Ja nim wcisnęłam do ziemi najpierw potraktowałam je ukorzeniaczem Przykryłam foliowym woreczkiem i po paru dniach z lekko oklapniętych pięknie się wyprostowały. U mnie wyszły tylko dwa nasionka i dzięki temu zabiegowi, jak się uda będę miała 5 roślinek. A to mi już wystarczy
Wczoraj planujac, gdzie uszczknę moje maleństwa zobaczyłam ze zgrozą, że mają podsuszone brzegi listków.
Mam dwie prawdopwdobne przyczyny: albo zmarzły (balkon był przez nieuwagę otwary przez dłuższy czas), albo dobrały się do nich ziemiórki - wieczorem wstawie zdjęcia.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Sylwia podejrzewam że to ziemiórki . Różne metody stosują forumki . Wkładają czosnek , lisć laurowy, ziemniaka przeciętego na pół , ale czy to odnosi jakiś skutek to nie wiem .
U mnie też się coś dzieje bo na razie 4 sztuki ładnie rośnie a reszta jakby w miejscu stanęła- nie wiem czy nie popaliłam bo przez pomyłkę zraszałam nawozem zamiast wodą - (Pomylilam spryskiwacze )
Mam pytanie: czy zraszacie liście kobei Nie chce za dużo podlewać żeby te wstrętne ziemiórki nie wróciły.Wsadziłam i czosnek i liść laurowy i na razie ich nie widziałam. A to zdjęcia mojej młodzieży i przedszkolaków
Piękne są Wasze kobee.
Moje też były już takie wysokie,
ale wszystkie przycięłam na wysokość
ok 20 cm.
Do 20 maja szmat czasu
a nie chcę aby zakwitły mi w mieszkaniu.
To jest myśl Muszę moje kobyłki ciachnąć, bo jest przeogromna, jest ich 5 (6 - ta oddzielnie mieszka, bo czeka na swojego nowego właściciela); szarogęszą się okropnie, zarosły całe okno - idę ciachać
Mam dobrą wiadomość dla tych, którzy już stracili nadzieję na to, że ich kobełki wykiełkują - ja wysiewałam 25.02, w pierwszych dniach marca pojawiło się po kolei 6 kobełek. Około 20 marca pikowałam je, a wczoraj patrzę, a w jednej z doniczek, gdzie już panoszy się spora roślinka, wychyla się 7 kobełka dzisiaj rozprostowała listki po 6 tygodniach od siewu to ci niespodzianka