Witajcie fani zielonych :)
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witajcie fani zielonych :)
Kasiulko skrzydłokwiat się niestety tak nie rozmnaża. Można go podzielić przy przesadzaniu, ale ze szczepki czy z liścia nie da rady niestety.
Co do benjamina, to ja bym wstrzymała się chociaż do lutego, bo teraz fatalny czas na ukorzenianie czegokolwiek.
Co do benjamina, to ja bym wstrzymała się chociaż do lutego, bo teraz fatalny czas na ukorzenianie czegokolwiek.
-
- 100p
- Od: 11 gru 2011, o 16:33
Masz rację wstrzymam się do wiosny. Co do skrzydłokwiata to teściowa już ma dwie małe od matki sadzonki , kwestia przeniesienia do domu. właśnie mi się utopiła w herbacie ziemiórka a już myślałam że się pozbyłam tego cholerstwa
Chyba będę musiał kupić jakąś chemie i zastosować do wszystkich kwiatów.

Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
z ziemiórkami to ciężka sprawa, ja i chemie stosowałam i nie pomogła, zawsze gdzieś uchowa się jakaś dorosła muszka i zniesie od nowa jaja
(chemia strujesz tylko larwy) staraj sie wyłapywać latające okazy i uważaj, żeby kwiaty nie miały za wilgotno, one lubią wilgoć, szczególnie wilgotna korę...u mnie w storczykach zrobiły sobie lęgowisko, wydaję mi się,że pomogły pałeczki owadobójcze, które zaaplikowałam do każdej doniczki storczyków..ostatnio coś ich nie widzę..poza tym od jakiegoś czasu wyprażam ziemię, gdy sadzę jakiś nowy kwiatek, zdarzało mi się, że po otwarciu torebki ziemi coś z niej wylatywało 

Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo ładna porcja kwiatków, Sansewiera śliczna, marzy mi się..
Twoja sansewiera mnie powaliła
Niesamowicie gęsta jest.

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, Twoja NN Begonia to prawdopodobnie odmiana Freddie ale nie jestem pewna.
Dziewczyny, wyczytałam że na larwy ziemiórek można spróbować wsadzić plaster surowego ziemniaka do ziemi i zostawić go na 2 dni. Ciekawe czy to działa...
I jeszcze jak ktoś nie ma lepów to można w doniczkę wsadzić kawałek żółtego plastiku posmarowanego grubo wazeliną.
Dziewczyny, wyczytałam że na larwy ziemiórek można spróbować wsadzić plaster surowego ziemniaka do ziemi i zostawić go na 2 dni. Ciekawe czy to działa...
I jeszcze jak ktoś nie ma lepów to można w doniczkę wsadzić kawałek żółtego plastiku posmarowanego grubo wazeliną.

- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Kasiuka, skoro masz gotowe sadzonki skrzydłokwiatu, to świetnie.
Myślę, że ten plastik posmarowany wazeliną może być skuteczny podobnie jak żółta tablica-lep. Zgodzę się z Migotką, że sama chemia nie wystarczy. U mnie chemia w połączeniu z lepami chyba trochę zmniejszyła ilość tego dziadostwa, ale tak całkiem to nie, wczoraj mi jedna latała nad talerzem i tam dokonała żywota, w czym jej naturalnie pomogłam.

Myślę, że ten plastik posmarowany wazeliną może być skuteczny podobnie jak żółta tablica-lep. Zgodzę się z Migotką, że sama chemia nie wystarczy. U mnie chemia w połączeniu z lepami chyba trochę zmniejszyła ilość tego dziadostwa, ale tak całkiem to nie, wczoraj mi jedna latała nad talerzem i tam dokonała żywota, w czym jej naturalnie pomogłam.

-
- 100p
Dziewczynki co do sansewiery zgłaszajcie się wiosną. Chętnie się podzielę. We wszystkie doniczki zaaplikowałam pałeczki owadobójcze, więc może sobie w końcu pójdą. 

Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
-
- 100p
Witajcie Forumowicze:) dawno mnie nie było. W miedzy czasie urodziłam drugą pociechę, nieco się działo jak to w życiu. O kwiatuszkach nie zapomniałam. Trochę poszło do kosza, kilka nowych przybyło. Sukcesywnie będę dodawać zdjątka, abyście mogli porównać i ocenić. Dodam jeszcze, że wraz z wiosną chętnie kupię szczepki 
Miłego oglądania.

Miłego oglądania.

Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- Kasia1007
- 500p
- Od: 19 maja 2012, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu
Przejrzałam wątek, ładniutkie masz roślinki, z przyjemnością będę zaglądać
Śliczne reo, moje po lecie padło, na szczęście udało mi się szczepki zrobić i teraz mam dwa 'reowe' maleństwa

Przejrzałam wątek, ładniutkie masz roślinki, z przyjemnością będę zaglądać

Śliczne reo, moje po lecie padło, na szczęście udało mi się szczepki zrobić i teraz mam dwa 'reowe' maleństwa

Bardzo podobają mi się twoje sansewierie i różowe reo

Na pewno będę do ciebie zaglądać, pozdrawiam

-
- 100p
Witaj Kamilko. Dziękuję za odwiedziny. Czy masz może jeszcze crassula ovata variegata i pepermokę?
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Ciekawe masz niektóre oslonki do doniczek...nie boisz się , że w tym kaktusie w szklanej osłonce zbytnio będzie zalegała mu woda?Bo chyba nie masz tam wkładu do doniczki tylk ziemia jest wsypana? 

Variegaty nie mam, peperomka jest.kasiulka9068 pisze:Witaj Kamilko. Dziękuję za odwiedziny. Czy masz może jeszcze crassula ovata variegata i pepermokę?
Ależ masz piękne rośliny! I jakie wyrośnięte!
Moje Gratulacje! Czekam na kolejne zdjęcia!
Moje Gratulacje! Czekam na kolejne zdjęcia!