Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
Echinocereus reichenbachii v. albispinus bardzo ładnie ci rośnie, długo go masz? Proszę o więcej fotek 

Piotr Mazurek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne są,ale Artur,ten Echino.jest podobny z cierniami do Parodia maxma,czy mi się tak wydaje
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Logiczne i dla mnie zrozumiałe bo zawsze się zastanawiałam skąd się ta nazwa rubispinus na nazwówkach bierzeArtur89 pisze:blabla napisał(a):
Wygląda na to, że jest to zwykła forma i w jej przypadku za bardzo nie ma sensu zawracać sobie głowy poprawną jej pisownią, bo pewnie nigdy nie uda się dotrzeć do oficjalnego jej opisu, by móc być pewnym co do pisowni.
W takim razie zostaje przy E. pectinatus v. rubrispinus.

Bardzo mi się podobaArtur89 pisze:Echinocereus reichenbachii v. albispinus, Tishomingo

Pectinatus niewiele mu ustępuje ale ja po prostu lubię

Nicholii już mniej mnie zachwyca ale to dlatego, że wciąż jestem na etapie przekonywania samej siebie, że trzymanie echinocereus stramineus ma sens

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo ładne echinocereusy - szczególnie te z czerwonymi cierniami. Chociaż rzeczywistość jest nieco inna i ciernie bledsze - takich wybarwionych to jeszcze jako żyję nie widziałem.
Przez lata rosły u mnie jako Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus.

Przez lata rosły u mnie jako Echinocereus rigidissimus v. rubrispinus.

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Echinocereus reichenbachii v. albispinus
cudo

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Warto mieć świadomość, że może być to nomenklaturowe nadużycie. Jeśli wcześniej nigdy w literaturze nie pojawił się opis takiej odmiany to tego typu konstrukcji używać się nie powinno. Tyle z punktu widzenia zasad nazewnictwa.Artur89 pisze:W takim razie zostaje przy E. pectinatus v. rubrispinus.
Inna para kaloszy to sama zasadność stosowania tutaj wyróżnika typu "odmiana". Na taki wyróżnik powinna zasługiwać populacja, która jest dość stabilna (czyli w tym przypadku wszystkie osobniki mają czerwone ciernie) i ta populacja cechuje się odrębnością geograficzną - czyli jest to rzeczywiście inne miejsce, niż standardowe lokalizacje typowych roślin. Jeśli populacja jest zmienna i tylko niektóre rośliny mają czerwone ciernie lub roślinki te rosną w tym samym rejonie co typ (co tak naprawdę jest tym samym przypadkiem) to raczej użycie wyróżnika "varieta" jest nieuzasadniona i powinno być to zredukowane do formy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Kupiłem go w Chrudimiu we wrześniu 2010. Rośnie u mnie dość wolno.mec79 pisze:Echinocereus reichenbachii v. albispinus bardzo ładnie ci rośnie, długo go masz? Proszę o więcej fotek
Raczej ci się wydaje. Poniżej możesz sobie porównać.leszek2 pisze:Ładne są,ale Artur,ten Echino.jest podobny z cierniami do Parodia maxima,czy mi się tak wydaje
Parodia maxima VS494,Echinocereus nicholii

Pamiętaj, że ja jestem otwarty na echinocereusowych wysiedleńców także zanim przeznaczysz go na kompost daj znaćMartada pisze:Nicholii już mniej mnie zachwyca ale to dlatego, że wciąż jestem na etapie przekonywania samej siebie, że trzymanie echinocereus stramineus ma sens

Pisałem już Piotrowi skąd ta intensywność barw. Choć z drugiej strony u mnie już wiosna więc i kolory się pojawiłyhen_s pisze:Chociaż rzeczywistość jest nieco inna i ciernie bledsze - takich wybarwionych to jeszcze jako żyję nie widziałem.

Może dzięki tym pochwałom ruszy z kopyta w tym rokunyskadu pisze:Echinocereus reichenbachii v. albispinuscudo

Na koniec dalsza część echinocereusów.
Echinocereus fendleri
Echinocereus pulchellus mam go już ze 2 lata i nadal nie pokazał kwiatów. Grozi mu zrzut z balkonu

Tomek, to jak ma być z tym echinocereusem. Jeszcze się nie spotkałem z czymś takim jak E. pectinatus f. rubrispinus. Przydałby się jakiś autorytet od echinocereusów i ich nazewnictwa.
Co do autorytetu w dziedzinie Echinocereus'ów droga wolna Artur
wszystko przed tobą. A ten Echinocereus ma to do siebie, że za szybko nie rośnie chyba, że dostanie dużo słońca.

Piotr Mazurek
- LUKASxd
- 500p
- Od: 30 wrz 2012, o 13:07
Echinocereuski super
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nie jestem przekorny ale... Parodia maxima dla mnie zdecydowanie najładniejsza. 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Zgadzam się z Heniem, parodia nie ma sobie równych 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Nie siebie miałem na myśli z tym autorytetem. Odnośnie echinocereusa, więcej słońca nie jestem mu w stanie zapewnić, także niech rośnie swoim tempem byleby rósł i nie chorowałmec79 pisze:Co do autorytetu w dziedzinie Echinocereus'ów droga wolna Arturwszystko przed tobą. A ten Echinocereus ma to do siebie, że za szybko nie rośnie chyba, że dostanie dużo słońca.

Marian, twój po zakupie wyglądał jakby miało go rozsadzić od wewnątrz

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ależ ładne rzeczy są tu pokazywane! 

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis