Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89

Post »

Artur89 pisze:Pamiętaj, że ja jestem otwarty na echinocereusowych wysiedleńców także zanim przeznaczysz go na kompost daj znać
Masz jak w banku, dałam mu ostatnią szansę i ten sezon będzie rozstrzygający.
Artur89 pisze:Echinocereus pulchellus mam go już ze 2 lata i nadal nie pokazał kwiatów. Grozi mu zrzut z balkonu
A tego to kocham ;:108 nawet jak nie kwitnie.

I nie zrzucaj, upuść delikatnie- chętnie złapię.

Mam kilka, ale tym akurat miejsca nie żałuję, ścieśnią się i zrobią miejsce dla wyrzutka ;:170
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Echinocereus pulchellus mam go już ze 2 lata i nadal nie pokazał kwiatów. Grozi mu zrzut z balkonu :twisted:
Obrazek
A czy ta roślinka nie jest zwyczajnie zbyt mała, by zakwitnąć? Domyślam się, że rośnie w doniczce 6x6cm, jeśli mam rację to sam kaktusy jest wielkości ~3cm. Taki kajtek ma szansę dać kwiaty?
Artur89 pisze:Tomek, to jak ma być z tym echinocereusem. Jeszcze się nie spotkałem z czymś takim jak E. pectinatus f. rubrispinus. Przydałby się jakiś autorytet od echinocereusów i ich nazewnictwa.
Ale to Ty jesteś tutaj specem od echinocereusów. Twoje roślinki, Twoja decyzja. Powinieneś sprawdzić jak jest z tą zmiennością roślin w naturze, gdzie rosną te z czerwonymi cierniami, czy to jest cecha poszczególnych egzemplarzy czy też całej populacji. Przecież ten numerek Lau nie jest jedynym numerem polowym E.pectinatus. Warto ściągnąć inny materiał z tej samej lokalizacji, wysiać i sprawdzić jak roślinki się rozwijają, jaka jest ich zmienność. Rozsądnie byłoby popatrzeć na mapy, gdzie poszczególne populcje zostały znalezione, czy numerek Lau jest oddalony od pozostałych znalezisk, czy są tam jakieś bariery geograficzne typu np. pasmo górskie lub rzeka. Oczywiście warto przekopać się po literaturze czy były popełnione wcześniej stosowne opisy czy też nie. Ja bym to nazwał E.pectinatus 'rubrispinus' i miałbym temat z głowy, ale moja wiedza w tej materii jest zerowa. Podpowiadam tylko ścieżkę rozwiązania dylematu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
mec79
50p
50p
Od: 10 paź 2011, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Echinocereus pulchellus może go za ciepło zimujesz? Powinien mieć ok. 5 st. C.
Piotr Mazurek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Martada pisze:Masz jak w banku, dałam mu ostatnią szansę i ten sezon będzie rozstrzygający.
Uważaj bo jeszcze w tym sezonie rozrośnie się i obficie zakwitnie. Zabierze miejsce innym roślinom, a ty nie będziesz miała serca żeby go wyeksmitować :twisted:
blabla pisze:Ale to Ty jesteś tutaj specem od echinocereusów.
Dobry żart. To tak jakby ja powiedział, że jesteś amatorem :lol: Jak będę mieć chwile czasu to obczaję jak to jest z tym echinocereusem. Opcjonalnie zostawię tak jak napisałeś tj. 'rubrispinus', choć z tego co widzę w internecie, to będę raczej pionierem z tą nazwą :twisted:
Odnośnie E. pulchellus - on był nieco większy w sezonie - teraz się mocno skurczył przez zimę to postaci placka. Ten u Mariana wydaje mi się jest nie wiele większy od mojego - lub raczej bardziej rozdymany, a jednak kwitnie.

