Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Wspomnienia super. Nie słyszałam o tytoniu niskim. może rozejrzę się za nasionkami takowego? Chociaż właściwie to nie, nie będę szukać. Muszę potem szukać miejsca gdzie posiać, bo duża działka wcale nie jest taka fajna, musze wydzierać perzowi miejsca pod rabatki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu - lilie przecudne :lol:
A nie masz problemu z nornicami? Mnie co roku coś tam zeżrą od dołu. Nawet staram się nie myśleć o tym jak sobie robią stołówkę z moich cebulek ;:oj podczas tej przedłużającej się zimy.....
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Kochani, chyba zima zadomowiła się u nas na dobre :evil: Dziś rano miałam niezłą gimnastykę odśnieżając podwórko :? Ale pocieszałam się, sapiąc jak parowóz z zadyszką, że to wszystko 'dla zdrowotności' ;:306

Ewuniu Constancjo ;:168 zdążysz, kochana wszystko zdążysz wykonać, co tylko sobie zaplanowałaś i nawet ponad plan! Zobaczysz jeszcze Cię upały zmogą latem i obrzydzą skutecznie życie ;:306
I nie bądź taka, pokazuj mi tu zaraz wianek ! ;:65
Zasiewy rosną, ale jeszcze muszę je popikować :? Trzymaj się, to białe musi w końcu się rozpuścić, a tym samym dać wilgoć naszym roślinkom... ;:196

Ewciu majowa jak kotki brykają, to dobrze - wiosnę czują ;:224 Moje łobuzy też siedzą w domu i dokazują z nudów ;:333

Witaj Danusiu :wit To miło, że wspomnienia z dzieciństwa wróciły :D Szczególnie, że takie cieplutkie i bliskie ;:168 Dobre dzieciństwo to wspaniały, najwartościowszy dar, jaki można ofiarować dziecku. W chwilach smutku i żalu /a takich funduje nam życie pod dostatkiem/ można z niego czerpać siłę i moc na trudny czas...
Dziękuję za wszystkie miłe słowa, pod adresem działki :oops: Staramy się na miarę swoich sił. Ogólny plan wgłębnika już powstał, ale ciągle ulega poprawkom i zmianom, więc pewnie wersja ostateczna powstanie w czasie realizacji.

Pacynko Bry ;:196 Już Ci kochana odpowiadam : te żółte tawuły, to 'Golden Princess' bardzo wdzięczna odmiana. Wielkość ok. 50x50 cm, ale decyduje jakość gleby. 'Goldflame' też mam i ona rzeczywiście osiąga ok. 1 m. Postaram się znaleźć i wstawić zdjęcie.
Wzrost u tawuł zależy też od cięcia - ja swoje tnę dość silnie wiosną.

Marzko jak Ci się nie uda kupić, to poczekaj, chętnie się podzielę w przyszłym sezonie, a Ty pewnie już będziesz wtedy miała dla nich odpowiednie miejsce :D A o perzu, nie wspominaj głośno, bo dostaję gęsiej skórki ze złości, tyle się z nim nawalczyłam, a to na pewno jeszcze nie koniec :evil:

