Czytając Wasze posty dochodzę do wniosku, że mój ogród, mimo wszystko, jest bogato obdarzony motylami, chociaż i tak uważam iż jest ich w tym roku bardzo mało. Dziś zaobserwowałem w ogrodzie jednocześnie po kilka bielinków rzepników, bielinków kapustników oraz przestrojników trawników. Kilkakrotnie przelatywały modraszki korydony, i cytrynki latolistki. Zaobserwowałem również pojedyncze przeloty rusałki wierzbowca i rusałki pokrzywnika. Pojedyńczo zdarzały się takie, których gatunków nie udało mi się zidentyfikować. Najwięcej motyli przyciąga obficie kwitnąca macierzanka piaskowa, a w drugiej kolejności rudbekia. Sporo motyli można zobaczyć też na kwiatach lipy.
Próbowałem, ale bardzo trudno jest sfotografować wymienione gatunki motyli ze względu na ich ruchliwość i bardzo rzadkie rozkładanie skrzydeł, a fotografowane po spodniej stronie skrzydeł nie wyglądają ciekawie. Mam dwa czy trzy zdjęcia - może jutro je zamieszczę.
Ten piękny, niebieski motyl to mieniak tęczowiec płci męskiej. Mieliście dużo szczęścia gdyż motyl ten żyje w lasach liściastych, wysoko w koronach drzew, szczególnie dębów. Tylko samce, rzadko opuszczają się na ziemię w poszukiwaniu wilgoci.
blue dziekuje za uznanie to nie wszystkie zdiecia jakie zrobilam ale niestety pozosale maja bardzo zla jakosc.mnie rowniez te na talezu sie podobaja a po rozlozeniu skrzydelek wygladaja tak jak na fotce nr.4