Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Ja lubie gazetki ogrodnicze, choć wiedza praktyczna głównie z FO ;:4
Przeglądam, odkładam, potem do nich wracam...najfajniej mi się je przegląda na tarasie, latem... ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny, pozdrawiam serdecznie :wit Patrzę w kalendarz, patrzę w okno i nie wierzę własnym oczom. Patrzę w prognozę pogody a tam jutro śnieg... :shock: Jestem w stanie permanentnego oklapnięcia, sprzątać mi się nie chce, bo - nie ma głupich - okien nie mam zamiaru myć. Ogarnę dziś i jutro dokładniej, a generalka jak będzie ciepło. Kiedyś może będzie... :;230

U mnie M. to pedant, ulubione zajęcie - ustawianie książek na regałach... :wink:
Gazety są tolerowane o ile albo są ładnie ułożone w szafie albo są całkiem świeże - wtedy doznają zaszczytu przebywania na nocnym stoliku. Moim oczywiście, nie Jego :lol: .

Wieści ogrodnicze część pierwsza czyli hortensje w słoikach :roll: . Mam w tym roku problem z sinymi glonami i nieładnym zapaszkiem, szczególnie z dwóch słoików; Limelighty już chyba nawet umarły, bo więdną. Podejrzewam, że ma to związek z dwiema rzeczami - największe problemy mam w słoikach, gdzie jest najwięcej gałązek i po drugie - w tym roku słoiki nie stoją na południowym oknie jak rok temu ale na półce w jasnej łazience, być może bezpośrednie słońce hamuje rozwój gnilnych organizmów w wodzie. Najlepiej rokuje Bobo, ma najmniejsze listki ale zaczynają już pokazywać się korzonki :tan .

Obrazek
Obrazek

Ale na tym południowym oknie mam obecnie pelargonie w fazie ukorzeniania, za chwilę będę miała dużo lobelii 8-) , drugi południowy parapet to szklarenki z wysiewami sprzed dwóch tygodni :lol: . Gdzie przenieść patyczki...? Nie wiem, ale muszę chyba to zrobić :? .

W ogrodzie wszystko przycupnęło, tylko hiacynty głupki łebki pokazują - pewnie dzienne silne słońce je ożywiło.

Na pocieszenie - piękne niebo z gałązka orzecha, który kiedyś będzie ocieniał nasz taras. Kiedyś, może na emeryturze.... ;:306
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Agatko przesyłam pozytywne fluidy...damy radę przecież to już prawie wiosna ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Aguś ;:196 , staram się nie poddawać zupełnie :wink:

Sprawdziłam zdjęcia z ubiegłego roku i proszę to było zrobione równiutko rok temu, czyli już miałam bratki w skrzynkach :roll: . Holender, gdzie ta wiosna?!!! :evil:

Obrazek
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Agatko i jak Ci wychodzi to rozmnażanie hortencji ja chyba nie mam ręki albo robię coś nie tak ;:145 Na początku marca przycięłam hortensje i wsadziłam jak Ty do słoika i zaczęły mi gnić ;:222 i jest nie tak może powinna ziemię dorzucić do wody ja Ty co ???
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

robaczek_Poznan pisze:Ja lubie gazetki ogrodnicze, choć wiedza praktyczna głównie z FO ;:4
Przeglądam, odkładam, potem do nich wracam...najfajniej mi się je przegląda na tarasie, latem... ;:170
Mam dokładnie tak samo, z resztą nie tylko ogrodowe lubię oglądać, wertować, wałkować na okrągło

Franiu-hortensję Bobo mam i ja, ciekawe, jak przeżyła dłuuugą zimę?
Dojechały już do mnie Marcinki :heja
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Francesca, hortensje rosną jak na drożdżach, na pewno kilka patyczków się ukorzeniło.
Ja po cięciu na początku marca wsadzilam wszystkie do ziemi...leżą przywalone śniegiem..ciekawe czy coś z nich będzie :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko, to nie ziemia, to węgiel (taki z tabletki, leczniczy :wink: ), jak widać niewiele daje :lol: . Kochany dobry Duszek Hortensjowy ;:167 szepnął - za długie patyczki, wystawić na słoneczny parapet. W dniu dzisiejszym znowu zawita regał sadzonkowy rodem z IKEI w jednym z okien balkonowych ;:224 :lol:

