Co będzie z roślinami przy takiej tendencji klimatu?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Co będzie z roślinami przy takiej tendencji klimatu?

Post »

Zimy były kiedyś większe, ale o innej porze i bardziej 'stabilne', wcześniej już w listopadzie, a tym bardziej grudniu było zimowo.'Roztopy' były raczej wiosną, a teraz mamy kilka razy w ciągu zimy.W marcu i kwietniu zgodnie z popularnymi przysłowiami powinny być dynamiczniejsze zmiany frontów atmosferycznych, a nie takie 'blokady' jak obecnie na zbyt długi okres czasu.

Śnieg w kwietniu, a nawet maju to nic nadzwyczajnego, ale powinny to być epizody, rośliny, zwierzęta, ptaki i owady to przetrwają.Jednak to co jest teraz mnie martwi, bo bedzie miało złe następstwa, o których jeszcze chyba nawet nie wiemy, albo sobie tak do końca sprawy nie zdajemy.Wydaje mi się, że może zostać zaburzony cały cykl rozwojowy, nie tylko roślin, ale rozrodczy fauny.Takie anomalie mają zawsze charakter domina.
Będziemy sadzić iglaczki, które cały rok wyglądają jednakowo, wysypywać grysikiem, kupować kwiaty w centrum ogrodniczym, wsadzać i udawać, że urosły w naszym ogrodzie, tyle, że to nie dla mnie :roll:

Dawno nie widziałam już prawdziwej pieknej, bujnej wiosny, tylko w czasopismach, a wiosenne rośliny z roku na rok coraz gorzej u mnie wyglądają i jakoś giną, mimo, że ogród coraz starszy, a naprawdę bardzo dbam o nie.
Mateusz P
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2013, o 11:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rośliny niewątpliwie sobie jakoś poradzą. Jeśli nie wszystkie to prawie wszystkie. Pytanie co z nami.
Hosta pisze:Łotwa ma dłuższą zimę niż My. Nasza zwykła papierówka jest u nich jabłonią późną, z trwałym owocom, jak większość naszych zimowych odmian.

A co z innymi roślinami i ich funkcjonowaniem jeżeli warunki się zmienią? I co na to gospodarka? Nikt nie wysieje zbóż jeżeli na polu będzie śnieg. A terminy wysiewu po coś istnieją. Ja już gdzieś czytałem o możliwych sporo niższych zbiorach ziemniaków bo a to woda wiosną w polu, a to sucho i upał w lipcu etc. Oby wszystko funkcjonowało jak należy nawet w czasie tych zmian. No chyba, że trąba powietrzna albo grad jak jajka (taki zeszłego lata był w sąsiednich miejscowościach- zgroza; eternit jak durszlak...) to mało można poradzić wtedy.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mateusz P pisze:Rośliny niewątpliwie sobie jakoś poradzą. Jeśli nie wszystkie to prawie wszystkie. Pytanie co z nami.
Hosta pisze:Łotwa ma dłuższą zimę niż My. Nasza zwykła papierówka jest u nich jabłonią późną, z trwałym owocom, jak większość naszych zimowych odmian.

A co z innymi roślinami i ich funkcjonowaniem jeżeli warunki się zmienią? I co na to gospodarka? Nikt nie wysieje zbóż jeżeli na polu będzie śnieg.
zboża ozime sieje się na koniec lata.. kiełkują, potem potrzebują zimy.... by następnego lata dać plon.
Inaczej mówiąc - instytuty nasiennictwa produkują obecnie w krótkim czasie tyle odmian, rolnik musi kupować ziarno "nasienne" który już jest modyfikowane. Zapewne nie ma problemu, by szybko na rynku pojawiły się odmiany lepiej znoszące określone warunki.

Jedno co musi być - powtarzalność pogody. Bo jeśli jednego roku wiosna będzie już od połowy lutego a potem znów od połowy maja jak dziś się zapowiada to takich huśtawek może życie nie zaakceptować - bo wykończy i te ciepłolubne jak i zimnolubne.
Mateusz P
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sty 2013, o 11:39

Post »

Mateusz P pisze:zboża ozime sieje się na koniec lata..
Tak tak. Pozostają jeszcze te jare (w stopniu takim a nie innym ale zawsze). Pisząc "zboża" w pośpiechu zawęziłem myśl. Są przecież inne rośliny jak choćby buraki, które w kwietniu winny przywitać się z glebą...
Mateusz P pisze:rolnik musi kupować ziarno "nasienne" który już jest modyfikowane.
Tak czynią zazwyczaj duże gospodarstwa podczas gdy średni areał gospodarstw w Polsce to kilka hektarów (mniej niż 10- tak pamiętam), które nie dysponują (zwykle) większymi kwotami na inwestycje...
Eh... Co kąt tematu to nowy problem. Aż głupio wymieniać coraz to kolejne. ;:174
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

selli7 pisze:Zimy były kiedyś większe, ale o innej porze i bardziej 'stabilne', wcześniej już w listopadzie, a tym bardziej grudniu było zimowo.'Roztopy' były raczej wiosną, a teraz mamy kilka razy w ciągu zimy.W marcu i kwietniu zgodnie z popularnymi przysłowiami powinny być dynamiczniejsze zmiany frontów atmosferycznych, a nie takie 'blokady' jak obecnie na zbyt długi okres czasu.

Śnieg w kwietniu, a nawet maju to nic nadzwyczajnego, ale powinny to być epizody, rośliny, zwierzęta, ptaki i owady to przetrwają.Jednak to co jest teraz mnie martwi, bo bedzie miało złe następstwa, o których jeszcze chyba nawet nie wiemy, albo sobie tak do końca sprawy nie zdajemy.Wydaje mi się, że może zostać zaburzony cały cykl rozwojowy, nie tylko roślin, ale rozrodczy fauny.Takie anomalie mają zawsze charakter domina.
Będziemy sadzić iglaczki, które cały rok wyglądają jednakowo, wysypywać grysikiem, kupować kwiaty w centrum ogrodniczym, wsadzać i udawać, że urosły w naszym ogrodzie, tyle, że to nie dla mnie :roll:

Dawno nie widziałam już prawdziwej pieknej, bujnej wiosny, tylko w czasopismach, a wiosenne rośliny z roku na rok coraz gorzej u mnie wyglądają i jakoś giną, mimo, że ogród coraz starszy, a naprawdę bardzo dbam o nie.

Po tych całych głupotach to mądrego i miło poczytać :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
qwert
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2009, o 00:41

Post »

eee tam jedna anomalia i już tyle paniki , poprzednie wiosny były nadzwyczaj ciepłe i się ludzie poprzyzwyczajali, że jak kwiecień to krótki rękawek. Po tylu ciepłych wiosnach musiała przyjść w końcu zimna wiosna. Ja sobie tą zimo-wiosnę chwalę nawet, jest bardzo stabilna tzn: jak zima to zima ciągle, w zeszłym roku była o wiele gorsza: wegetacja szybko ruszyła, a potem 8 kwietnia miałem 5 cm śniegu przed domem.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Kwiecień plecień - trochę zimy, trochę lata.

A przypomnę, że mamy początek kwietnia dopiero..,.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”