Vanda (wątek merytoryczny)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Vanda i Banda (wątek merytoryczny)
Chyba każdy kwiat z braku światła może gubić liście bo proces fotosyntezy zostaje utrudniony, a składniki pokarmowe skądś roślina brać musi 

- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mysza007 nie dostała się może woda pomiędzy liście ?
Pozdrawiam Mariusz3357
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
mysza007 pisze:Mam pytanie-czy Vanda z powodu braku swiatla moze gubic liscie?
Prędzej z powodu kiepskich korzeni lub dostania się wody w kąty liściowe.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
Ja mam pytanie dla wszystkich, którzy mieli lub mają Vandę od małego. Chodzi mi dokładnie o opis w jakich warunkach są hodowane, czy je moczycie czy tylko żyją z wilgoci, w czym są przetrzymywane i nawożone oraz najważniejsze czy komuś udało się ją tak długo hodować, aż do kwitnienia dodam, że chodzi mi o naprawdę malutkie roślinki. Jeżeli ktoś niema ochoty tego opisywać ponownie, a posiada niezbędne mi informacje w swoim wątku, to proszę o informację, a ja odwiedzę i takowych informacji sobie wyszukam i poczytam. Ja posiadam malutką Vandę coerulea z zakupu z allegro i bardzo mi na niej zależy.

Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
Halo, co tam w temacie? u nikogo nic nie kwitnie?
U mnie tylko liście rosną więc za bardzo nie mam się czym chwalić
A jak Wasze vandzie?
U mnie tylko liście rosną więc za bardzo nie mam się czym chwalić

A jak Wasze vandzie?
Pozdrawiam, Magda
- Mariusz3357
- 1000p
U mnie zaczyna kwitnienie Ascocenda Strawberry Soda,a Vanda Black Magic i Ascocenda pomarańczowa szykują się...

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Pozdrawiam Mariusz3357
Mariusz Ascocenda Strawberry Soda cudna a jakie kolorki
Jak reszta zakwitnie to proszę o zdjęcia

Jak reszta zakwitnie to proszę o zdjęcia

Pozdrawiam, Magda
- Mariusz3357
- 1000p
Pozdrawiam Mariusz3357
Prawdziwe cudo
Doświetlasz ją? Moja wanda zasuszyła prawie wszystkie pąki, zakwitła tylko jednym kwiatkiem
Długiego kwitnienia życzę

Doświetlasz ją? Moja wanda zasuszyła prawie wszystkie pąki, zakwitła tylko jednym kwiatkiem

Długiego kwitnienia życzę

Pozdrawiam, Magda
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ascocenda powala na kolana kolorem kwiatów
cudowne trzymam kciuki aby jak najdłużej kwitła

- Dufin
Witajcie 
Jakiś czas temu dostałam dwie malutkie Vandy, niestety nie mam pojęcia jak się nazywają
Mam problem z jedna z nich, ma ładne jędrne listki, sporo zdrowych korzonków, jednak co jakiś czas gubi liście od dołu, robią się żółte i opadają czy to normalne? Teraz dzieje się tak samo, widzę, ze dolny liść robi się żółtawy a w dodatku na najmłodszym pojawiły sie jakieś brązowe plamy. Nie wiem czym to jest spowodowane.. Mocze je ok. 2 razy w tygodniu, woda nie dosięga do liści. Wydaje mi się, ze plamki pojawiły się gdy przeniosłam Vandę na jaśniejsze stanowisko - z półki przy oknie na parapet wschodni. czytałam, ze lubią dużo światła a ja mam ponury pokój, więc bałam się, ze na półce będą mieć za ciemno. Druga Vanda, o dłuższych listkach ma się dobrze, żadnych plam, tylko ta jedna tak zareagowała. Czy ktoś ma pomysł od czego to? Listek ten w dodatku też robi się żółty :/ Może są jakieś Vandy, które sa wyjątkami i nie lubią jasnych stanowisk i winowajca jest słonko? a może to efekt zraszania? Staram się nie zraszać listków, ale kiedy zraszam inne storczyki, lub korzonki u Vand, czasem coś na nie poleci ;) To moje pierwsze Vandy, nie mam doświadczenia co do ich uprawy i wymagań, będę wdzięczna za wszelkie wskazówki dotyczące tego, czym te plamy mogły być spowodowane
Raczej nie ma szans aby ją poparzyło, bo to okno wschodnie a na parapecie stoi może od 3 dni..