Marysiu ;:196 Dzięki kochana - nornice owszem, chętne do degustacji, muszę chyba w tym roku porobić koszyczki z siatki :?
Największy pogrom był pod agrotkaniną - nigdy więcej takich wynalazków!
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoje tawuły aż do tego roku cięłam dość krótko na początku marca. Nie w tym :evil: Zajęłam się powojnikami i wiosna mi się skończyła :evil: Dwa dni trwała ;:145
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Mufko miło się ogląda zdjęcia z Twojego ogrodu,nasadzenia widać ,że dobrze przemyślane , bo razem roślinki tworzą ciekawe kompozycje. No i przede wszystkim widać słońce ,którego nam tak potrzeba ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Marysiu, wianek dla Ciebie wstawiłam w "pomieszanym z poplątanym". Tylko pamiętaj..... sama tego chciałaś. :lol:
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Niektóre zdjęcia można oprawić jak obrazki... :D .
To ostatnie powtórzone - przywrotnik i clematis - świetne.... mrrr.... Marysiu, pisałaś kiedyś, że różne powojniki puszczasz luźno po ziemi jako okrywowe. Z każdej grupy?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzień dobry Mufciu :D Zawsze z przyjemnością patrzę na twoje trawy zestawione z błękitami, szarościami, czasem różowościami. To takie kojące, nostalgiczne widoki, które przypominają ciepłe, błogie dni późnego lata.
Ja na razie coraz gębiej tonę w śniegu, który nie dość, że pada z nieba, to jeszcze zwala się z dachów, uniemożliwiając czasem dojście do furtki.
Dobrze, że trochę nasiałam w domu, to mogę na czymś zielonym oko zawiesić.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jak zawsze podziwiam trawy i twoje kolorystyczne zestawienia....lek na ;:167
Dziękuję za dawkę pozytywnej energii ;:196
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu podzielam Twoją niechęć do perzu i do nornic.
O ile z tym pierwszym jakoś, jakoś próbuję walczyć to z nornicami to walka z wiatrakami.
Co roku na wiosnę po prostu mam siatkę korytarzy zrobioną przez nornice ;:223 Ale to z pewnością sąsiedztwo lasu i pół....
I sadzę cebulowe tylko w koszykach - już od lat.
Pozdrawiam Cię słonecznie
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Marysiu,podziwiając Twoje ogromne kępy traw ,zastanawiam się ,czy nie są one schronieniem dla nornic? Mam zamiar w tym roku zagospodarować teren przylegający do rowu melioracyjnego i już się boję-tam jest całe zatrzęsienie właśnie nornic i innych tego typu "gadzin"
Asiu,czy cebulki z koszyczków wykopujesz co roku? Od kiedy nornice zjadły mi wszystkie lilie, sadzę je w wiadrach ale już widzę ,że azjatyckie muszę podzielić,bo wierzchem wychodzą
Serdecznie pozdrawiam Danuta
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Danusiu tak, wykopuję je co roku. Jest z tym dużo pracy, ale nie mam innego wyjścia.
Co do lilii to też posadziłam w wiaderkach, bo koszyki wydawały mi się za płytkie.
Danusiu, wiesz myślę, że trawy niekoniecznie mogą być przyczyną plagi nornic. Ja mam mało traw - na razie - ale nornic pod dostatkiem ;:223
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Mufeczko, znalazłaś może fotki tych tawułek? 'Little Princess' szybko się rozrasta? Chodzi mi o to czy warto płacić więcej za większą czy lepiej kupić małą. Widziałam takie 20-25 cm, które kosztują 6 zł, a 35-40 cm 12 zł. Zastanawiam się czy jest sens płacić 2x tyle za te większe. Jak uważasz?

A co do norniczek... na razie nie mam z nimi problemu. Chyba. Chociaż topinambura mi objadły ładnie :] Pisałam o tym u siebie, nie jestem pewna czy widziałyście, ale ja wtykałam pod i pomiędzy cebulki sporo liści czarnego bzu. Tak mi poradziła Pani z ogrodniczego. I u mnie w Ogrodzie kilka czarnych bzów rośnie. Może ma to wpływ?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

To interesujące Pacynko.Gotowa jestem wypróbować każdą (powiedzmy,prawie :D) metodę walki z tymi wredotami.
Czy te liście wkładasz jesienią przy wysadzaniu cebul,czy systematycznie w ciągu całego sezonu?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Wtykałam te listki podczas jesiennego sadzenia cebulowych. Było dość późno, bo połowa XI i sporo liści jeszcze było na czarnym bzie. Ja jednak robiłam to raczej zapobiegawczo, więc nie będę miała skali porównania, w dodatku sadziłam wyjątkowo cebule w koszyczkach ;:224 Właściwie myślę, że rozrzucanie listków systematycznie przez cały rok też byłoby słuszne. A masz może ten krzew u siebie?
Kolejną radą, jaką kiedyś czytałam jest wysianie gorczycy w danym miejscu, gdzie będzie się chciało sadzić cebule. Pani ze sklepu zapytana o te metodę powiedziała, że nornice dostają marskości wątroby od zjadania tych nasion. Więc takich metod stosować nie będę. W końcu wszystkie stworzenia chcą żyć ;:173
No i standardowe sadzenie korony cesarskiej, czosnków (myślę, że i te normalne i ozdobne). Tyle sobie przypominam w kwestii odstraszania nornic, ale nie doszkalałam się w tym temacie. A na FO nie ma wątku o tym?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”