Marek L pisze:Dzięki za informacje ... a już myślałem że ja swoje za tłusto trzymam
Tylko troszkę jestem zdziwiony tą gliną ??? one potrzebują lekko zasadowego podłoża?
czy glina ma tylko za zadanie dłużej utrzymywać wilgoć?
statystycznie większość powinna rosnąć w naturze w przedziale pH6.8-7.8 są i wyjątki Gasteria batesiana var. dolomitica górny zakres, Gasteria glomerata w Kouga Dam 6.4, Gasteria pillansii 6.2
Ciężko z tym odczynem utrafić ale mój mix nie daje po 2-3 latach żadnych ubocznych efektów, w sensie braku czy nadmiaru mikro czy makro.
Chodziło mi bardziej o ujednolicenie podłoża, by nie było czegoś takiego, że jak podlewam powiedzmy co tydzień w lecie to jeden koniec kuwety ma Saharę a drugi bagienko
Innym powodem jest zimowanie. Mieszkam w bloku, regał stoi na parapecie okryty folią. Co miesiąc lekko podlewam, choć i tak za mało(przez tą zimę) W zimie stojąca woda jest nie dobra, stąd około 50% to drenaż.
Perlit jest obojętny, Wermikulit ma pH zasadowe, glina również ale mój kompost raczej kwaśny jest (kompost robię sam - działeczka

) zawiera sporo liści, więc uważam, że dodając spulchniacza w postaci 1/3 podłoża do siewu firma S. gdzie pH 5,5 to odczyn wychodzi obojętny(swego czasu paskami sprawdzałem ok.6.8 ale one są średnio dokładne równie dobrze może być 7)
Wermikulit jest ciekawym dodatkiem puszysty

łapie i stopniowo oddaje wodę, dobrze napowietrza. Odczyn by Ci nie pasował do mammillarii ? Wydaje mi się, że do takich roślin właśnie był by dobry(astrophyta, mammillarie, turbiniaki)
skład
SiO2 - 70%
Na2O -3,5%
Al2O3 - 12,5%
K2O - 4,5%
Gęstość: 0,65 do 0,85 g/cm3
Waga przy maksymalnym wody nasycenia: 0,95 do 1,1 t/m3
Wchłanianie: - 30-80% w zależności od chropowatości
pH około 7 - 8,5
raflezja pisze:Przeczytałam, dzięki.
Nie sądziłam, że średnica kęp może być tak duża. Fajnie to musi wyglądać w naturze.
Jedź Krzysiek i fotki porób. No i pokaż nam .

Fajnie na pewno wygląda
Ale tak na szybko patrzyłem ceny ....to w przyszłym życiu
Chyba, że się bogato ożenię