Wyspa kwiatowa
Wyspa kwiatowa
Witajcie.
Mam na działce sporo ziemi z wykopu i zaświtał mi pomysł by na środku trawnika zrobić coś w rodzaju barwnej wyspy kwiatowej. Nie ma to być skalniak (no może w niewielkim stopniu) ale kompozycja z różnych kwiatów. Planuję wyznaczyć regularny okręg (ok 4 m średnicy) za pomocą drewnianej palisady i przesypać tam ziemię z wykopu (oczywiście będę ją przesiewała by pozbyć się niepotrzebnych korzonków) by zrobić taką górkę, którą obsadzę różnym kwieciem. Na razie nie bardzo znam zestaw kwiatów - bo ma być kolorowo przez cały sezon. Mąż nie bardzo wierzy że mi się to uda więc może ktoś ma jakiś pomysł i mi podpowie a może ktoś ma taką wyspę na swoim trawniku - i doświadczenia w tym temacie i zechce się podzielić.
Pozdrawiam - Lara
Mam na działce sporo ziemi z wykopu i zaświtał mi pomysł by na środku trawnika zrobić coś w rodzaju barwnej wyspy kwiatowej. Nie ma to być skalniak (no może w niewielkim stopniu) ale kompozycja z różnych kwiatów. Planuję wyznaczyć regularny okręg (ok 4 m średnicy) za pomocą drewnianej palisady i przesypać tam ziemię z wykopu (oczywiście będę ją przesiewała by pozbyć się niepotrzebnych korzonków) by zrobić taką górkę, którą obsadzę różnym kwieciem. Na razie nie bardzo znam zestaw kwiatów - bo ma być kolorowo przez cały sezon. Mąż nie bardzo wierzy że mi się to uda więc może ktoś ma jakiś pomysł i mi podpowie a może ktoś ma taką wyspę na swoim trawniku - i doświadczenia w tym temacie i zechce się podzielić.
Pozdrawiam - Lara
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli to ma być okrąg o średnicy 4m musisz pomyśleć o ścieżkach, bo nie będziesz miała dostępu do środkowo położonych roślin.
Aby zaprojektować kompozycję musiałabyś sie zastanowić jak poprowadzisz ścieżki - np: formujące okrąg w kształt pokrojonego tortu itp.
Poza tym jak wysokość roślin Cię interesuje ?
Jaka kolorystyka?
Jednoroczne czy wieloletnie? A może mieszane? Czy chcesz tam również jakieś krzewy?
Oczywiście da sie taki okrąg zagospodarować bardzo różnorodnie i myślę ,że forumowicze puszczą wodze fantazji
Aby zaprojektować kompozycję musiałabyś sie zastanowić jak poprowadzisz ścieżki - np: formujące okrąg w kształt pokrojonego tortu itp.
Poza tym jak wysokość roślin Cię interesuje ?
Jaka kolorystyka?
Jednoroczne czy wieloletnie? A może mieszane? Czy chcesz tam również jakieś krzewy?
Oczywiście da sie taki okrąg zagospodarować bardzo różnorodnie i myślę ,że forumowicze puszczą wodze fantazji

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie pomyślałam o ścieżkach.... To trochę komplikuje sytuację. Prawdę mówiąc chciałam całość przykryć agrowłókniną bo jak każdy niedzielny ogrodnik nie mam wiele czasu na plewienie. U podstawy myślałam o płomyku szydlastym jako połączenie górki ze ścieżką wokół. Poza tym coś z iglaków płożących żeby i w zimie było ciekawie, a od strony południowej marzy mi się pięciornik.
Laro - moja babcia miała taką wyspę kwiatową i żeby mieć dostęp do kwiatów ścieżki szły ślimakiem /tak się kiedyś robiło w wiejskich gródkach/. Z zewnątrz kompletnie ich nie było widać. Była to wyspa - myślę, że 2-3 m w średnicy większa niż Ty planujesz, a te scieżki były dość szerokie - myślę, że wystarczyłoby na Twoje potrzeby na szerokość stopy a pomiędzy nimi metr i już będzie Ci wygodnie. Odradzam na rabacie bylinowej agrowłokninę na stałe - może jedynie na początek- dopóki kwiaty się nie rozrosną. Z doświadczenia wiem że kwiaty się przesadza, rozsadza, dosadza coś nowego /po wizycie w ogrodnictwie:)/ i z czasem włókninę masz dziurawą jak serek /taką właśnie miałam - a nieusunięte chwaściory potrafią się przez nia przebić/.Trudno też nawozić kompostem. kora może być ale ze swiadomością, ze jeżeli ma służyć jako zagłuszacz chwastów to musisz jej sypnąć z 5 cm min /albo dać pod nią trociny/ i uwaga kora zakwasza - floksy lubią lekki kwasik ale większość bylin niestety nie. Na pocieszne dodam, że mam pół ogrodu wyłożonego włokniną obsypaną korą - sprawdza się baaaaardzo dobrze, ale rabaty bylinowe są soute:). Popieliłam je regulanie przez około dwa lata - a teraz kwiaty się rozrosły i nie miejsca na nowe chwasty a stare powyrywałam. Czasem coś tam skubnę
Pozdrawiam
Pozdrawiam