się i czuć go z daleka. W Niemczech grujecznik nazywany jest Drzewem Piernikowym. Ale ja chyba nie miałam możliwości organoleptycznego sprawdzenia powyższego twierdzenia, więc nie piszę tego z autopsji.
Dziwne, że nie czułaś zapachu grujecznika, bo wszyscy zgodnie twierdzą, że jesienią po deszczu słodki zapach unosi się i czuć go z daleka. W Niemczech grujecznik nazywany jest Drzewem Piernikowym. Ale ja chyba nie miałam możliwości organoleptycznego sprawdzenia powyższego twierdzenia, więc nie piszę tego z autopsji.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
No i zainteresowałyście mnie grujecznikiem, ja znowu znalazłam taki opis Opadłe liście wydzielają zapach podobny do karmelu, wanilii.
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pacynko,u mnie w ogrodzie jest tyle roślin one wnikają w siebie i zapachów też jest dużo może dlatego nie wyodrębniłam zapachu Grójecznika.
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
No tak, tak. Tak właśnie myślałam, masz tyle roślin i z pewnością ogrom zapachów, więc ciężko wyłuskać pojedyncze. Ale właśnie dziwiłam się, bo może jednak wcale reklamowany cudowny zapach nie jest aż tak intensywny jak niektórzy piszą? Chyba, że 'Pendula'... nie, chyba nie powinno mieć wpływu.
Wiesz, taka informacja dla osób, które miałyby go kupić ze względu na zapach mogłaby okazać się istotna. Dlatego drążymy
Choć ponoć jego atrakcyjność jest niezaprzeczalna, bo kolor listków zmienia się kilka razy w ciągu sezonu. Prawda to?;>
Wiesz, taka informacja dla osób, które miałyby go kupić ze względu na zapach mogłaby okazać się istotna. Dlatego drążymy

-
tak na początku wegetacji kolor liści jest taki rudo-czekoladowy,nawet nie wiem jak go określić potem zielony,potem żółciutki,ale pokrój tej rośliny jest powalający jak obsypie się już dojrzałymi liśćmi i jeszcze jeden plus,że dość szybko rośnie,widać to z każdym rokiem,w przeciwieństwie do Oczara
-
Boguniu ,gałązki oczaru są u mnie na 30 str. nie wiem czy zauważyłaś
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie mam oczaru u siebie ale mam coraz większa ochotę jak oglądam jak u Ciebie pięknie kwitnie 

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Biała Hosta jakaż piękność oryginalny i niespotykany kolor.
Ładnie wykształcone liście Muszę ją mieć.

- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Widziałam Martuś u Ciebie tego oczara, naprawdę piękny, musi być zjawiskowy. Moja głowa już pracuje w tym kierunku, nawet obchód pod tym kątem zrobiony!
-
Jonatanko,a czytałś co dziewczyny piszą,że ona potem zielenieje a w katalogach ani wzmianki o tym
-- 7 kwi 2013, o 14:38 --
Może jutro zrobię zdjęcie Oczaru w ogrodzie,bo pięknie kwitnie ,właśnie wróciłam ze spacerku ale nie miałam aparatu, nie chce mi się wracać.
-- 7 kwi 2013, o 14:38 --
Może jutro zrobię zdjęcie Oczaru w ogrodzie,bo pięknie kwitnie ,właśnie wróciłam ze spacerku ale nie miałam aparatu, nie chce mi się wracać.
- jonatanka
Martusiu tak czytałam ale troszkę oka nacieszyć.To prawda , przeglądałam w sklepach internetowych i wzmianki o tym brak a ceną różni się od "zielonej hosty".
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ano właśnie, jak się kupuje białą to się chce mieć białą a nie zieloną. A ona podobnież bardzo krótko jest biała.
-
Jonatanko spacerowałam wcześniej po ogrodzie i zdam ci relacje:Wawrzynek wilczełyko już wypuszcza pojedyncze płatki,jak się jutro trochę ociepli,to za 2-3 dni w pełni zakwitnie,Przylaszczki też lada dzień zakwitną,bo dzisiaj jeden kwiatuszek na cienkiej nóżce się wyniósł oczar pięknie kwitnie ,piwonie drzewiaste bardzo napąpione ,a wszystkie inne małe roślinki całe jeszcze zasypane
-- 7 kwi 2013, o 15:23 --
I to jest Iwonko wkurzające
-- 7 kwi 2013, o 15:23 --
I to jest Iwonko wkurzające
- jonatanka
Ja dopiero na drugi rok będę patrzeć z zadowoleniem jak wszystko budzi się do życia a póki co będę cieszyć się urokami waszych ogrodów.Martusiu może jakieś fotki. 

-
może coś jutro zdążę zrobić