Mój ogród - eleka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystkie kwiaty piękne, powojniki mnie zachwyciły, tym bardziej, że u siebie jakoś nie mam do nich szczęścia, juz tyle razy próbowałam i nic, krzak rośnie pięknie ale nie kwitnie, albo po roku zamiera :( . A żeleźniak od Ciebie ma sie dobrze, nie wiem tylko czy zakwitnie w tym roku?

Serdecznie pozdrawiam

Anu-La
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Elu masz piękną i bogatą kolekcję roślinek.
Śliczne żurawki i fuksja, goździki, a zapach to prawie poczułam przez komputer.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elu - gdzie jesteś? :D
Czekamy na zdjęcia Twoich kwitnących roślin?
;:168
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Troszkę się zawieruszyłam, ale staram się na bieżąco śledzić forumowe doniesienia.Mam zaległości i w ogródku, i w zdjęciach, i w odwiedzinach.Niemniej jednak, podziwiam po cichu Wasze ogrody.Mój z dnia na dzień bardziej mnie rozczarowuje.
Zaraz postaram się pokazać co ostatnio u mnie kwitło. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Następne zdjęcia zrobione kilka dni później

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I najaktualniejsze

Hibiskus, który jednak żyje Obrazek

Hortensja kosmata, wygląda że jednak zakwitnie Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sukulent z zeszłego roku, który pokaźnie się rozrósł

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I to mniej więcej tyle, a teraz zmykam do pracy, życząc miłego oglądania.
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Re

Post »

fuksje prześliczne :) mniam ,mniam....
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eleko, zamurowało mnie na widok Twoich powojników a zwłaszcza Veronica's Choice (ten biały to chyba Veronika?) zrobiła na mnie piorunujące wrażenie - PIĘKNY i tak bogato kwitnący, chylę czoła przed Twoim podejściem do tego pnącza ;:180 Sama miałam go w zeszłym roku ale po chorobie grzybowej już się nie odrodził w tym roku :(
Czy ten piękny powojnik powtarza u Ciebie kwitnienie? Pierwsze jest piękne, pełne a następne powinno być już z kwiatów pojedynczych, biedniejszych ale również pięknych.
Psiura też fantastyczny, nawet jeśli kwiatożerny :lol:
Uściski dla promiennej właścicielki ogrodu!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Elu - jak możesz tak mówić, że ogród Cię rozczarowuje ! Przecież tyle piękności w nim kwitnie. Jakie cudne dzwonki :shock: , powojniki :shock: , trytomy :shock: etc.Każdy ogród jest piękny, więc dlaczego nie podoba Ci się twój ?Zmień zaraz te ponure myśli na radosne i spójrz na kwiaty. Są cudowne :!: :P
Pozdrowionka dla Ciebie. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Julko, fuksja faktycznie ma ogromne kwiaty ( może nie widać tego akurat na zdjęciu) i początkowo kolor środka, ciemnofioletowy, z czasem staje się różowy.Bardzo ją lubię i w tym roku w końcu udało mi się ją upolować.
Dorotko, promienna mamusiu, witaj po tak długiej przerwie.
Powojniki, to jak pisałam wielokrotnie, moje ulubione.Veronica`s faktycznie jest cudnej urody ( ale się chwalę!), w kolorze słabego błękitu z kapką różu. Kwitnie po raz drugi, ale słabo i pojedynczo.Teraz wycięłam go prawie do kostek, bo tak musiałam.Początkowo myślałam, że go zabiłam, długo nie dawał znaku życia, ale ma mu się na życie.Polecam go szczerze.Na początku, przez pierwsze 2-3 lata chorował i wątpiłam w jego siły witalne, a tu proszę, pokazał się.Może u Ciebie jednak gdzieś wyszedł go chociaż kawałek?

Grażynko, nie jest tak najgorzej, ale mogłoby być dużo lepiej.Kret, Aston, mokra zima, a obecnie susza, to już dość.A do tego błędne etykietowanie roślin.Jak tu się nie denerwować!!I jeszcze te podstępne mrówki, ale z nimi jest najłatwiej.
Dzięki tak miłym gościom i ciepłym słowom człowiek od razu trzeźwieje z takiego marazmu.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Masz się czym pochwalić. Kwiatki piękne. :P
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elżuniu pędzę do Ciebie zameldować, że liścik dotarł. ;:87
Bardzo się cieszę, że tak rzadka na moich terenach roślinka zagości w moim ogródku.
Napisz mi jeszcze proszę, kiedy mam wysiać nasionka - czy już teraz czy dopiero we wrześniu.
Wielkie dzięki Elu. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, to fajnie że już doszedł.Nasionka rozsyp już teraz, bo skoro same się wysypują z torebek nasiennych teraz, a wiosną pokazują się sadzonki, to nie widzę potrzeby przetrzymywania ich. Przyroda sama sobą kieruje. Ogólnie przyjmuję taką zasadę - roślina ma nasionka, wysypują się, to jest zapewne optymalny czas dla nich.Może nie zawsze, ale sprawdza się.

A teraz kilka fotek.Moje "latosie" liliowce mają już kwiaty.Są na prawdę przepiękne, spójrzcie:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Muszę jeszcze dokleić wcześniej kwitnące
Obrazek Obrazek Obrazek

I kilka innych

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To mniej więcej tyle, zapraszam do oglądania.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu te dwa pełne liliowce są cudowne.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Obrazek

Zwłaszcza ten, jest niesamowity! :P
Grzegorz B

Post »

Elu jak zawsze zachwycasz kolekcją swoich roślin umiejętnie zestawionych ze sobą wzajemnie się uzupełniających, dzięki czemu bardziej pokazujących swoje walory. Przez ostatni czas narobiłem sobie braki, także u Ciebie, ale wszystko nadrobiłem i dokładnie obejrzałem te zielone życie. Z tego co zaobserwowałem, masz całą masę powojników i do tego o pełnych kwiatach :shock:, a liliowece, nic tylko pogratulować tak wspaniałej kolekcji, a co jest na ostatnim zdjęciu tak pomarańczowo kwitnące :?: . Masz masę funki :shock: i do tego w wielu odmianach, to jedne z moich ulubionych roślin, więc też mam ich już sporą grupkę. W grupach są wręcz zjawiskowe. Elu gdzieś tam zauważyłem tawułkę płążącą, znaczy się ja mam ją tak nazwaną, czy to jest zgodne z prawdą czy ona ma inną nazwę :?: O i trytoma jest, ale chyba jeszcze przed rozkwitem czy już może po :?: . Takie płożące azalki też mam, sztuk cztery. Nie wiedziałem, że one będą aż tak płożące, wyjdzie na to, że będą musiały mieć przeprowadzkę :roll: . Widzę, że sukulent przetrwał i ma się dobrze, tak jak reszta kolekcji sukulentów, bardzo pokaźna, co należy oczywiście podkreślić :) :shock: . Masa super roślin i w ogrodzie i w kompozycjach doniczkowych. Co tu pisać, pięknie Elu, tak trzymać :wink:

Pozdrowionki :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No Elu ależ mnie zaskoczyłaś - tyle liliowców :!: :shock:
A czy ten, który podoba się tak Hani to też liliowiec ? Takiego nie widziałam nawet w katalogach.
W jakim miejscu rośnie ta rudbekia ? Kupiłam sobie taką ale nie wiem jaką glebę jej przygotować.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”