Madziulku, nie martw się o Bobo, na pewno nic jej się nie stało i w tym roku już ładnie zakwitnie :). Przytnij ja dość mocno, żeby nisko się rozkrzewiła, to będzie dobra baza do formowania krzaczka.
Moja tak kwitła w drugim roku po posadzeniu
Obrazek

Kasiu, moje może za szybko mają liście, Wim's Red też zaczyna klapać :( . Może Twoje ruszą później, ale pewniej...?

Czeka mnie dziś pikowanie rozsady, dostałam lobelię, petunie, żeniszki. ;:oj Muchas gracias dla Darczyńcy! 8-) ;:167
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Franci :wit
Ogarnęłaś się z tym towarem? Nie dziękuj, to Ty mnie uratowałaś :wink: A wczoraj wywaliłam trochę petunii, takiej słabizny, ale i tak spać przez to nie mogłam :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Agatko, z przyjemnością chciałabym ci zameldować, że Silver Dollar żyje. W piwnicy nie okazywała oznak życia, a więc przeniosłam ją do pokoju i oto ma już zielone listeczki. Liczyłam na to, że wsadzę ją już do gruntu, ale wiadomo, jaka jest sytuacja.
Agatko, czy mogłąbyś mnie obdarować jeszcze raz patyczkiem Bobo. Tamte od ciebie mi się w gruncie nie przyjęły. Żałuję, że nie przetrzymałam ich dłużej w doniczkach. Teraz byłabym już mądrzejsza.
Ja swoich hortensji jeszcze w tym roku nie przycinałam. Nie pamiętam, który patyczek chciałaś ode mnie. Czy Praecox? Przypomnij mi.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Obrazek

Wesołego jajka,
kurczaków, baranka,
ciasta z rodzynkami,
ostrego chrzanu,
tęczowych mazurków,
mokrego Dyngusa
i ode mnie całusa.

Życzy Ania ;:196
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, ogarnęłam się wieczorem, bardzo dziękuję ;:196 . Teraz czekają na miejscówkę w pokoju Jasia, posprząta go za chwilę i będzie można wstawić regał. Bordowe petunie już mają ustalone miejsce więc muszą ładnie urosnąć....
Kiedy urosną moje sieweczki to się odwdzięczę :wink: .

Wandziu, cieszę się, że Silver Dollar przetrwała w piwnicy. Jeśli tylko uda mi się zrobić sadzonki z Bobo na pewno dostaniesz. ;:108 Tak, chciałam Praecoxa, po Świętach porozmawiamy ;:196 .

Aniu kochana , bardzo dziękuję ;:167 .

Wczoraj po dłuuuugim oczekiwaniu przyszła gruba koperta z nasionami od miłej Forumki, jestem zdumiona zawartością, oprócz umówionych czterech odmian mnóstwo innych cudeniek - 24 dilerki ;:oj ;:oj ;:oj .
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Francesca pisze: (...) przyszła gruba koperta z nasionami od miłej Forumki, jestem zdumiona zawartością, oprócz umówionych czterech odmian mnóstwo innych cudeniek - 24 dilerki ;:oj ;:oj ;:oj .
Niezły handel tu się odbywa! ;:oj :wink:

Franci, najlepszego na święta... choć sypie przeokropnie ;:145
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu kochana, nawzajem ;:196 .
Handel... eee tam, wymianka ;).
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam radości, miłości, przyjaźni. Wszystkiego co najlepsze w każdej chwili :). I wiosny - i zewnętrznej i duchowej w sercach ;:167 .

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”