Lobelia cz.2
-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lobelia cz.2
Previcur można stosować zapobiegawczo, więc im nie zaszkodzi a pomóc powinno. U mnie biały nalot wziął się ze słabej jakości ziemi, co się już dało przesadziłam do lepszej i mam spokój.
Pozdrawiam, Agnieszka
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po trzydniowej nieobecności w domu zauważyłam, że lobelie nieco podrosły, chyba w końcu te większe popikuję, prewencyjnie kupię odgrzybiacz i podleję. Biały nalot pozostaje Agnieszko nie dam rady podsypać ziemi, bo dosiałam w puste miejsca znów lobelie i zaczynają ruszać.
Muszę Cię pocieszyć moje siane część w lutym są chyba mniejsze od Twoich chyba że zdjęcie dodało efektu, natomiast siane w marcu z jednej firmy powschodziły tylko sztuki

Tebe Wasz biblioteczny rozsadnik jest imponujący
Moja lobelia - siana 10 marca wygląda tak jak widać poniżej. To ujęcie to akurat niebieska przylądkowa........natomiast różowa jest o połowę drobniejsza.

Moja lobelia - siana 10 marca wygląda tak jak widać poniżej. To ujęcie to akurat niebieska przylądkowa........natomiast różowa jest o połowę drobniejsza.

-
- 200p
- Od: 9 sty 2013, o 21:42
Moja lobelia.. jedna przepikowana do zwykłej ziemi kwiatowej rośnie zdecydowanie wolniej od drugiej..przepikowanej też do zwykłej ziemi
ale lżejszej (nie wiem jak to nazwać) ziemia jest bardziej brązowa i wygląda jak nie przeżarty kompost
różnica jest spora
-- 2 kwi 2013, o 09:55 --
TeBe Ale krzaczory Ci wyrosły

TeBe Ale krzaczory Ci wyrosły

Joanna
-
- 200p
Piękne
Moje wyglądają podobnie,niestety straty po pikowaniu ogromne
.Te które przeżyły też rosną w żółwim tempie

Czy używacie już jakiś odżywek?
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
danutka1 -ja też siałam pierwszy raz , na początku się załamałam jak zobaczyłam jakie to mikroskopijne maleństwa. Miałam wysiane dwa pojemniczki -jak pikowałam to połowę siewek zmarnowałam , ręce i paluchy nie przyzwyczajone do takiej drobnicy.
Poza tym jakoś po przepikowaniu nie trzymały się kępki po prostu pokładały się .W sumie na 20 kubeczków popadało i powysychało 6 sadzonek. Ja się bardzo cieszę , że udało mi się w ogóle coś wyhodować .A dzisiaj nie wiem czy to jakaś sugestia -wracam do domu z pracy patrzę ,a tam lobelki jakby troszkę podrosły. No cóż dziś jest u nas słoneczko ,a w porównaniu z wczorajszym dniem to istne lato
Patrzę sobie patrzę na okazy zamieszczone przez was powyżej ,to aż się oczy radują .Ta soczysta zieleń waszych roślinek i takie dorodne okazy motywują do kolejnych prób
Pozdrawiam
Poza tym jakoś po przepikowaniu nie trzymały się kępki po prostu pokładały się .W sumie na 20 kubeczków popadało i powysychało 6 sadzonek. Ja się bardzo cieszę , że udało mi się w ogóle coś wyhodować .A dzisiaj nie wiem czy to jakaś sugestia -wracam do domu z pracy patrzę ,a tam lobelki jakby troszkę podrosły. No cóż dziś jest u nas słoneczko ,a w porównaniu z wczorajszym dniem to istne lato

Patrzę sobie patrzę na okazy zamieszczone przez was powyżej ,to aż się oczy radują .Ta soczysta zieleń waszych roślinek i takie dorodne okazy motywują do kolejnych prób

Pozdrawiam
-
- 200p
Kawałeczek wyżej pisałam :Annes 77 pisze:A ta niezwykła to jaka?
Moja lobelia.. jedna przepikowana do zwykłej ziemi kwiatowej rośnie zdecydowanie wolniej od drugiej..przepikowanej też do zwykłej ziemi

Joanna
- groch8888
- 100p
- Od: 24 lut 2012, o 09:58
Pozdrawiam Veronica
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ta druga ziemia ma prawdopodobnie w sobie dużo odkwaszonego torfu.
- marlenamarcin
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2013, o 16:13
groch8888 czy w tych kubeczkach zostawisz lobelie az do czasu wysadzenia na docelowe miejsce? czy jeszcze bedziesz przesadzała do wiekszych?
Pytam bo mam w identycznych i nie wiem czy wystarczy im miejsca "do konca" czy trzeba bedzie przepikowac.
Pytam bo mam w identycznych i nie wiem czy wystarczy im miejsca "do konca" czy trzeba bedzie przepikowac.