Hiacynt - wszystko o uprawie

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hiacynt

Post »

Może po prostu mają za ciemno? Spróbuj przenieść do jaśniejszego pomieszczenia.
Moim już powoli zaczynają żółknąć liście, więc za chwilę cięcie i cebulki na przechowanie do września
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Tak było, bo kilka dni temu przestawia je na okno i kwiaty się ,,naprostowały" ;:138 Miałam też niespodziankę, bo trafił się jeden niebieski wśród różowych (teoretycznie wszystkie miały być niebieskie, ale co tam dobry i jeden). Pozostałe już konkretnie niebieskie kwitną dużo wolniej (wysadzane jednedo dnia), ale dzięki temu będę miała ozdobę na Wielkanoc, a i ta odmiana różowych jest dużo wyższa. ;:180
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Faairy
50p
50p
Od: 1 cze 2012, o 12:06

Post »

Witam Wszystkich :)

Od niedawna jestem posiadaczką starego ogrodu. Po wygrabieniu liści z grządek zauważyłam że wschodzą w ilościach hurtowych hiacynty. Jest ich mnóstwo. Jak się nie trudno domyśleć pewnie przez kilka lat nie były wykopywane albo możne nawet i wcale od posadzenia. Niektóre mają zielone kwiatowe główki ale bardzo mizerne a niektóre same listki wypuszczają. Chciałam się Was poradzić czy jak wykopie latem już zaschnięte, przekwitnięte hiacynty to one się zregenerują do następnej wiosny i puszczą piękne kwiaty? Czy takie już stare, niewykopywane nigdy, mizerne cebulki można spisać na straty? Może ktoś miał podobne doświadczenie?
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faairy - Bynajmniej nie spisuj ich na straty. Jeżeli są mizerne to w czasie wegetacji zasil je ze dwa / trzy razy nawozem dla roślin kwitnących (takim który ma w składzie więcej potasu i fosforu niż azotu), żeby się wzmocniły, jak stracą liście wykop i podsusz. A z powrotem na miejsce wysadź we wrześniu / październiku i pomoże. :)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

A co jaki czas trzeba robić taki zabieg (wykopywanie)? Corocznie?
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

W przypadku hiacyntów coroczne wykopywanie i podsuszanie dobrze im robi (tulipanom tak samo). Choć jeśli nie widać ubytków w kwitnieniu, albo jeśli nie są zbytnio zagęszczone to wystarczy raz na dwa / trzy lata.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faairy
50p
50p
Od: 1 cze 2012, o 12:06

Post »

Galadriela Dzięki za radę. Zrobię tak jak mówisz. Zasilanie a później wykopie. Zobaczymy co będzie za rok:)
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
kristin
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2013, o 20:10

Re: Hiacynt w szkle - pędzenie hiacyntów

Post »

przepraszam pewnie powielam jestem początkująca... jak się cebulki przechowuje w lodówce? tzn. w czym w ziemi? w doniczce? czy jak? przeszukałam wszędzie.. wczoraj kupiłam hiacynty w obi na wyprzedaży po 4zł w takich ślicznych małych konewkach :D
Obrazek
Obrazek
w tej dużej konewce nie wiem czy coś z nich będzie.... pewnie już przekwitają... u mnie w domu niestety jest baaaardzo ciepło.
Wstawiaj mniejsze zdjęcia. Poprawiłam Iwona
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Większość moich Hiacyntów radowała mnie kwiatkami w domu, ale dziś rano w jednym z nielicznych miejsc bez śniegu znalazłam:

Obrazek
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kristin ? gdy już hiacyntom liście naturalnie zaschną, cebule się wykopuje i przechowuje w suchym, ciepłym miejscu ? ja osobiście ładuję je do kartonu i na szafę stawiam w pokoju.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Moje powolutku rosną ;:138
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Hiacynt - wszystko o uprawie

Post »

No to mój pierwszy ogrodowy hiacynt :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Re: Hiacynt wschodzący w sierpniu?

Post »

Pozostale hiacynty przezyly zime i pieknie kwitna. Jestem pozytywnie zaskoczona bo mrozy mialam do -22C a przykryte byly tylko ziemia i workiem sizalowym bo braklo mi wlokniny zimowej. ;:138
Ja tez mam problem z kotami sasiadki; ale wpadlam na pomysl podparcia hiacyntow podporka w ksztalcie litery y(te pochylone) i sa teraz ok!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A ja dostałam dzisiaj miły prezent- 'Gipsy Queen' i 'Woodstock' w doniczkach z pąkami. Już siedzą w ziemi a ja jestem bardzo ciekawa rzeczywistego koloru. Na obrazkach taka para http://www.longfield-gardens.com/plantn ... -Woodstock
A i na oryginalnej metce (doniczki z Danii) stoi 'Gipsy' nie 'Gypsy'
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37

Post »

:wit A ja mam do was takie pytanie, czy wasze hiacynty bez problemu wytwarzają cebulki przybyszowe? Ja w pażdzierniku posadziłam 6 cebulek, wczoraj je wykopałam( bo bardzo mokro im było) i trochę się zdziwiłam bo ani jeden nie wytworzył zadnej przybyszowej. Dodam, że były nawożone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”