Jakiś czas temu dostałam dwie malutkie Vandy, niestety nie mam pojęcia jak się nazywają

- dorotakol
To jak najbardziej może być poparzenie słoneczne. Czy zmiany są tylko od strony okna?
Wrażliwość na prześwietlenie zależy od rodzaju vandowatej i rożne osobniki reagują inaczej. Jedne robią się bordowe, inne żółte, a u niektórych dochodzi od razu do poparzeń.
Moje vandowate stojące na parapecie okna wschodniego zaczynam cieniować zazdroską od marca, bo już w końcu lutego zaczęły przebarwiać się na bordowo.
Vandy potrzebują dużo światła, ale rozproszonego i z moich obserwacji wynika, że ulegają poparzeniom słonecznym szybciej niż phalaenopsis.
Ruby Moon jest tak wrażliwa na prześwietlenie, że cały sezon wiosenno-jesienny muszę trzymać ją na parapecie okna północnego i to w miejscu podziałki okna, aby plastik cieniował jej trzon.
Wrażliwość na prześwietlenie zależy od rodzaju vandowatej i rożne osobniki reagują inaczej. Jedne robią się bordowe, inne żółte, a u niektórych dochodzi od razu do poparzeń.
Moje vandowate stojące na parapecie okna wschodniego zaczynam cieniować zazdroską od marca, bo już w końcu lutego zaczęły przebarwiać się na bordowo.
Vandy potrzebują dużo światła, ale rozproszonego i z moich obserwacji wynika, że ulegają poparzeniom słonecznym szybciej niż phalaenopsis.
Ruby Moon jest tak wrażliwa na prześwietlenie, że cały sezon wiosenno-jesienny muszę trzymać ją na parapecie okna północnego i to w miejscu podziałki okna, aby plastik cieniował jej trzon.
Pozdrawiam Dorota!
- Dufin
dorotakol bardzo Ci dziękuję za wiadomość
Tak, wydaje mi się, że te plamki są właśnie od strony okna.. Już ściągnęłam tą vandzię z powrotem na półkę. Druga stoi na parapecie, bo nie widzę by jej to przeszkadzało, przeciwnie, ładniej jej rosną korzonki, więc mam nadzieję, że nie będzie się buntować
Słońce mam na parapecie może przez godzinkę czasu rano, dlatego nie wiązałam za bardzo tych plam z poparzeniami, ale jako iż nie mam doświadczenia z Vandami, wszystko brałam pod uwagę
Dziękuję, że mi pomogłaś, to nawet lepiej, że woli stać na półeczce bo na parapecie miejsca za bardzo nie mam
Z tego co wiem dostałam dwie vandy Prao Sky Blue i Mokara Chao phraya Sunset ale nie wiem która jest która a pod tymi nazwami nie mogę nic znaleźć odnośnie uprawy poszczególnego gatunku
A czy to normalne, że u tak młodej rośliny dolne listki co jakiś czas usychają?

- dorotakol
Opadanie dolnych listków najczęściej jest wynikiem szoku.
Roślina zostaje nagle przeniesiona z cieplutkiej i bardzo wilgotnej szklarni do suchego domu i właśnie w ten sposób okazuje swoje niezadowolenie.
Z wystawy warszawskiej przywiozłam jakąś vandowata która nie pasuje mi do żadnego rodzaju, podejrzewam miedzy rodzajową krzyżówkę.
Po umieszczeniu jej na parapecie natychmiast straciła 5 liści byłam przerażona... Teraz jest już u mnie 2 miesiące co prawda współpracy nie podjęła, ale fochy jej przeszły
Roślina zostaje nagle przeniesiona z cieplutkiej i bardzo wilgotnej szklarni do suchego domu i właśnie w ten sposób okazuje swoje niezadowolenie.
Z wystawy warszawskiej przywiozłam jakąś vandowata która nie pasuje mi do żadnego rodzaju, podejrzewam miedzy rodzajową krzyżówkę.
Po umieszczeniu jej na parapecie natychmiast straciła 5 liści byłam przerażona... Teraz jest już u mnie 2 miesiące co prawda współpracy nie podjęła, ale fochy jej przeszły

Pozdrawiam Dorota!
- Dufin
pocieszyłaś mnie Doroto
To by się zgadzało, bo mam ją od niedawna
W takim razie muszę przeczekać jej humory, ale przynajmniej wiem, ze nie mam się czym martwić ;) dziękuję raz jeszcze!