andros pisze:Rozłogi tzn.odrosty? A jak postąpić z krzakami czarnej porzeczki?Są bardzo zaniedbane:(Planuję odnowić hodowlę ale czy mi się uda? Co mam zrobić?Ktoś mi podpowiadał abym przysypał gałęzie ziemią i czekał aż one puszczą korzenie.OK! ale co zrobić ze starymi gałęziami i korzeniami.Nawiasem mówiąc korzenie mają uroczy zapach:)Wiem,bo jestem miłośnikiem nalewek owocowych w tym i listówki porzeczkowej:)Mniam.
Tak, rozłogi to odrosty
A czarna porzeczka?
Faktyczne przysypane gałęzie powinny się ukorzenić, ale jak zrobisz to teraz, to chyba dopiero wiosną będzie można sadzić młode.
Jeżeli przytniesz stare gałęzie nisko przy ziemi, to krzew powinien wypuścić nowe i w ten sposób też go odmłodzisz.
Natomiast jeśli chcesz się pozbyć starych krzewów ostatecznie, no to po prostu wykop całość.
Może warto spróbować obydwu sposobów naraz, to znaczy zostawić te gałęzie blisko ziemi i je przysypać, a resztę obciąć. I czekać co z tego wyrośnie
Z tym że ja nie jestem tu ekspertem. Mam po prostu porzeczki w ogrodzie (w tym i czarne) i wiem z doświadczenia, że trzeba co jakiś czas wycinać stare gałęzie, by je odmłodzić.