Zakupy w Polsce

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
finestramonika
50p
50p
Od: 4 cze 2011, o 21:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakupy w Polsce

Post »

Witam :)
Wybieram sie do Polski, wiec planuje wielkie zakupy i potrzebuje waszej rady co kupic co moze mi sie przydac do nawozenia i do ochrony warzyw.
Tutaj u nas praktycznie nic nie ma , jakis jeden typ preparatu do nawozenia i na tym koniec. w tamtym roku jak mialam strasznie chore pomodory to nic nie moglam dostac.
forumowicz polecil mi juz srodki grzybobojcze. Z tamtego roku pamietam , ze powinnam kupic saletre wapniowa i na pewno to zrobie.
Ale pewnie jest jeszcze duzo rzeczy ktore moga mi sie przydac a o ktorych nie mam zielonego pojecia.
Musze tutaj wspomniec ze moja gleba jest chyba bardzo kwasna bo, rosnie na niej bardzo szybko mech i tez nie wiem co z tym zrobic.
bardzo licze na wasza pomoc.
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Re: Zakupy w Polsce

Post »

finestramonika pisze:powinnam kupic saletre wapniowa i na pewno to zrobie.
To przygotuj się na możliwe kłopoty:
Już wiadomo, z czego Breivik zrobił bomby
[...]
Według norweskiej gazety Breivik miał zarejestrowaną firmę, której celem była uprawa warzyw. Jako rolnik Norweg mógł mieć dostęp do większej ilości nawozów. Nawóz azotowy był składnikiem materiału wybuchowego,
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

U nas nawet Kaliumpermanganat (Nadmanganian Potasu? to fioletowe, do odkażania, sorry ale chemię w Polsce miałam kupe lat temu :? ) jak chcesz w aptece kupić, to tylko z dowodem osobistym i spisują.
Monika, jak masz kontrole na granicy, to nie ryzykuj z saletrami.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co prawda nie ma granic, ale lotne kontrole mogą się zdarzyć i możesz mieć problem.
Kup nawozy wieloskładnikowe np Substral albo Krystalon.
Miałam kontrolę, powiedziałam, że to na potrzeby ogródka przydomowego i odpuścili :D
A dolomit z magnezem pojawił sie właśnie w Europrisie, wczoraj kupiłam,

Środki grzybobójcze są w małych opakowaniach, saszetki można przemycić w bagażu i nawet w samolocie ujdzie :wink:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Moniko,
Może na miejscu łatwiej kupić kredę - CaCO3? (byle nie tę do pisania na tablicy) Jak by nie patrzeć najlepiej nawozić nawozami naturalnymi, wtedy gleba sama się odkwasza jest zasobna w składniki pokarmowe.
Dla zdrowych i smacznych pomidorów proponuję zastosować allelopatię http://pl.wikipedia.org/wiki/Allelopatia
Pomidory rosną świetnie w towarzystwie np. marchwi, pietruszki (poprawia smak pomidora), aksamitki, cebuli, nagietka lekarskiego, sałaty, szczypiorku, nasturcji wielkiej i kilku innych.
Dużą tabelę o wzajemnym działaniu wielu roślin uprawnych znajdziesz tu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/13195/og ... any-natura . Koszt poniżej 30zł, a wiedza bezcenna :)
Zwykle na grządce z pomidorami rosną one same, a ziemia między nimi jest pusta i wymaga pielenia. Proponuję podsiać lub podsadzić pomidory pietruszką i w.w kwiatami. Zanim rośliny się rozrosną można na wciąż wolną ziemię wyrzucać odpadki roślinne z kuchni - byle nie cytrusy. Nawet nie trzeba przekopywać, same się rozłożą, w końcu w lesie czy na łące nikt tego nie przekopuje.
Rozrastające się z czasem zasłonią taką ściółkę. Można ją dodawać sukcesywnie cały rok, ew. drobniej posiekać, bo na bieżąco nie są to duże ilości.
Takie ściółkowanie nie tylko nawozi,ale i chroni glebę przed wysychaniem, więc i podlewać można mniej. Dodatkowo aksamitki czy nasturcje ściągną na siebie mszyce, więc i oprysków nie trzeba. I pielenia.
Taka grządka nie tylko daje zdrowe, dobre plony, i większe, ale też ładnie wygląda :)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz włókninę? Tu, u mnie np takiego rarytasu w sklepie nie kupisz, dobrze, że toto lekkie i można wcisnąć byle jak do walizki. Dobrze jest kupić i tę najcieńszą i tę grubszą. Gdy już cokolwiek kupisz, coś możesz sobie wysłać w pakiecie do siebie, ewentualnie może to zrobić ktoś z rodziny. Ja wszystkie nasiona wysyłałam pocztą, trzeba to jednak zrobić sprytnie, mocno zwijając torebeczkę i ściskając gumką by nasionka w kopercie nie grzechotały.Chemię (Miedzian, Biosept ,Grewit, Previcur,Topsin, Mospilan na krzewy ozdobne,nawet Agrigerm), nadmanganian przewiozłam w walizce. Z nawozów wiozłam tylko Bioflorin.
Pozdrawiam! Gienia.
Led-Lux
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 10:36

Post »

Ciężko jednoznacznie stwierdzić co w chwili obecnej można pić w naszym kraju taniej,moim zdaniem niewiele,no chyba że zamawiamy przez internet,to inna sprawa. Tutaj w sklepach z artykułami ogrodniczymi faktycznie można myśleć o promocjach.
sprat
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2013, o 16:33

Post »

A nie lepiej właśnie przez jakiś sklep internetowy zamówić nawozy? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”