Kawa uprawa w mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
kawownik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2012, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawa w domu

Post »

Aktualnie jedna z moich kaw wygląda tak; wysokość bez doniczki ok. 70 cm. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Łoo kawownik piknie!! . Ja dziś jedną przesadziłem i warto było bo znalazłem 8 dżdżownic naszych słynnych z ziemi :)
Maniak roślin egzotycznych :)
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj stalewiak.Mogę podpowiedzieć sposób aby zapobiec gubieniu liści zimą.Pomysł pochwyciłem od teresy z hydroponiki.Wstawiam kawę do wanny jak wcześniej przy spryskiwaniu ale teraz na dłużej ,przynajmniej dobę raz na tydzień.Spryskuję porządnie kilka razy dodatkowo stawiam obok dużą miskę z wodą a wszystko przy zamkniętych drzwiach od łazienki.Robię małą szklarnię z dużą wilgotnością.Już po kilku zabiegach kawa przestała gubić liście które teraz są ładne i błyszczące,oraz cała jest obsypana pączkami kwiatowymi.Jak będę miał chwilkę to zamieszczę zdięcie pączków kwiatowych.Powodzenia
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam . Ło matko to czekamy na zdjęcia z kwiatkami :) I proszę jeszcze napisać w jakim miejscu stoi na co dzień
mietek41
50p
50p
Od: 23 paź 2011, o 10:12

Post »

stalewiak pisze:Witam . Ło matko to czekamy na zdjęcia z kwiatkami :) I proszę jeszcze napisać w jakim miejscu stoi na co dzień
Okno południowe ale ok.pół metra od okna.Słońce bezpośrednio oświetla ok.3-4godzin dziennie,więc światła ma dosyć.Tylko wilgotność w bloku jest bardzo niska.Kawa ma ok.8lat,kwitła już kilka razy.Poprzednie zdięcia kawy-odsyłam do pierwszych postów.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja z miesiąc temu w ogrodniczym kupiłam doniczkę z 16 sadzonkami w środku i zamiast poczytać na forum co z tym zrobić to rozsadziłam wszystkie sadzonki każda do swojej doniczki (nie wiem jak to możliwe ale wszystkie się przyjęły :heja )
i rosną w zwykłej ziemi z ogródka.
Czyli wszystko źle zrobiłam :shock:
Zastanawiam się czy je teraz wyjąć z tych doniczek i ziemię podmienić na taką dla juk czy już tego nie ruszać i dopiero przy przesadzaniu do większych doniczek zrobić to tak jak powinno być ;:3
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli dobrze rosną to ja bym nie przesadzał :)
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Też doszłam do wniosku, że zostawię je tak jak są :D
Trochę się boję znowu je ruszać
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Witam serdecznie.Chciałabym Wam pokazać swoją kawę w uprawie hydroponicznej którą pokazywałam w jesieni ubieglego roku.W jednej doniczce zostawiłam 3 sadzonki które rosły ale dosyc wolno więc postanowiłam wyciąć 2 i pozostawić jedną roślinkę w celu lepszego wzrostu.zaraz po wycięciu zauważyłam że nowy liść jest o wiele większy od poprzedniego.

Obrazek tak wyglądała w czerwcu
Obrazek Obrazek tak na dzień dzisiejszy
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Teresa widać duże efekty tego wycięcia ;:138
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Czy kawę zimuje się podobnie jak cytrusy?, zastanawiam się bo moja kawa bez zimowania wiosną wygląda okropnie.
Awatar użytkownika
GeorgeLucas
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 16:43

Post »

A ma ktoś odm. robusta?
InnocEncE
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2013, o 12:21

Post »

Witam:)
Jestem tu nowa, założyłam konto ze względu na moją kawę (arabską, podejrzewam ;) ). Dużo dowiedziałam się na jej temat dzięki Wam ;)
Kawę zakupiłam w Biedronce :D około roku temu. Stała u mnie w pokoju, na komodzie, z dala od okna. Żółkły jej liście, brązowiały, nie rosła zbytnio... Oczywiście podlewałam ją z umiarem i spryskiwałam co kilka dni. Po przesadzieniu jej w większą doniczkę, sytuacja nieco się polepszyła. Ale dopiero, kiedy kilka miesięcy temu przestawiłam ją do łazienki na parapet przy wschodnim oknie, liście rosły większe, stały się bardziej błyszczące i mocniejsze. Do tej pory podlewałam ją wodą z kranu, ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, będę robiła to wodą przegotowaną :) Nadal spryskuję kawę, tylko trochę rzadziej.
Kawa ma 20cm, niestety nie udało mi się wstawić zdjęć, nie wiem dlaczego... :(
Moje pytanie jest takie: Co jeszcze mogę zrobić, żeby moja kawa rosła sobie szczęśliwie i jak najdłużej?
Pozdrawiam,
Kamila:)
Kamila
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Kamila, ja też wyszukuję informację odnośnie kawy arabica, bo też bym chciała żeby moje kawy były takie duże jak na powyższych zdjęciach.
W czwartek zmieniłam im ziemię na bardziej próchniczą, lekko kwaśną z dużą ilością perlitu i kamyczków, żeby korzenie oddychały :D zobaczę czy będą pozytywne efekty.
Zastanawiam się nad podwyższeniem wilgotności, np. postawienie dużej podstawki, na niej postawienie drugiej mniejszej odwróconej i na niej doniczka, do dużej podstawki wlewa się wodę i ona paruje na roślinę. Muszę to przetestować :D
Postawiłam też wiaderko, które zbiera deszczówkę i tą wodą podlewam i spryskuję kawy.

A dlaczego rzadziej spryskujesz kawę? Nie można za często spryskiwać?
Pozdrawiam,
Kasia
InnocEncE
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 wrz 2013, o 12:21

Post »

Kasiu, kiedy kawa stała u mnie w pokoju, wilgotność powietrza była mniejsza. Teraz, gdy roślinka stoi w łazience, wilgotność jest większa i wydaje mi się, że kawa nie potrzebuje już, by tak często ją spryskiwać.
Jeśli chodzi o ziemię, to zamierzam kupić odpowiednią i zmienić, bo moja kawa od początku rośnie na ziemi uniwersalnej..
Pozdrawiam
Kamila
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”