Piotr, zimuję go w takiej samej temperaturze co wszystkie rośliny. W piwnicy jest raczej zimno, a i okno nieszczelne.
Iwona, dzięki za pochlebne opinie :)
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Paula1984
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 12:49

Post »

Mnie też zauroczyła Parodia maxima z poprzedniej strony. Ostatnio lubię takie rośliny, których główną ozdobą są ciernie. Już ją wpisałam na listę chciejstw :uszy
Pozdrawiam, .Paula. ;:3

Zobacz moje kaktusy
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Dzisiaj zrobiłem mały 'remanent' ciernistego towarzystwa. Jak to zwykle bywa są dobre i złe wiadomości. Zacznijmy od złych.
Poniżej niestety zdjęcia już archiwalne. Coś ta zima była/jest wyjątkowo niewdzięczna.

Obrazek
Jeżeli chodzi o tego Chamaecereusa to jak mi się dobrze przypomina to mam od Ciebie jego sadzonkę i już w tamtym roku nieźle podrosła więc może coś się w tym roku ukorzeni to Ci podeślę :wink:
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Uważaj bo jeszcze w tym sezonie rozrośnie się i obficie zakwitnie. Zabierze miejsce innym roślinom, a ty nie będziesz miała serca żeby go wyeksmitować
Ależ niech sobie pięknie rośnie i kwitnie nawet, prawa do tego ja mu nie wzbraniam ;:108

Tylko widzisz ja w swoim misz-maszu rodzajowo-gatunkowym mam to co mi się podoba a jakoś do stramineusa serce mi nigdy nie piknęło.

Wszedł w moje posiadanie podstępem jako gratisik i stąd to moje wahanie :|
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemo1413 pisze:Jeżeli chodzi o tego Chamaecereusa to jak mi się dobrze przypomina to mam od Ciebie jego sadzonkę i już w tamtym roku nieźle podrosła więc może coś się w tym roku ukorzeni to Ci podeślę :wink:
Spoko, ja jeszcze mam ukorzeniony odrost od Tomka prawdopodobnie tej hybryd.

Marta, zawsze można się dogadać i wymienić roślinami jeśli określisz, które rodzaje cię kręcą :) Na siłę nie ma co dziada trzymać :twisted:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Ci powiem że lubię to co ładne ;:108 to zabrzmi to enigmatycznie nie :?:

Wolisz na sucho czy po namoczeniu tzn pierwszym podlaniu?

Resztę na PW :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Dobry żart. To tak jakby ja powiedział, że jesteś amatorem :lol:
Oczywiście, że jestem amatorem. Przecież ani nie mam wykształcenia botanicznego ani kaktusami nie zajmuję się zawodowo.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze Tomku amatorze, niech będzie kolokwialnie, (...)zielony w te klocki :twisted:
Czas na kolejne echinocereusy, które przetrwały zimowanie.

Echinocereus dasycanthus LZ 838 (drugi padł ofiarą ubiegłorocznej fali upałów)
Obrazek

Echinocereus fitchii
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Pięknie uciernione roślinki. :D
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Echinocereus dasycanthus - ładniutki
a co mu się stanęło w tych upałach ??? na fotce uszkodzeń nie widać.... toć to przecież pancerne rośliny
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Temu echinocereusowi nic nie jest. W ubiegłym roku były dwie rośliny w tej doniczce, a ostała się tylko jedna, widoczna na zdjęciu. W moim pseudofoliaku była wadliwa wentylacja przy ściance najbardziej nasłonecznionej i przy nagłych, majowych upałach kilka roślin się popaliło lub raczej podgotowało. Wśród echinocereusów poza E. dasycanthus, dostało się jeszcze E. lindsayi oraz E. engelmannii ale obie rośliny odchorowały swoje i na dzień dzisiejszy jest już w porządku. Miejsca poparzone są w dolnych częściach także są prawie niewidoczne.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Echinocereusy raczej powinny dobrze zimę przetrwać, Twoje wyglądają super ;:63