Thuje czarnieją po zimnie ;(

Drzewa ozdobne
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Thuje czarnieją po zimnie ;(

Post »

:wit
Dziękuję za odpowiedź
Asia
retro92
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 lip 2012, o 09:41

Post »

Witam, nie będę zakładał oddzielnego wątku. Trzymam młode tujki w doniczkach w pomieszczeniu w którym temp waha się w okolicach 0 stopni. Zimą podlałem je kilkakrotnie no i teraz zauważyłem że mają bardzo mokro i obawiam się że mogą zacząć brązowieć. Co mam zrobić? Przynieść je na 2 dni do ciepłego domu i trochę podsuszyć czy tak zostawić? a może opryskać jakimś środkiem od grzyba bo teraz jak mają tak mokro to wszystko jest możliwe. Proszę o poradę :)
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wynieść na zewnątrz w osłonięte miejsce niech 'wymrozi' i wiatr wysuszy tę nadmierną wilgoć.W żadnym wypadku do ogrzewanego.
retro92
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki. Tak zrobiłem. A jak z tym pryskaniem od grzyba bo niektóre od dołu zaczynają brązowieć .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej nie brazowieją od grzyba tylko od dołu z braku światła.Bardzo możliwe, że korzenie nieco ucierpiały od nadmiernej wilgoci, stąd to brązowienie/usychanie, ale jak posadzisz do gruntu to dojdą do siebie.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Skoro są w doniczkach, to nadmiar wilgoci chyba miał ujście, a korzenie nie powinny cierpieć z tego powodu. Jeśli wystawisz na zewnątrz to należy unikać aby od razu wylądowały w całkowicie nasłonecznionym miejscu. Najlepiej osłonięty pół cień.
W przygotowaniu...
retro92
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ok. Na razie są w drewnianym i raczej ciemnym pomieszczeniu po którym hula powietrze. Za tydzień wystawie je na dwór do półcienia (jak będzie już wiosna a mam nadzieję że będzie. Nie wiem czy w tym roku już pójdą do ziemi. Chciałbym żeby trochę podrosły bo mają dopiero rok więc trochę się o nich boję.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Trzymanie w całkowitym zaciemnieniu im szkodzi. Masz je rok od zakupu? Czy są to roczne sadzonki ukorzenione? Jeśli chcesz je nadal trzymać w doniczkach kolejny sezon, a prawdopodobnie są to młode sadzonki 2 letnie w P9, to koniecznie przesadź je do większej doniczki. Trzymanie ich cały czas w tej samej doniczce zahamuje ich wzrost i może prowadzić do chorób systemu korzeniowego.
W przygotowaniu...
retro92
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Są to młode sadzonki kupiłem je zaraz po ukorzenieniu latem tamtego roku i trzymam je w kuflach plastikowch od piwa o,5 litra z kilkoma dziurkami w spodzie. System korzeniowy jest b. ładnie rozbudowany. To mogę je w tym roku wysadzać już? mają tak ok. 20 cm wysokości dopiero.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Kontakt:

Post »

Spokojnie poradzą sobie w gruncie, ale takie małe będą narażone na uszkodzenia mechaniczne. Pies, człowiek itp. Należy zabezpieczyć siatką lub kołeczkami. Przy tujach ważne też jest utrzymanie pod nimi gleby wolnej od chwastów i trawy, żeby nie łysiały od dołu, nie lubią konkurencji. Takie małe jeśli się o nich za pomnie trawsko może zarosnąć. Jeśli nie ma pospiechu to przesadziłbym je na Twoim miejscu w przynajmniej 2l pojemniki i wstrzymał się jeszcze z wysadzeniem, aż osiągną przynajmniej 40-50cm.

Jacku - nie cytuj proszę tekstu, na który bezpośrednio odpowiadasz. Niepotrzebnie wydłuża to post - dziękuję aniawoj :D
W przygotowaniu...
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56

Post »

Jakiś czas temu pisałem że poobcinałem czarne gałązki... i (...) Trzeba będzie kupić nowe thuje... nadal czarne plamy... teraz to już za bardzo za dużo nie dostanie po obcięciu... Przesadzę je gdzieś by się zrehabilitowała z dala od psiego moczu...
Layila
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BARDZO Was prosze o pomoc.
Dostałam kilka sztuk thuj Aurescens kopanych z gruntu. Zostały wsadzone do ziemi tydzień temu, w dniu ich wykopania i są codziennie podlewane. Drzewka które dostałam miały niewielkie zbrązowienia, ale się tym bardzo nie przejęłam i zrzuciłam to na karb tegorocznej zimy - tuje pochodza z najzimniejszego reginu w Polsce. Niestety, brązowanienie postępuje bardzo szybko.... W ciągu tygodnia zbrązowała mi 1/5 gałązek :( Na końcach pędów sa widoczne czarne plamki, wygląda to tak, jakby zostały przypalone. Czy da sie je jeszcze jakoś uratować? Co zrobić ze zbrązowaiałymi częściami - obciąc czy zostawić? Thuje są prześliczne, pięknie wybarwione na seledynowo-żółto i chciałabym je za wszelką cenę uratować.

Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
ufolka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lis 2010, o 10:49

Post »

Witam,
to i ja się podepnę, co mam z tym fantem zrobić ?

Obrazek

leżał na nim śnieg, w sumie to śnieg go calego zakrył, obok rośnie drugi i to samo jest ;:185
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może mi się wydaje , ale chyba jest tam ciężka glina.Zasuszone końcówki świadczą o zalaniu korzeni, tegoroczne obfite opady śniegu jeszcze sprawe w zimie pogorszyły.Iglaki takiej zlewnej gleby nie lubią, musi być przepuszczalna, bardziej napowietrzona.
ufolka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lis 2010, o 10:49

Post »

Niestety mokro tam jest ciągle, teraz jeszcze pogoda opadowa więc nie ma kiedy przeschnąć ;/ może je przesadzę w inne miejsce z lżejszą ziemią?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”