Norbitki kawałek świata
Re: Norbitki kawałek świata
Beatko też nacięłam patyków z hortensji, włożyłam do słoika z piaskiem...pokazały się listki, korzeni nie widać. Chyba nic z tego nie będzie 

- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anna11 może wstaw cześć do wody z węglem drzewnym.
Ewa (Mewa) pięknie ukorzeniła w wodzie.
Fotki jej sadzonek są w wątku o hortensjach.
Ewa (Mewa) pięknie ukorzeniła w wodzie.
Fotki jej sadzonek są w wątku o hortensjach.
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43

- Norbitka
I najgorsze jest to, że jeszcze długo ma być zimno. Żeby chociaż słoneczko było i doświetlało nasz roślinki.
Dostałam od Zytki rodzynkę brazylijską, nasionka. Jest napisane ze siew w kwietniu Zastanawiam się czy wstrzymać się z siewem, bo ona ponoć bardziej słonkolubna niż pomidor,
Dostałam od Zytki rodzynkę brazylijską, nasionka. Jest napisane ze siew w kwietniu Zastanawiam się czy wstrzymać się z siewem, bo ona ponoć bardziej słonkolubna niż pomidor,
- lora
..zapytaj Zytę ona w tym najlepsza jest...pomidorki to mam koraliki to w donice duże przepikuje juz na stałe... 

- Norbitka
Ja jeszcze nigdy nie sadziłam pomidorów.... i na razie się nie porywam, na ogórki zresztą też. Warzywniak mam malutki, a na nim tylko "podręczne" warzywka. Koperek, szczypiorek, pietruszka na natkę, lubczyk, rzodkiewka, sałata. Czasem jak dostanę sadzonki to kilka porów i selerów 
W tym roku będę miała jeszcze papryczki chilly o ile siewki przeżyją ;) Do tego jeszcze moja ulubiona melisa. To chyba tyle moich upraw:)

W tym roku będę miała jeszcze papryczki chilly o ile siewki przeżyją ;) Do tego jeszcze moja ulubiona melisa. To chyba tyle moich upraw:)
- lora

no jutro poniedziałek he he, jak tu pisać lany...

- Norbitka
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

żeby tak te patyczki hortensji łatwiej się ukorzeniały to i ja bym popróbowała ale u mnie jakoś takie maluszki słabo sobie radzą

Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- Norbitka
patkaza Ja tam próbuję. Tak czy tak musiałam je (hortensje) obciąć.
Z siewkami mi nie wychodzi, ale nie podaję się. Nasiałam jak głupia w wielodoniczki i mało co wzeszło...
Najwyżej na targ wydrę jak się ociepli.
Zaraz postaram się zrobić foto moim patyczkom hortensjowym ;)
ps.
Już mam. Na dwóch pierwszych jest jedna z odmian i ma te białe nabrzmiałe punkciki i tylko na jednym zaczątki listków. Drugi gatunek puszcza jedynie listki.
Musze polecieć poczytać etykiety i podpisać sobie, które sa jakiej odmiany.

Z siewkami mi nie wychodzi, ale nie podaję się. Nasiałam jak głupia w wielodoniczki i mało co wzeszło...
Najwyżej na targ wydrę jak się ociepli.
Zaraz postaram się zrobić foto moim patyczkom hortensjowym ;)
ps.
Już mam. Na dwóch pierwszych jest jedna z odmian i ma te białe nabrzmiałe punkciki i tylko na jednym zaczątki listków. Drugi gatunek puszcza jedynie listki.
Musze polecieć poczytać etykiety i podpisać sobie, które sa jakiej odmiany.

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Beatko już sadzonkujesz hortensje a ja jeszcze się zastanawiam , moje trochę zasypane ale może jutro coś utnę.Bardzo bym chciała żeby mi się udało ukorzenić.
Trzymam kciuki
powinno się udać. Trzy razy już ukorzeniałam z patyczków i ostatnia próba najlepiej mi poszła.
Trzymałam je w kubeczkach plastikowych z węglem drzewnym i w celach eksperymentu dodałam po kropli asahi - wydaje mi się że wyszło to na korzyść. Tylko nie ma co się spieszyć z wsadzeniem do doniczki - niech sporo urosną korzenie, z takimi korzonkami nadal stoją w wodzie
i czekam na większe

Trzymałam je w kubeczkach plastikowych z węglem drzewnym i w celach eksperymentu dodałam po kropli asahi - wydaje mi się że wyszło to na korzyść. Tylko nie ma co się spieszyć z wsadzeniem do doniczki - niech sporo urosną korzenie, z takimi korzonkami nadal stoją w wodzie

Pozdrawiam. Ewa
- Norbitka
Jolu nie zastanawiaj się tylko próbuj.
Mnie zainspirowały sadzonki Ewy (Mewa) , które pokazała w wątku o hortensjach oraz jakiś blog. Na tym blogu wyczytałam jak się to robi, jak się tnie i kiedy. Mogłam to zrobić miesiąc wcześniej.
Ponieważ już wiem, że ukorzenianie trwa długo, więc od razu sekator, cięcie i ...
Mewa Ewuniu, powiem Ci, że z tym Asahi to może być dobry pomysł.
Mnie zainspirowały sadzonki Ewy (Mewa) , które pokazała w wątku o hortensjach oraz jakiś blog. Na tym blogu wyczytałam jak się to robi, jak się tnie i kiedy. Mogłam to zrobić miesiąc wcześniej.
Ponieważ już wiem, że ukorzenianie trwa długo, więc od razu sekator, cięcie i ...
Mewa Ewuniu, powiem Ci, że z tym Asahi to może być dobry pomysł.
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Beatko
trafiłam i ja do Ciebie
w lubelskie progi.
Widzę badylki z korzonkami
ja z Beskidów zwlekłam hortensjowe i różyczkowe i wypuściły listki, zastanawia mnie kiedy wreszcie trafią do gruntu, a może wsadzę je do jakiej doniczki, juz co/?
Pozdrawiam

Widzę badylki z korzonkami

Pozdrawiam

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- Norbitka
Witaj Basiu u mnie 
Te białe punkciki, to jak mnie Mewa uświadomiła, to jeszcze nie korzonki, a zanim korzonki będę to sporo czasu upłynie.
Jak Twoje hortensje maja juz mocne korzonki to wsadz może do doniczek, bo grunt jeszcze długo będzie zimny. W doniczce poza tym łatwiej kontrolować wilgotność.

Te białe punkciki, to jak mnie Mewa uświadomiła, to jeszcze nie korzonki, a zanim korzonki będę to sporo czasu upłynie.
Jak Twoje hortensje maja juz mocne korzonki to wsadz może do doniczek, bo grunt jeszcze długo będzie zimny. W doniczce poza tym łatwiej kontrolować wilgotność.