Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiosna...tuż, tuż w wiejskim ogrodzie
Misiu,ja bym namoczyła przed wsadzaniem bezposrednio do ziemi.Dwa lata temu dostałam od Wandzi takie zasuszone bardzo,myslałam,ze nic z nich nie bedzie,a miały przepiekne kwiaty i zyja do tej pory.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Małgosiu a nie uważasz że zamoczyć i wsadzić do doniczki, bo jak nie to jeszcze prawie miesiąc będą schły?
Dzień dobry Marysiu. Masz rację co będzie to będzie, nie ma co się martwić na zapas. Zmykam do pracy. 

- Maska
- Kontakt:
Misiu poczekajmy co Małgosia odpowie, bo ja to tak bardziej na wyczucie a nie fachowa jestem
Beatko witam Cię serdecznie i życzę miłego dnia w pracy za oknem słońce to serce się raduje!

Beatko witam Cię serdecznie i życzę miłego dnia w pracy za oknem słońce to serce się raduje!

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Kurcze, ale straszycie z tymi daliami.. profilaktycznie wysadziłam przedwczoraj zdecydowaną większość swoich z woreczków do doniczek z ziemią i stoją w zimnym (4-5 st.) pomieszczeniu. Mówicie, że mogą tam spleśnieć?
Już nie wiem, co robić.
Marysiu, u Ciebie też dziś
?

Marysiu, u Ciebie też dziś

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Witaj Marysiu! Dzięki za wszystko. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Maska
- Kontakt:
Milenko świeci!
od razu inaczej się czuję - radośniej! ja mam przeróżne doświadczenia z daliami, ale chyba najlepiej rosną jak podkiełkuję w doniczce. Miewałam takie sytuacje, że wsadziłam do ziemi dalie i w ogóle nie wyszły, jak rozkopałam grządkę to były, nie zgniły, miały lekkie kiełki i tak zostały - nie wyrosły. Może to przez moją gliniasta ziemię - nie wiem
Dobrego dnia!
Reniu Droga będzie dobrze pomalutku! sama pisałaś, że miałaś ją rok dłużej i tym się pocieszaj bo co ma być to jest

Reniu Droga będzie dobrze pomalutku! sama pisałaś, że miałaś ją rok dłużej i tym się pocieszaj bo co ma być to jest

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Z daliami nie mam większego doświadczenia, ale myślę, że nie zaszkodzi ich namoczyć. Moje też są podsuszone i chcę je właśnie tak trochę w wodę i do doniczek. Zawsze to mają trochę lepszej ziemi przy korzeniach, a nie rodzimy piasek
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Różnie praktykuje się z daliami można wcześniej przed sadzeniem do donic namoczyć w wodzie ze środkiem grzybobójczym, można też posadzić pod koniec kwietnia na początku maja bezpośrednio do gruntu i obficie podlać. Dalie niskie karłowe ja sadzę do donic, uszczykuję wierzchołki aby się ładnie rozkrzewiły.
Marysiu u nas dziś od rana pięknie słońce świeci, chyba doczekałyśmy się wiosenki.
Marysiu u nas dziś od rana pięknie słońce świeci, chyba doczekałyśmy się wiosenki.
- Kriss1515
- 1000p
- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Na początku ją uratowałem. (Było by dobrze gdyby szła prosto do gruntu) Ale wsadziłem ją do donicy i tam spleśniała.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu witaj po przerwie technicznej, brakowało mi Was bardzo 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- Maska
- Kontakt:
Marzenko ja tylko nikłe doświadczenia, ale dalie bardzo lubię!
Dorotko było słoneczko, ale ja akurat musiałam błąkać się po Krakowie. Chciałabym, żeby jutro mi poświeciło na okna
Niestety w tym roku nic nie sadzę do donic tylko pójdą do ziemi, bo miejsca coraz mniej
Kriss coś mi się zdaje, że jak pleśniały w doniczce to w ziemi tym bardziej, bo zimniej i bardziej mokro. Ale może się mylę
Marysiu nie miałaś netu? idę do Ciebie poczytać bo stanęło na przeszkodzie
Dorotko było słoneczko, ale ja akurat musiałam błąkać się po Krakowie. Chciałabym, żeby jutro mi poświeciło na okna

Niestety w tym roku nic nie sadzę do donic tylko pójdą do ziemi, bo miejsca coraz mniej

Kriss coś mi się zdaje, że jak pleśniały w doniczce to w ziemi tym bardziej, bo zimniej i bardziej mokro. Ale może się mylę

Marysiu nie miałaś netu? idę do Ciebie poczytać bo stanęło na przeszkodzie

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja w ubiegłym roku miałam cały pokój w donicach z daliami ,a potem te wsadzone do ziemi szybko nadgoniły i w tym sezonie nie bawie się już we wcześniejsze wysadzanie.
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Witam, nic optymistycznego za oknem, ale mimo tego życzę słoneczka i samych ++++++++++
Małgosiu, masz rację, rośliny kiedy mają odpowiednie warunki, szybko nadrabiają wegetację i są w lepszej kondycji. Dlatego nie spieszę się za bardzo sadzeniem i sianiem.
Wesołych i wiosennych Świąt .

Małgosiu, masz rację, rośliny kiedy mają odpowiednie warunki, szybko nadrabiają wegetację i są w lepszej kondycji. Dlatego nie spieszę się za bardzo sadzeniem i sianiem.
Wesołych i wiosennych Świąt .

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
W związku z odwołaniem wiosny jako takiej.Nie żartuję w tej chwili zupełnie,w wątku meteorologicznym wyczytałam , że tak jest.
Należałoby zastanowić się nad nowymi metodami upraw tzn.właśnie o donicach, zanim do gruntu , o namaczaniu , może o jakichś zmianach gatunków na takie , które potrzebują krótszego okresu wegetacyjnego ?
Należałoby zastanowić się nad nowymi metodami upraw tzn.właśnie o donicach, zanim do gruntu , o namaczaniu , może o jakichś zmianach gatunków na takie , które potrzebują krótszego okresu wegetacyjnego ?