Liliowce-Hemerocallis cz.II

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo proszę o podanie nazw odmianowych 4 liliowców przedstawionych na zdjęciach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

1. Bonanza
3. Hemerocallis fulva 'Kwanso"
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Potwierdzam, to co zidentyfikował raistand , bo te odmiany są akurat dość charakterystyczne i łatwo rozróżnialne. Natomiast identyfikacja pozostałych na podstawie jednego zdjęcia, bez wiadomości ogólnych tj, wysokość, średnica kwiatu, termin kwitnienia, zapach i faktyczna gama kolorystyczna-oraz fotek całej rośliny-po prostu jest niemożliwe, chyba, że ktoś to ma i rozpozna. Ja nie mam, więc nie będę zgadywać, żeby nie wprowadzać w błąd.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

śnieżka pisze: ... Basiu, to na zdjęciu, to chyba nie jest takie zupełne NN, coś mi on przypomina- może jakiegoś Candy? Jak znajdę chwilę czasu to przeszukam swoje fotkowe zasoby, bo gdzieś mi się taki kwiat już w oczy rzucił.
Możesz coś więcej napisać o jego wielkości, zapachu i co tam jeszcze uzansz za stosowne?
Grażyno, wysokość pędu kwiatowego jakieś 60 cm (z zastrzeżeniem, że to pierwszy rok tej rośliny), średnica kwiatka 11 do 12cm i pachnie - słodko, "konwaliowo".

Zdjęcia robione w cieniu, dość dobrze oddają kolory ... taki rozbielony kogel-mogel i śliwko-wiśnia :)

Obrazek

Obrazek

izabella1004 pisze:Zdięcia z mojej rabatki
[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obraze ... .jpg[/img]
:D :D :D Aaaachhhhh! Rabatka ... marzenie :!: :D

śnieżka pisze: ... A teraz niespodzianka- jak złudne mogą być fotografie- zdjęcie pokazuje wielkość kwiatu odm. Daring Dilemma' w stosunku do kwiatu nieznanej siewki.
Obrazek
Grażyno, być może nie pamiętasz, że obdarowałaś mnie :) tą siewką :) Jestem pod wrażeniem tego liliowca ;:87

Witalność ... hmmmm ... od jesieni 2007 - dwa pędy kwiatowe. Pęd kwiatowy = pręt zbrojeniowy :lol: 8) :lol:

Obrazek

Średnica kwiatu ok. 20cm ;:215

Obrazek

... i te kolory ;:228

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bobi pisze:
śnieżka pisze: ... Basiu, to na zdjęciu, to chyba nie jest takie zupełne NN, coś mi on przypomina- może jakiegoś Candy? Jak znajdę chwilę czasu to przeszukam swoje fotkowe zasoby, bo gdzieś mi się taki kwiat już w oczy rzucił.
Możesz coś więcej napisać o jego wielkości, zapachu i co tam jeszcze uzansz za stosowne?
Grażyno, wysokość pędu kwiatowego jakieś 60 cm (z zastrzeżeniem, że to pierwszy rok tej rośliny), średnica kwiatka 11 do 12cm i pachnie - słodko, "konwaliowo".

Zdjęcia robione w cieniu, dość dobrze oddają kolory ... taki rozbielony kogel-mogel i śliwko-wiśnia :)

Obrazek

Obrazek

Grażyno, być może nie pamiętasz, że obdarowałaś mnie :) tą siewką :) Jestem pod wrażeniem tego liliowca ;:87

L]
Basiu, jeśli chodzi o tego na fotce- to już sobie przypominam, to chyba ten słynny ,Dream Legacy', który był sprzedawany zamiast ,Blueberry Candy'.

