Wilec ziemniaczany ( batat )
Re: Wilec ziemniaczany (batat)
Nie mam zielonego pojęcia...
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wilec ziemniaczany ( batat )
Witam.
Jak tam wasze bataty.
. Dziś stałam się szczęśliwą posiadaczką bulw batata. To będzie moja pierwsza próba z nimi.
. Jestem dobrej myśli a jednocześnie bardzo ciekawa ich liści. Kupiłam dwie bulwy w Carrefour. Po czym poznać jakiego koloru będą liście. Czy w ogóle jest to możliwe. 

- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jestem ciekawa czy wykopane bulwy uzywacie w kuchni czy traktujecie je tylko jako sadzonki na przyszły rok?
Postaram sie w tygodniu kupic ze 2 bulwy ale chciałabym wykorzystać ich "dzieci" kulinarnie bo bardzo lubię bataty
Jak się na jesień je wykopuje? jak ziemniaki?
Postaram sie w tygodniu kupic ze 2 bulwy ale chciałabym wykorzystać ich "dzieci" kulinarnie bo bardzo lubię bataty

Jak się na jesień je wykopuje? jak ziemniaki?
Witam, mam takie pytanko. Wy to uprawiacie tylko dla wygladu ?hehe Czy do jedzenia?
- Zenia
Jedni dla jedzenia inni dla wyglądu.
A można i tak i tak. 

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Dzięki dobremu sercu Fibi mam bataty. Nie miałam możliwości posadzenia ich w doniczkach i dopiero teraz chcę bulwy posadzić do gruntu. Mam raczej suchą przepuszczalną ziemię i nie wiem jakie stanowisko im wybrać. Planowałam posadzić w pełnym słońcu pod altanką, ale na dachu nie ma rynien i obawiam się, że może zaszkodzić im nadmiar wody - jeśliby trafiło się deszczowe lato.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Jeżeli będzie się lało batatom na głowę, to na pewno nie dobrze. Tak jak ziemniaki na polu lubią słoneczne stanowisko. Szkoda, że wysadziłaś ich do doniczek.
Pozdrawiam
- JustaS
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 mar 2012, o 03:34
Zakochałam sie już dawno w roślinkach zwisajacych.
Przez lato obserwowalam je w skrzynkach na zachodniej ścianie /dekoracja PIĘKNA/
Dołączyłam w tym roku do eksperymentu zakup BATATOW w markecie.
Z 8 szt od ponad miesiaca mam listeczki tylko 2.
Czy możliwe jest, że były potraktowane czymś aby nie kiełkowały, czy to moja wina bo chciałam mieć za wcześnie?
Podpowiedzcie coś proszę z Waszego doświadczenia.
Przez lato obserwowalam je w skrzynkach na zachodniej ścianie /dekoracja PIĘKNA/
Dołączyłam w tym roku do eksperymentu zakup BATATOW w markecie.
Z 8 szt od ponad miesiaca mam listeczki tylko 2.
Czy możliwe jest, że były potraktowane czymś aby nie kiełkowały, czy to moja wina bo chciałam mieć za wcześnie?
Podpowiedzcie coś proszę z Waszego doświadczenia.
Pozdrawiam Justyna
- Zenia
Ja w markecie zakupiłam w ramach eksperymentu tylko dwa bataty. Przed dwoma miesiącami wsadziłam w domu do doniczki. Do dziś ani jednego listeczka. Parę dni temu postanowiłam zajrzeć do środka. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłam korzenie.
. Teraz są już wsadzone na działce...wprost do gruntu. Niemniej przyznaję że listków spodziewałam się dużo wcześniej. Czy w ogóle się ich doczekam. No cóż w końcu kupiłam aby poeksperymentować. 

- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Kontakt:
Czy nie jest za późno jak wsadzę batata teraz do ziemi? Kupiłam przedwczoraj i zastanawiam się czy mogę jeszcze go wsadzić? MOżna do ziemi od razu?
- Aisyrk
- 1000p
Posadzić możesz, ale jakie będą rezultaty???? Mądrzy ludzie w tym wątku posadzili w marcu do donic i będą cieszyć się efektami. Ja posadziłam jakiś miesiąc temu do gruntu i na razie nic nie pokazuje się. Jednak czekam i mam nadzieję, że doczekam się, choćby w sierpniu.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bataty można pokroić tak aby każdy kawałek miał oczko i do ziemi,a można też całe ziemniaki włożyć do wody i na pewno coś urośnie
Rzeczywiście sadzonki batatów łatwo się ukorzeniają, po tygodniu już widać korzonki. Postaram się przechować je przez zimę. Mam dwie odmiany, limonkową i purpurową.
- Aisyrk
- 1000p
Moje bataty urosły niezbyt okazałe, ale i tak się cieszę. Nie zdążą jednak zakwitnąć. Czy bulwy takich roślin będą zdolne wykiełkować wiosną?