Marmela pisze:danutka66 - podziel się, jaką lepszą alternatywę dla cukru znalazłaś? Ja stewii nigdy nie próbowałam, spotkałam się natomiast z wieloma pochlebnymi jak i negatywnymi komentarzami, więc nie nastawiam się na słodką rewolucję w moim życiu

Tym niemniej jestem bardzo ciekawa i chcę wyrobić sobie własne zdanie.
Najlepszą metodą jest w ogóle zrezygnować z cukru hahahaha/nie zdawałam sobie sprawy jaki ten cukier zabójczy dla człowieka/,ja zaczęłam od znacznego ograniczenia.Herbata bez cukru -a były dwie łyżeczki,kawa -1 łyżeczka a były...3

łatwo policzyć,ze przy 4 herbatach dziennie i 1 kawie z 11-tu zrobiła się jedna.
Dzięki temu ograniczeniu stać mnie teraz na cukier brzozowy,drogi ale przy zminimalizowaniu "cukrzenia" ujdzie
Stevią byłam zachwycona na etapie zbierania wiadomości,kiedy posmakowałam,kompletnie mi nie podeszła.
Kawa z nią obrzydliwa,herbata również,można stosować świeże liście do słodzenia kompotów,ale po pierwsze wcale nie są tyle razy słodsze od cukru jak głoszą reklamy,po drugie jakby dosłodzić tak smakowo akurat to niestety pojawia się ten nieprzyjemny posmak.Próbowałam i wywaru,i świeżych i suszonych...niestety