Ogrodowe zacisze Mandragory
- Mandragora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogrodowe zacisze Mandragory
Z Łodzi do Krk spory kawałek. Dobrze, że Wam "odpuścili"
Szkoda tylko, że nie będziesz miała po co na działeczkę wyskoczyć.

- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Milenko weź się w garść ,coraz cieplej na dworze wiosna idzie i Cię zastanie taką smutną.Jeszcze się przestraszy i znów nas zostawi.

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też się cieszę, wyjeździłam się tam za małolata. Co drugi tydzień. Do matury uczyłam się w pociągu 

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57

Mam nadzieję że dzisiaj lepsze masz samopoczucie i chęci wróciły? miłego dnia życzę i dużo

Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mandragora
Cześć, lepszy lepszy, posłuchałam Ewy
Chociaż M. przywitał mnie dziś takim ładnym zdaniem: "śniegu napadało, ale tylko trochę"
A z przemyśleń ogrodowych - patrzę na tego dużego jałowca z przodu domu, oprócz tej pięknej dziury od przodu widzę, że coraz bardziej brązowieją mu końcówki. Chyba nic już z niego nie będzie, a jednak za formowanie się nie wezmę. Potrzebuję więc pomysłu, co zrobić. Myślałam, żeby np. posadzić pod nim hortensję pnącą, która z czasem ładnie by go porosła. Ale czasu trochę minie. Druga koncepcja - pozbyć się go i posadzić coś innego. Tylko co? Miejsce jest cieniste, słońce pojawia się tylko o wschodzie. Myślałam o kalinie koralowej "roseum" - nie urośnie zbyt wielka, toleruje cień. Drzewko/krzew nie powinien rosnąć wyżej niż 2-3 m. Pasowała by mi tu też idealnie jakaś niska brzoza, ale odpada, bo zbyt blisko okna (będzie syfić). Pomóżcie coś dobrać, wymyślić
Delikwent, o którym mowa, dla przypomnienia rośnie tak, na głównym miejscu przed samym domem:

A z przemyśleń ogrodowych - patrzę na tego dużego jałowca z przodu domu, oprócz tej pięknej dziury od przodu widzę, że coraz bardziej brązowieją mu końcówki. Chyba nic już z niego nie będzie, a jednak za formowanie się nie wezmę. Potrzebuję więc pomysłu, co zrobić. Myślałam, żeby np. posadzić pod nim hortensję pnącą, która z czasem ładnie by go porosła. Ale czasu trochę minie. Druga koncepcja - pozbyć się go i posadzić coś innego. Tylko co? Miejsce jest cieniste, słońce pojawia się tylko o wschodzie. Myślałam o kalinie koralowej "roseum" - nie urośnie zbyt wielka, toleruje cień. Drzewko/krzew nie powinien rosnąć wyżej niż 2-3 m. Pasowała by mi tu też idealnie jakaś niska brzoza, ale odpada, bo zbyt blisko okna (będzie syfić). Pomóżcie coś dobrać, wymyślić

Delikwent, o którym mowa, dla przypomnienia rośnie tak, na głównym miejscu przed samym domem:

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Milenko...ja uparcie szukam dobrych stron w tej pogodzie...nie muszę nic robić w ogródku, mogę bezkarnie odpoczywać...
A co do jałowca - ja bym jednak próbowała go uformować; sama popełniłam taki błąd, że dwa lata temu wycięłam (tzn. pozwoliłam, żeby M wyciął) wielki jałowiec i bardzo tego żałuję...ostatecznie zawsze można wcześniej zaeksperymentować z uformowaniem. Nie bardzo kojarzę, gdzie go masz i czy by to pasowało, ale...gdyby tak zrobić wokół rabatę żwirową i dosadzić jeszcze kilka innych roslin znoszących cień - może jakis cis (też go można formować), bukszpan, jeszcze coś kwitnącego...

