marzena06 pisze:Asiu jestem pod wrażeniem ,szczerze mówiąc myślałam że zapomniałaś upiec
widzę ,że dziewczyny ciekawe są przepisu ,dlatego mam nadzieję ,że się nie pogniewasz i odpowiem za ciebie
jak znalazł na nadchodzące święta
Ciasto Niespodzianka
Najpierw przygotowuję
Budyń na krem
2 szkl mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki wrocławskiej
1/2 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
w małej ilości mleka wymieszać mąki dodać do pozostałego mleka dodać cukry i ugotować budyń,wylać na miseczkę i zostawić do przestygnięcia
Ciasto ciemne biszkoptowe
5 jajek
3\4 szkl.cukry
2 łyżki mąki wrocławskiej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakako
1\5 łyżeczki proszku dp
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i żółtka ubić na puszystą masę ,następnie dodać przesiane przez sitko mąki wraz kakao i pdp
masę wymieszać wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,wstawić to rozgrzanego do 170 st,piekarnika i piec 20-25 minut ,(w czasie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika ,bo inaczej ciasto opadnie) po upieczeniu wyjąć ciasto i uderzyć blachą o blat albo też o podłogę (ciasto nie opadnie) zostawić do ostygnięcia )
Krem
1 kostkę Kasi
1 kostkę masła 30 dag chałwy
- dodatkowo 1 gorzka czekolada wiśnie drążone ,20 dag,drobnych bezów
Tłuszcz ucieramy dodajemy przestudzony budyń i ucieramy na krem ,krem dzielimy na 2 części do jednej części dodajemy pokruszone 30 dag chałwy waniliowej u ucieramy na krem

pozostały krem waniliowy zostawiamy na wierzch ciasta
Ciasto przekroić na 2 części ,1 warstwę rozkładamy z powrotem na blasze i nasączamy rozcieńczonym spirytusem ( 1 kieliszek spirytusu pół kieliszka wody) wykładamy 1\3 kremu z chałwy ,rozkładamy bezy takie drobne,rozkładamy pozostały krem z chałwy
Na kremie ukłaamy 2 warstwę upieczonego biszkoptu też nasączamy alkoholem i rozkładamy krem waniliowy ,dekorujemy pozostałymi bezami ,rozkładamy drylowane wiśnie polewamy przygotowaną i przestudzoną polewą czekoladową
SMACZNEGO
