Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka na Kaszubach - kolejna odsłona(2012)
Marysiu piękne zdjęcia sasanek, pamiętaj, że jak u mnie nie padną sasanki to masz białą do odbioru, posadzona w zeszłym roku dla Ciebie. Pamiętasz?
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
ambo19, urzekające sasanki!
Koło floksów może łubiny kwitnące wcześniej i rudbekie kwitnące później? Czy masz już jakąś wizję? To ma być także biała rabata?

Koło floksów może łubiny kwitnące wcześniej i rudbekie kwitnące później? Czy masz już jakąś wizję? To ma być także biała rabata?
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grażynko - ja w zeszłym roku posadziłam dwie białe. Jedną od Magdali - pamiętasz? A drugą dostałam na lipcowym spotkaniu.( tylko nie ma 100-procentowej pewności, że będzie biała - bo to jest siewka, więc mogą pokazać się cechy po dziadkach lub pradziadkach
Pacynko - mam zarys koncepcji. Kwiaty będą białe ponieważ to docelowo będzie Biały Zakątek. Obowiązkowo wiosenne cebulowe - przebiśniegi, krokusy, żonkile. W tym roku będą na pewno jakieś rabatowe jednoroczne kwitnące cały sezon. A latem pomyślę o niewysokich bylinach. Pewnie też wykorzystam te rośliny, które mam posiane w domowej szklarence (biały len, białe cleome i ketmia). Posadzę tygrysówki - mam 10 białych cebulek w lodówce. O matko - kiedy będzie można wreszcie grzebać w ziemi
Fotki historyczne z 2011 roku, ale zrobione 3-go kwietnia....

Pacynko - mam zarys koncepcji. Kwiaty będą białe ponieważ to docelowo będzie Biały Zakątek. Obowiązkowo wiosenne cebulowe - przebiśniegi, krokusy, żonkile. W tym roku będą na pewno jakieś rabatowe jednoroczne kwitnące cały sezon. A latem pomyślę o niewysokich bylinach. Pewnie też wykorzystam te rośliny, które mam posiane w domowej szklarence (biały len, białe cleome i ketmia). Posadzę tygrysówki - mam 10 białych cebulek w lodówce. O matko - kiedy będzie można wreszcie grzebać w ziemi

Fotki historyczne z 2011 roku, ale zrobione 3-go kwietnia....

- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marysiu
Wszystkiego najlepszego po Świętach
Cudne fiolety sasanek, krokusów , irysków i przylaszczek
Właśnie dziś myślałam aby poprzeglądać swe archiwalne zdjęcia - tak na pocieszenie
Wszystkiego najlepszego po Świętach

Cudne fiolety sasanek, krokusów , irysków i przylaszczek

Właśnie dziś myślałam aby poprzeglądać swe archiwalne zdjęcia - tak na pocieszenie

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Marysiu Twoje zdjęcia - przepiękne. Mogłabyś nam zrobić jakiś kurs fotograficzny
Chyba, że tego nie da się nauczyć- i trzeba mieć to OKO, INTUICJE i WYCZUCIE.
Chyba, że tego nie da się nauczyć- i trzeba mieć to OKO, INTUICJE i WYCZUCIE.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ambo!Sasanki za cieniem nie przepadają niestety.Się przekonałam naocznie.Z grzebaniem w ziemi jeszcze troszkę trzeba poczekać,bracia kilofem usiłowali wykopać chrzan i się nie udało.
- amba19
- amba19
Agnieszko - tyle nam na razie zostało...oglądać stare fotki. I to jest właśnie pocieszające, że możemy przywołać obrazy, które utrwalamy od lat.
Alu - masz rację, nie potrafiłabym nikogo nauczyć robienia zdjęć. Jestem tylko amatorem i mam bardzo nikłą wiedzę na ten temat.
Ewo - ja mam sasankę, która od lat rośnie w półcieniu. Słońce dociera do niej o wschodzie i o zachodzie. To ta ze zdjęć - bo do tej pory była to moja jedyna sasanka, od lat rosnąca w tym samym miejscu.
Muszę dokładnie poobserwować to miejsce, w którym planuję je posadzić. Myślałam jeszcze o posadzeniu sasanek w "lesie". Mam tam takie słoneczne "polany"
5 kwietnia 2010 rok

Na ostatnim zdjęciu - podbiał z pobliskiej miedzy
Alu - masz rację, nie potrafiłabym nikogo nauczyć robienia zdjęć. Jestem tylko amatorem i mam bardzo nikłą wiedzę na ten temat.
Ewo - ja mam sasankę, która od lat rośnie w półcieniu. Słońce dociera do niej o wschodzie i o zachodzie. To ta ze zdjęć - bo do tej pory była to moja jedyna sasanka, od lat rosnąca w tym samym miejscu.
Muszę dokładnie poobserwować to miejsce, w którym planuję je posadzić. Myślałam jeszcze o posadzeniu sasanek w "lesie". Mam tam takie słoneczne "polany"
5 kwietnia 2010 rok

Na ostatnim zdjęciu - podbiał z pobliskiej miedzy
- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Każdym kolejnym zdjęciem potwierdzasz moją opinie- zdjęcia przecudne.
Ten rannik, to jakby płynący grążel na stawie. Taki efekt to tylko kwestia nastawienia ostrości, czy jakieś przeróbki grafiki.
Ten rannik, to jakby płynący grążel na stawie. Taki efekt to tylko kwestia nastawienia ostrości, czy jakieś przeróbki grafiki.
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Marysiu
dzisiaj pięknie słońce świeci od rana i śnieg zaczyna topnieć.
W lesie słychać nawoływania żurawii. Wiosna idzie.
Już wkrótce, takie widoczki, jak na Twoich zdjęciach, zobaczymy w ogródkach.

W lesie słychać nawoływania żurawii. Wiosna idzie.

Już wkrótce, takie widoczki, jak na Twoich zdjęciach, zobaczymy w ogródkach.

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Ambo-u mnie do sasanek słońce prawie nie docierało,w plamach słonecznych koło Leśnej Kałuży może im być nieźle.Śnieg powoli ale topnieje,nieco się ociepliło,Kostek po raz drugi tej wiosny zaczyna tracić podszerstek.....
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Nie wiem czy juz Ci to mówiłam,ale pewnie to wiesz
jesteś mistrzynią w portretach roślin
A jak byś nie miała miejsca u siebie na nowe roślinki to zapraszam do mnie

jesteś mistrzynią w portretach roślin

A jak byś nie miała miejsca u siebie na nowe roślinki to zapraszam do mnie

- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02

Krokusy, sasanki, przylaszczki, iryski a nawet maleńki podbiał - sama radość dla oczu i duszy

Marysiu bardzo piękne zdjęcia pokazujesz

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- amba19
Alu - ja nie przerabiam moich zdjęć aż tak bardzo. Nie mam takich umiejętności. Obrabiam je trochę. Głównie kadruję, wyostrzam i prostuję - jeśli jest taka potrzeba. Zdjęcie rannika zostało zrobione obiektywem do zdjęć makro z małą głębią ostrości, dlatego tło jest takie rozmyte.
Krysiu - dzisiaj faktycznie słoneczko ślicznie świeciło. Tylko u mnie to wiał taki lodowaty wiatr - jakby prosto z bieguna przyleciał
Strasznie mnie ciągnie na działkę, ale ze względów praktycznych pewnie się wybierzemy w drugiej połowie przyszłego tygodnia.
Ewo Krakowska - moje koty chyba apogeum linienia maja już za sobą( a przynajmniej ja mam taka nadzieję - bo mam dosyć tych tumanów kłaków fruwających po chałupie) Tuż przy Leśnej Kałuży posadziłam w ubiegłym roku dwie białe sasanki( no jedna trochę podejrzana bo to siewka - więc kolorek to trochę totolotek) zobaczymy jak przeżyły zimę. O matko, jak ja bym chciała już tam pojechać i pogrzebać w rabatkach...
Ewo-Drewutnio - jak wszystkiego nie wcisnę - to przyrzekam, że będę wtedy wracać przez Mierzeszyn
Miło mi, ze podobają Ci się portreciki mojego zielska.
Marysiu - podbiał nie rośnie na działce, tylko po drodze nad jezioro. Dla mnie to taki wyznacznik wiosny. Jak zaczyna kwitnąć - to wiem że wiosna przyszła już na prawdę. Te wiosenne maluchy cieszą mnie chyba najbardziej. Chyba dlatego, że czekamy na nie przez całą zimę.
Zdjęcia z 8 kwietnia 2008 roku zawilce nad naszym jeziorem

A takie wielkie pączki kwiatowe miał już wtedy omieg kaukaski

Krysiu - dzisiaj faktycznie słoneczko ślicznie świeciło. Tylko u mnie to wiał taki lodowaty wiatr - jakby prosto z bieguna przyleciał

Ewo Krakowska - moje koty chyba apogeum linienia maja już za sobą( a przynajmniej ja mam taka nadzieję - bo mam dosyć tych tumanów kłaków fruwających po chałupie) Tuż przy Leśnej Kałuży posadziłam w ubiegłym roku dwie białe sasanki( no jedna trochę podejrzana bo to siewka - więc kolorek to trochę totolotek) zobaczymy jak przeżyły zimę. O matko, jak ja bym chciała już tam pojechać i pogrzebać w rabatkach...
Ewo-Drewutnio - jak wszystkiego nie wcisnę - to przyrzekam, że będę wtedy wracać przez Mierzeszyn

Miło mi, ze podobają Ci się portreciki mojego zielska.
Marysiu - podbiał nie rośnie na działce, tylko po drodze nad jezioro. Dla mnie to taki wyznacznik wiosny. Jak zaczyna kwitnąć - to wiem że wiosna przyszła już na prawdę. Te wiosenne maluchy cieszą mnie chyba najbardziej. Chyba dlatego, że czekamy na nie przez całą zimę.
Zdjęcia z 8 kwietnia 2008 roku zawilce nad naszym jeziorem

A takie wielkie pączki kwiatowe miał już wtedy omieg kaukaski

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Dopóki mieszkałam w mieście to rzeczywiście podbiał był zwiastunem niechybnej wiosny, teraz na wsi mam w lesie takie łany zawilców!