A ta siewka jest niesamowita, przeogromny kwiat i taki niezwykły kolor, ale to jeszcze nie wszystko, potrafi zakwitnąć jak prawdziwy polytepal- dziś u mnie zakwitł na jednej łodydze dwoma złączonymi kwiatami o zwiększonej liczbie płatków, zaś jeden z kwiatów miał dwa połączone słupki z odzielnymi znamionami. W ubiegłym roku zakwił pierwszymi kilkoma kwiatami o zwiększonej ilości płatków. Jest to jeden z moich ulubionych , życzę i Tobie Basiu także, żeby sprawił Ci wiele radości. :)
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:Basiu, jeśli chodzi o tego na fotce- to już sobie przypominam, to chyba ten słynny ,Dream Legacy', który był sprzedawany zamiast ,Blueberry Candy'.
Grażyno jeśli, to co mam Obrazek jest odmianą Dream Legacy, to także trochę odbiega :roll: od wzorca ...

http://www.users.on.net/~daylilies/cult ... EGACY.html

http://davesgarden.com/guides/pf/go/8914/

... a jeszcze do tego, różnie piszą o zimowaniu odmiany :|
Kurczę :? niby nic :shock: , a będę musiała na niego chuchać i dmuchać :lol:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

Sorry, sorry :lol: Już się poprawiam :oops: poszłam do źródla ...

http://www.daylilydatabase.org/

... "Dormant" ... uuuffff :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie, że sporo odbiega, obawiam się tylko, żeby to znów nie była jakaś holenderska podróbka , mam nadzieję, że nie zza południowej granicy, bo stamtąd niewiele się zgadza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Skoro tu tacy znawcy, to skusiłam się i poproszę o identyfikację moich liliowców.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2. Double Happiness :?: tylko płatki jakby zbyt szerokie
3 H. fulva "Kwanso"
6. Double River Wye - tylko trochę za mało cytrynowy.

Z jednego zdjęcia to dość trudno. Zwłaszcza, ze kolory są zwykle nieco zmienione w stosunku do tego co widzi oko. A odcienie są tu BARDZO ważne.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może takie ujęcia coś podpowiedzą ?

Obrazek Obrazek

I jeszcze następne liliowce.
Ten pierwszy kwitnie wcześnie.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pierwszym Double Happiness bez wątpienia.
Na drugim... no nie wiem... on jest cytrynowy czy faktycznie taki ciepłożółty?
Na trzecim Hemerocallis lilioasphodelus (flava)
Na czwartym to może być "zwykły" H. fulva
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co raistand nazwał Double River Wye może być Double Klondike, która wygląda bardzo podobnie tylko kolor ma bardziej złoty, jest ciemniejsza w tonacji .
Wydawało mi się też, że ten różowy to może być Patricia Fay, a ten na ostatniej fotce to może jest H.multiflora?
Taki złoto żółty obok D.K to chyba jest Golden Prize, on po opadach bardzo źle wygląda, bo ma słabą substancję płatków, ale to znów jest tylko może.

Zdjęcia musiały by przedstawiać kilka ujęć różnych kwiatów danej odmiany oraz powinien być dołączony jakiś podstawowy opis cech, ale i tak jest to bardzo trudna sprawa z tą identyfikacja na podstawie zdjęć. Odmian jest ogromna ilość- na wczoraj było zarejestrowanych w AHS 61953 odmiany- większość tylko na podstawie samych opisów i raczej trudno jest na takiej podstawie powiedzieć, co ktoś ma, chyba, że samemu ma się taką odmianę i wie się dobrze co to jest.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzuciłem River Wye bo to taki dość już popularny. Tylko, że nie zgadza mi się kolor. Powinien być taki:
Obrazek
Niestety niemiłosiernie upstrzony :(

A poniżej moja duma:
Obrazek
Edge Of Darkness 8)

Jak widać w grządkach perz... :oops:

I takiego gościa udało mi się pstryknąć. :)
Obrazek
Interesowały go wczorajsze kwiaty.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się że mój nie jest taki cytrynowy, ale wielkie dzięki za pomoc.
Jutro poprzyglądam się dokładniej. :wit
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”