Wielkie dzięki! Szkoda tylko, że tego światła teraz tyle co kot napłakał:)onectica pisze:A! I światło! Światło! Jak najwięcej światła!
- sadzonki, a w zasadzie to jeszcze siewki (nie wszystkie wytworzyły liście właściwe) - powinny, tak jak pisze moja Poprzedniczka mieć dostęp do wilgotnego podłoża, żeby wytworzyły zdrowy rozbudowany system korzeniowy. Wysiew nasion w tak dużych pojemnikach nie pozwala na dokładne kontrolowanie stanu wilgotności podłoża. Musisz tak podlewać swoje roślinki, żeby ich nie przelać, ale również żeby ich nie zasuszyć. Siewki w wieku Twoich roślinek, powinny mieć systematycznie dostarczaną wodę, tak żeby tworzące - wyrastające i rozrastające się młode korzonki miały stały dostęp do wilgoci i składników pokarmowych - podłoże powinno być lekko wilgotne, ale nie mokre !, pod warunkiem, że pojemniki z roślinkami stoją w ciepłym miejscu ! = podłoże ma możliwość dość szybkiego przesychania.Ja jako niefachhowiec bym ich nie przesuszała za mocno, to jednak dzieciCo nie znaczy oczywiście, że mają mieć cały czas mokro. Odrobina wody, jak widać, że podłoże wyschło.
- bardzo trafna podpowiedź. Roślinki są zbyt małe, mają jeszcze bardzo słabo wykształcony system korzeniowy, szczególnie że rosną w niezbyt odpowiednich warunkach świetlnych. Przy każdej próbie przesadzania następuje uszkodzenie najdrobniejszych korzonków, które pobierają wodę i składniki pokarmowe z podłoża, co skutkuje zahamowaniem wzrostu przesadzonych roślinek. Niech roślinki wytworzą po kilka listków właściwych, poprawi się pogoda na słoneczną i ciepłą - wtedy dopiero możesz myśleć o przesadzaniu, ale to też będzie zależało jak Twoje roślinki będą rozwinięte./ ... / I nie spieszyłabym sie z przesadzaniem, tym bardziej, że pogoda jest jaka jest.
- jeżeli mogę podpowiedzieć, to do czasu poprawy pogody i nastania słonecznych dni, proponuję doświetlić roślinki, oczywiście jeżeli masz taką możliwość. Możesz zastosować zwykłą lampkę nocną z żarówką energooszczędną (świetlówką) o mocy 15 - 18 W. Źródło światła powinno być umieszczone nad roślinkami w odległości m/w 15 - 20 cm nad roślinkami. Doświetlanie dodatkowo pozwoli bardziej dokładnie kontrolować stan wilgotności podłoża. Obecne żarówki, mimo że wydzielają bardzo mało ciepła, to jednak troszeczkę "grzeją". Jeżeli nie będziesz miała możliwości doświetlania sadzonek, to umieść je w najjaśniejszym, ale ciepłym miejscu i rozważnie dostarczaj swoim "pupilkom" wodę - a będą zadowolone i przetrwają w stosunkowo dobrym stanie, najtrudniejszy czas do nastania typowej słonecznej i ciepłej wiosny.A! I światło! Światło! Jak najwięcej światła!
Mam jednego takiego samego - cały czas rośnie taki 'potrzaskany', ale póki co rośnie (moje w weekend skończą 5 miesięcy)Dark_Reaver pisze:Temu chyba coś się stało... jakaś skórka z nasionka na nim została, "wada fabryczna", choroba?
Zrób fotkę, żeby było widać jak wygląda kaudex, ta wstawiona fotka jest mało czytelna - nieostra, prócz listków nic więcej nie można "wyczytać" z fotki. Napisz w jakim miejscu stoi ta roślinka (temperatura, jak często dajesz jej pić, jak z oświetleniem)Moje starsze adenium wygląda tak, jednym słowem fatalnie.....listki mu usychają ,skręcają i brązowieją
- jest to najcięższy czas dla roślin i nie tylko (nasze organizmy też czekają z niecierpliwością na zmianę pogody na typowo wiosenną), dlatego przy niesprzyjających warunkach "zmieniają" wygląd.Kurczę, może coś w tym jest, że one mają takie problemy akurat teraz / ... /
- nic się nie stało, to taki urok tej sadzonki. Wiadomo, że hodowcy sprzedający nasiona, najlepsze zostawiają dla siebie, a na sprzedaż idą te "troszeczkę gorsze" - dlatego część roślinek może mieć zmiany na kaudexach. Oto przykład na mojej roślince, która mimo zmian na kaudexie, rośnie i nic sobie z tych zmian nie robi, a może takie zmiany będą dodawać jej uroku, kto to wie ?Temu chyba coś się stało... jakaś skórka z nasionka na nim została, / . /
- Adenium nie ma wierzchniej warstwy, na podobieństwo "kory". Sadzonka, którą pokazałem na fotce liczy sobie około 13 miesięcy i jako jedyna (na ponad 100 sadzonek) ma taki nietypowy "wzór" na kaudexie. Inne moje sadzonki roczne i trzyletnie, maja "normalnie" wyglądający kaudex, np. trzyletnie:Kiedy mnie więcej kaudeks zacznie twardnieć? okrywać się hmmm... korą?