A co do jałowca - ja bym jednak próbowała go uformować; sama popełniłam taki błąd, że dwa lata temu wycięłam (tzn. pozwoliłam, żeby M wyciął) wielki jałowiec i bardzo tego żałuję...ostatecznie zawsze można wcześniej zaeksperymentować z uformowaniem. Nie bardzo kojarzę, gdzie go masz i czy by to pasowało, ale...gdyby tak zrobić wokół rabatę żwirową i dosadzić jeszcze kilka innych roslin znoszących cień - może jakis cis (też go można formować), bukszpan, jeszcze coś kwitnącego...

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- Mandragora
Ewo, myślałam dość długo nad nim, nad formowaniem również. Formowane rośliny lubię podziwiać u innych, u mnie w ogrodzie ich jednak nie widzę, wolę styl bliższy naturalnemu, ponadto trochę trzeba mieć zdolności manualnych do tego. Jałowiec ma formę krzaczastą (kilka pni), zupełnie nie wyobrażam sobie, jak z takim egzemplarzem można by się zabrać za formowanie. Szeroki jest na ok. 2 m, wysoki również na ok. 2. Rośnie na reprezentacyjnym miejscu, przy samym wejściu do do domu. A wyrośniętych iglaków mam oprócz niego sporo w ogrodzie, na pewno z pozbywaniem się nie będę szaleć. Tutaj przemawiają głównie względy estetyczne. Obok niego rośnie wysoka (4-5 m.) jodła, na moje oko jakaś koreanka. Może jakaś różyczka pnąca pasowałaby w to miejsce? Tylko jaka róża zniesie taki cień?
- ewa_rozalka
- 1000p
Milenko ja bym ten jałowiec wywaliła ,bo to stary trup .życia mu nie wrócisz .Kup sobie na jego miejsce solitera ,jakąś roślinę która jest piękna długo .Na przykład tamaryszek ,lub płaczący buk szczepiony , lub jakiś inny szczepiony okaz ,masz ogromny wybór .Jest też cała masa dereni o cudownych liściach . 

- Mandragora
A co myślicie o kalinie, którą wspomniałam? W takim miejscu widziałabym coś kwitnącego. Tylko czy za bardzo nie rozejdzie się na boki? Może szaleć wszerz do 2,5 m; nie więcej. I musi współgrać z rosnącą obok olbrzymką koreanką (kawałek gałęzi koreanki widać na zdjęciu powyżej).
- ewa_rozalka
- 1000p
Milenko ,kalina krótko kwitnie a potem ni oszukujmy się zostaje krzak ,zwykły krzak. Pomyśl o czymś ,co jest długo ozdobne .
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Róż pnących znoszących cień parę jest i to bardzo ładnych - na pewno wytrzyma New Dawn, poza tym Dortmund, Ghislaine de Féligonde, Lykkefund, Veilchenblau, Zéphirine Drouhin.
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
-

- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Milenko z okazji Świat Wielkanocnych,
wszystkiego dobrego,
radości, szcześcia,
pogody ducha
oraz wielku Łask Bożych.
Samych radości,
Kolorowych jajeczek,
Białych owieczek,
Uśmiechu bez liku,
Bakali w serniku,
Kiełbasy tłuściutkie,
I atmosfery milutkiej.
wszystkiego dobrego,
radości, szcześcia,
pogody ducha
oraz wielku Łask Bożych.
Samych radości,
Kolorowych jajeczek,
Białych owieczek,
Uśmiechu bez liku,
Bakali w serniku,
Kiełbasy tłuściutkie,
I atmosfery milutkiej.
Ogród początki - zapraszam serdecznie
- Mandragora
Wszystkim moim miłym Gościom, z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych życzę wielu radosnych i ciepłych chwil,
odpoczynku przy rodzinnym stole, a tuż po Świętach niezwłocznie pięknej i słonecznej wiosny

odpoczynku przy rodzinnym stole, a tuż po Świętach niezwłocznie pięknej i słonecznej wiosny

-
Dziękuję Milenko